Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Πολιτική Προστασία SPOT
Drink IQ
Drink IQ
Drink IQ
Σύνδεσμοι
Ινστιτουτο Παπανικολαου

Άγιος Γεώργιος

Διοικητική ιστορία

  • 28/12/1836:  Ο οικισμός υπάγεται  στο Δήμο Δυστίων.
  • 12/02/1848:  Ο οικισμός υπάγεται  στο Δήμο Αυλώνος.
  • 16/08/1912:  Ο οικισμός ορίζεται  έδρα της   κοινότητας Αγίου Γεωργίου.
  • 4/12/1997: Η τότε Κοινότητα Αγίου Γεωργίου, με τον οικισμό Άγιο Γεώργιο καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Αυλώνος.
  • 1/1/2011:Με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Η Τοπική Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου(σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 30η με πληθυσμό  365 κατοίκων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 30ηη από πλευράς έκτασης με 10.948 στρέμματα.
  • Στο  νέο Δήμο εκπροσωπείται με  τριμελές Τοπικό συμβούλιο.

Ιστορία

Το  1474 ο οικισμός  φέρεται να υπάγεται στο Ναχιγιέ Αυλωναρίου.  Μέχρι το 1688 ο οικισμός βρισκόταν στη θέση Άγιος Γεώργιος , τότε κατά την επανάσταση της Καρυστίας  από το Μοροζίνη, καταστράφηκε και οι περισσότεροι από τους κατοίκους σφάχτηκαν.  Όσοι επέζησαν έχτισαν τον σημερινό οικισμό.

Φυσιογνωμία

Η Τοπική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου, χαρακτηρίζεται  πεδινή, με μέσο υψόμετρο 20 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει πολύ μεγάλη ανεργία(6η), στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου.

Ο οικισμός του Αγίου Γεωργίου με 365 κατοίκους, είναι κτισμένος στην πλευρά δύο λόφων. Νότιά του ρέει ο ποταμός Χόνδρος. Χαρακτηριστική είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, από την οποία και πήρε το όνομά του ο οικισμός.  Κατηφορίζοντας από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μετά από 650 μ. περίπου συναντάμε το μεγαλύτερο ελαιόδενδρο της περιοχής, με περίμετρο κορμού 8  μέτρα περίπου. Πιο κάτω είναι η κοίτη του ποταμού Αρτεμίσα, με το δίτοξο γεφύρι  του 19ου αιώνα, την «Παλαιοκαμάρα», από σκούρα πελεκητή πέτρα.

Αξιοθέατα

Τα οκτώ ξωκλήσια που υπάρχουν, ο Άγιος Ιωάννης στους Χόντρους και ο Άγιος Γεώργιος έχουν αρχαιολογική αξία.

Αγιος Ιωάννης Κεσκεσάς: Στη θέση Χόνδρους, βρίσκεται ο ναός Αποτομής Κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου ή Αγιος Ιωάννης ο Κεσκεσάς.  Η ονομασία Κεσκεσάς οφείλεται στο ότι, στις 29 Αυγούστου που γιορτάζει, προσφέρεται στους επισκέπτες «ρεβυθόρυζο» και «κεσκέσι», που παρασκευάζεται από  τους κατοίκους σε μεγάλα καζάνια. Η επισκευή το 1895, έμεινε σημαδιακή γιατί κατά την παράδοση ένας μάστορας δουλεύοντας μαζί με άλλους στη σκεπή, σε μια ώρα κόπωσης έβρισε τον  Άγιο Ιωάννη και αμέσως μεγάλο αγκωνάρι κύλησε και έλιωσε το χέρι του.

Σύλλογοι – Εκδηλώσεις

Στις 29 Αυγούστου γίνεται το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Κεσκεσά με την διανομή ρεβυθόριζου. Στον Άγιο Γεώργιο δραστηριοποιείται ο  Σύλλογος των Απανταχού Αγιωργητών με έκδοση περιοδικού εντύπου που αριθμεί πλέον τα 110 φύλα, τμήματα χορού Ενηλίκων και παίδων τους γνωστούς «Ζορμπάδες» και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα  το καλοκαίρι με τα Αρτεμήσια. Ίσως είναι από τους πλέον δραστήριους συλλόγους στο νέο Δήμο.

Αθλητισμός

Υπάρχει ο Αθλητικός Όμιλος η «Άρτεμις» Αγίου Γεωργίου. Η ομάδα του χωριού ιδρύθηκε το 1989 και αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα του νομού μας. Έχει στεφθεί πρωταθλήτρια δύο (2) φορές στο πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας (1993και 2002).

http://aeartemis.blogspot.com/

Χάρτης