Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Πολιτική Προστασία SPOT
Drink IQ
Drink IQ
Drink IQ
Σύνδεσμοι
Ινστιτουτο Παπανικολαου

Πυργί

Διοικητική ιστορία

  • 28/12/1836:  Ο οικισμός υπάγεται στο δήμο Δυστίων.
  • 12/02/1848: Ο οικισμός υπάγεται  στο δήμο Αυλώνος.
  • 16/08/1912: Ο οικισμός Πυργί υπάγεται   στην κοινότητα Ορίου.
  • 01/04/1916: Ο οικισμός υπάγεται   στην κοινότητα Αυλωναρίου.
  • 16/09/1927: Ο οικισμός Πυργί  ορίζεται  έδρα της κοινότητας Πυργίου.
  • 4/2/1997:  Η τότε  κοινότητα Πυργί, με τον οικισμό Πυργί καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Αυλώνος.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Τοπική Κοινότητα Πυργίου   (σε   κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 37η με πληθυσμό  279 κατοίκων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 45ηη από πλευράς έκτασης με 2.175 στρέμματα. Στο  νέο Δήμο  εκπροσωπείται με  έναν Τοπικό Εκπρόσωπο.

Ιστορία

Η προέλευση της ονομασίας  του οικισμού προέρχεται από τον κατεστραμμένο βυζαντινό μικρό πύργο που υπήρχε στο χώρο του σημερινού νεκροταφείου. O P. Girard γράφει ότι είναι πύργος της Κλασικής εποχής, ο δε  C.Friedrich  ισχυρίζεται ότι ήταν αρχαίο φυλάκιο, επειδή βρίσκονταν σε δεσπόζουσα  θέση και επισκοπούσε τις ΒΔ ακτές της  Σκιάθου, της Μαγνησίας και το Δίαυλο των Ωρεών  . Δίνει δε και τα στοιχεία ότι πρόκειται  δηλ. για  στρογγυλό  πύργο και είναι έργο του Δ΄  π.Χ αιώνα και ότι από εδώ ανάβονταν οι φρυκτωρίες. Ισχυρίζεται  ακόμα ότι εδώ  βρισκόταν η αρχαία Σκιάθος . Μπορεί  όμως να ήταν και οχυρωματικός πύργος , όπου κατέφευγαν οι εργαζόμενοι  κάτοικοι της υπαίθρου σε ώρα ανάγκης, και μάλιστα αυτοί που κατοικούσαν στο Κάστρο. Συγκεκριμένα , παραδίδεται ότι οι κάτοικοι του Κάστρου τρεις φορές βγήκαν από αυτό και οικοδόμησαν σπίτια σε διάφορα μέρη του νησιού, σε τόπους παραγωγικούς για τα προς το ζην, αλλά και πάλι ξαναγύρισαν στο Κάστρο, όπου είχαν ασφάλεια , αλλά  <<αβίωτον δε τον βίον  βιούντες>>. Κατά την παράδοση , στο Πυργί κατέφυγαν οι Χριστιανοί κάτοικοι του Κάστρου το 1538,όταν ο πειρατής Χαιρρεδίν  Βαρβαρόσσα κατέλαβε το Κάστρο ύστερα από προδοσία και φέρθηκε  σκληρά στους κατοίκους. Στη θέση τούτη οι Χριστιανοί έχτισαν και εκκλησία στο όνομα της Θεοτόκου. Μετά την αποχώρηση  των Τούρκων από το φρούριο του Κάστρου , οι Χριστιανοί ξαναγύρισαν και κατοίκησαν στο Κάστρο μέχρι το 1829, οπότε σταδιακά όλοι τους κατέβηκαν στη σημερινή Σκιάθο.

Υπάρχει  και η εκδοχή ότι  ονομάστηκε και από τους πρώτους κατοίκους, που μετοίκησαν από το Πυργί της Χίου κατά τον 17ο αιώνα , δίνοντας το όνομα της πατρίδας τους , όπως αναφέρει η ντόπια παράδοση σε αυτή τη περίπτωση , η σωστή γραφή είναι <<Πυργί>> και όχι <<Πυργίον>>.

Φυσιογνωμία

Η Τοπική Κοινότητα   Πυργί, χαρακτηρίζεται  πεδινή, με μέσο υψόμετρο 50 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει σχετικά μικρή ανεργία(44η) , στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου.

Το Πυργί με 253 κατοίκους, είναι ένα παραδοσιακό χωριό μέσα στο πράσινο , ανατολικά της κοιλάδας του χειμάρρου Νηλέως. Παράγει άφθονα και εκλεκτά  κηπευτικά, σιτηρά, λάδι, κρασί. Οι κάτοικοι του είναι άριστοι  κηπουροί και γεωργοί.

Αξιοθέατα

Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος: Βυζαντινός ναός που βρίσκεται στον οικισμό.Διατηρητέος

Σύλλογοι – Εκδηλώσεις

Υπάρχει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος που διοργανώνει  διάφορες  εκδηλώσεις. Ξεχωρίζει το  Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής που αναβίωσε ο Σύλλογος.

Χάρτης