Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Πολιτική Προστασία SPOT
Drink IQ
Drink IQ
Drink IQ
Σύνδεσμοι
Ινστιτουτο Παπανικολαου

Κόσκινα

Διοικητική ιστορία

  • 28/12/1836 : Ο οικισμός  Κόσκινο  υπάγεται  στο Δήμο Δυστίων.
  • 11/9/1896:  Ο Δήμος Δυστίων μετονομάζεται  σε Δήμο Ταμυνέων.
  • 16/08/1912:  Ο  οικισμός ορίζεται  έδρα   της κοινότητας Κοσκίνου. Ταυτόχρονα ο οικισμός Δίστος υπάγεται στην κοινότητα.
  • 16/05/1928: Ο οικισμός Δίστος καταργήθηκε.
  • 16/10/1940: Η ονομασία του οικισμού Κόσκινο διορθώνεται  σε Κόσκινα και η   ονομασία της κοινότητας  σε κοινότητα Κοσκίνων.
  • 12/09/1966: Ο οικισμός Αλώνια αποσπάται  από την κοινότητα Πετριών και    υπάγεται  στην κοινότητα Κοσκίνων.
  • 4/12/1997: Η  τότε  Κοινότητα Κόσκινα, με τους οικισμούς Κόσκινα και Αλώνια καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Δυστίων.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Τοπική Κοινότητα Κόσκινα  (σε   κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 23η με πληθυσμό 474 κατοίκων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 16η από πλευράς έκτασης με 20.218 στρέμματα. Στο  νέο Δήμο  εκπροσωπείται με  τριμελές Τοπικό συμβούλιο.

Ιστορία

Στην περιοχή υπήρχε ο αρχαίος οικισμός Δρυμών.  Τα Κόσκινα πιθανά  κτίστηκαν κατά το 1830. Οι  κάτοικοι των περιχώρων της Δύστου κατά την Τουρκοκρατία εγκαταστάθηκαν στη θέση  Παλαιοπήγαδο, στα κτήματα της Μονής Λαχιδίων. Η ονομάσια του προέρχεται από το  ότι για να γίνει  μια  οικογένεια μόνιμη κάτοικος του χωριού  Κοσκίνων, έπρεπε να δείξει καλή διαγωγή,  περνούσε δηλαδή  από «κόσκινο» από τον προεστό με συναίνεση και των άλλων κατοίκων.   Αρχικά όλη η περιοχή άνηκε στη διαλυμένη Μονή Λαχιδίων, εκτός από ένα μέρος της  που ήταν τσιφλίκι του Αλέξανδρου Κοντόσταυλου, ( ο οποίος την  αγόρασε  το 1833 από  τον Τούρκο Ομέρ πασά της Καρύστου). Οι κάτοικοι ζούσαν σαν ενοικιαστές ή  κολλήγοι. Το 1870 οι χωρικοί κατέλαβαν τα κτήματα της μονής με την ανοχή του  ηγούμενου Ανανίου. Το 1930 παραχωρήθηκε στον οικισμό η μοναστηριακή περιουσία  της μονής. Το 1920 εκποιήθηκε το τσιφλίκι του Κοντόσταυλου και παραχωρήθηκε  στους κατοίκους.

Φυσιογνωμία

Η Τοπική Κοινότητα Κόσκινα, χαρακτηρίζεται  πεδινή, με μέσο υψόμετρο  55 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει   μεγάλη ανεργία(10η), στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου.

Ο οικισμός Κόσκινα έχει 376 κατοίκους.   Χωριό με παραδοσιακό χρώμα. Σε κοντινή απόσταση από το χωριό είναι η παραλία των Κοσκίνων, η Αλμυρίχη ή Αλμυρίκι. Η παραλία ονομάζεται επίσης και Άγιος Νικόλαος, χάρη στο ξωκλήσι του Αγίου που βρίσκεται εδώ. Εντυπωσιακοί σχηματισμοί πέτρας, τα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου και η άγρια, ερημική ομορφιά του τοπίου, συνθέτουν μια μοναδική εικόνα. Μια ακόμη παρθένα παραλία της περιοχής είναι η Μουρτερή.

Ο οικισμός Αλώνια έχει 98 κατοίκους. Παλαιότερα ο οικισμός ονομαζόταν Γκούρθι έως το 1962.

Αξιοθέατα

Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό, εντοπίστηκαν προϊστορικά ίχνη σ’ ένα λόφο.

Ναός Αγίου Ανδρέα: Το παρεκκλήσι Άγιος Ανδρέας, στο νεκροταφείο, είναι παλιός ναός με τοιχογραφίες που καταστράφηκαν. Ήταν στο κέντρο της αρχαίας πόλης «Δρυμών» και φέρεται ότι θεμελιώθηκε πάνω σε ειδωλολατρικό ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα.

Αθλητισμός

Υπάρχει ο Αθλητικό όμιλος Κόσκινων.

Χάρτης