Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Πολιτική Προστασία SPOT
Drink IQ
Drink IQ
Drink IQ
Σύνδεσμοι
Ινστιτουτο Παπανικολαου

Πετριές

Διοικητική ιστορία

 • 28/12/1836:  Ο οικισμός Πετριές υπάγεται  στο Δήμο Δυστίων.
 • 11/9/1896: Ο  Δήμος Δυστίων μετονομάζεται  σε Δήμο Ταμυνέων.
 • 16/08/1912:  Ο  οικισμός ορίζεται  έδρα   της κοινότητας Πετριών.
 • 18/12/1920: Αναγνωρίζεται  ο οικισμός Παραλία Πετριών και υπάγεται  στην   κοινότητα.
 • 16/10/1940: Η ονομασία του οικισμού Παραλία Πετριών αλλάζει  σε Άγιοι    Απόστολοι.
 • 19/03/1961:  Αναγνωρίζεται  ο οικισμός Γκούρθι και υπάγεται στην κοινότητα.
 • 13/12/1962: Ο οικισμός Γκούρθι  αλλάζει  σε Αλώνια.
 • 12/09/1966: Ο οικισμός Αλώνια αποσπάται από την κοινότητα Πετριών
 • 17/03/1991: Αναγνωρίζονται  οι οικισμοί Λιάναμμο και Κλιμάκι και υπάγονται   στην κοινότητα.
 • 4/12/1997: Η  τότε   Κοινότητα Πετριών, με τους οικισμούς Πετριές, Άγιοι Απόστολοι, Κλιμάκι και Λιανάμμο καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Δυστίων.
 • 1/1/2011 : Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Τοπική Κοινότητα Πετριών (σε   κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 8η με πληθυσμό  946 κατοίκων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 19η από πλευράς έκτασης με 18.369 στρέμματα. Στο  νέο Δήμο  εκπροσωπείται με  τριμελές Τοπικό συμβούλιο.

Ιστορία

Πιθανά η ονομασία αποτελεί την συνέχεια του   δήμουτης αρχαίας Ερέτριας με το όνομα «Πέτρη».

Φυσιογνωμία

Η Τοπική Κοινότητα Πετριών, χαρακτηρίζεται  πεδινή, με μέσο υψόμετρο 66 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει  μικρήανεργία(39η), στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου.

Οι Πετριές με 285 κατοίκους, είναι ένας γραφικός παραδοσιακός οικισμός στην πλαγιά λόφου. Ξεχωριστό χρώμα του δίνουν τα πετρόκτιστα σπίτια και οι παλιοί νερόμυλοι. Επίνειο των Πετριών είναι ο οικισμός Αγιοι Απόστολοι, που παρουσιάζουν αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη. Στην περιοχή τοποθετείται ο δήμος της αρχαίας Ερέτριας με το όνομα «Πέτρη».

Ο οικισμός των Αγίων Αποστόλων με 622 κατοίκους, βρίσκεται στο ακρωτήρι Πούντα. Οι Αγιοι Απόστολοι είναι ένα γραφικό ψαροχώρι που βρέχεται από τα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου πέλαγους και είναι περιτριγυρισμένο από μικρές όμορφες παραλίες. Απέναντι τους βρίσκεται το βραχονήσι Γκαμήλα. Τα τελευταία χρόνια, ο οικισμός παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και αρκετά καταστήματα για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες. Παλαιότερα ο οικισμός ονομαζόταν Παραλία Πετριών έως το 1940, οπου ο οικισμός πήρε το νέο όνομά του από τον ομώνυμο ναό που βρίσκεται στη περιοχή.

Ο μικρός παραθαλάσσιος οικισμός  Κλιμάκι έχει 20 κατοίκους και βρίσκεται στον όρμο των Πετριών.

Η Λιάναμμο είναι ένας μικρός οικισμός 19 κατοίκων. Βρίσκεται στον όρμο των Πετριών. Διαθέτει πολύ ωραία παραλία και συγκεντρώνει αρκετό κόσμο το καλοκαίρι.

Αξιοθέατα

Παραθαλάσσιος προϊστορικός οικισμός εντοπίστηκε στη νότια πλευρά του κόλπου των Αγίων Αποστόλων.

Το φαράγγι από τις Πετριές μέχρι το Στόμιο, με τους παλιούς νερόμυλους και τα μονοπάτια

Σύλλογοι – Εκδηλώσεις

Υπάρχει ο δραστήριος  Πολιτιστικός Σύλλογος  Αγίων Αποστόλων «Το Αιγαίο». Κάθε χρόνο διοργανώνει στο  γραφικό λιμανάκι του  χωριού,  την καθιερωμένη πια «Γιορτή της  σαρδέλας». http://agioiapostoloi.blogspot.com/

Αθλητισμός

Υπάρχει ο Αθλητικός Σύλλογος «ΑΙΓΕΑΣ» Πετριών.

Χάρτης