Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Πολιτική Προστασία SPOT
Drink IQ
Drink IQ
Drink IQ
Σύνδεσμοι
Ινστιτουτο Παπανικολαου

Άνω Κουρούνι

Διοικητική ιστορία

  • 28/12/1836:  Ο οικισμός υπάγεται  στο Δήμο Κονιστρίων.
  • 04/09/1848:  Ο οικισμός Κουρούνι, αποσπάται από το Δήμο Κονιστρίων και    υπάγεται  στο Δήμο Κοτυλαίων.
  • 16/08/1912:  Ο οικισμός υπάγεται  στην   κοινότητα Κουρουνίου.
  • 23/03/1929: Ο οικισμός Άνω Κουρούνι αποσπάται  από την κοινότητα   Κουρουνίου και ορίζεται έδρα της κοινότητας  Άνω Κουρουνίου.
  • 4/12/1997: Η  τότε κοινότητα Κοινότητα Άνω Κουρουνίου, με τον οικισμό Άνω Κουρούνι καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Κονιστρών.
  • 1/1/2011Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου Η Τοπική Κοινότητα του Άνω Κουρουνίου, (σε   κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 45η με πληθυσμό  143 κατοίκων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 46ηη από πλευράς έκτασης με 2.149  στρέμματα. Στον νέο Δήμο   εκπροσωπείται με έναν Τοπικό Εκπρόσωπο.

Ιστορία

Κτίζεται τα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου, από τον βυζαντινό οικιστή Κουρούνα από όπου και παίρνει πιθανόν το όνομα του. Κατά άλλους από το πουλί κουρούνα που υπάρχει στα δάση των λόφων του. Αναφέρεται επίσης και η εκδοχή ότι πήρε το όνομα του από αρχαίο οικισμό της περιοχής με την ονομασία Κορώνη [= στέμμα] > Κορώνα > Κουρούνα, που οφειλόταν στην περίοπτη θέση του. Πριν από το 1940 είχε μεγάλο πληθυσμό. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός είναι 104 κάτοικοι.

Φυσιογνωμία

Η Τοπική Κοινότητα Άνω Κουρουνίου χαρακτηρίζεται πεδινή, μια και δεν έχει μεγάλες κλίσεις, με μέσο υψόμετρο 240 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει σχετικά μικρή ανεργία(38ο), στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου. Μεγάλη επιφάνεια του είναι βοσκότοποι.

Ο οικισμός  Άνω Κουρούνι με 143 κατοίκους, πρωτοεμφανίστηκε στο τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η μεγαλύτερη κατοίκηση του έγινε λίγο πριν το 1940.

Στον  γραφικό  οικισμό  τα τελευταία χρόνια, άρχισε  η τουριστική ανάπτυξη. Υπάρχει δημοτικός ξενώνας δυναμικότητας 6 κλινών, μικρό ξενοδοχείο ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων 25 κλίνες και  ταβέρνα – καφέ – μπαρ.

Αξιοθέατα

Πύργος : Στην είσοδο του χωριού , σώζεται μισοερειπωμένος Φράγκικος πύργος,πάνω σε ένα ύψωμα δεσπόζει πύργος με θέα προς τη  θάλασσα. Η τοιχοδομία του είναι με μεγάλους γωνιόλιθους και με ακανόνιστες  κοκκινόπετρες από γρανίτη, με πολύ ασβέστη και με λίγα κεραμίδια ενδιάμεσα. Από τον πύργο  το χωριό λεγόταν και “Πύργος Κουρούνι” σε θέση που επέτρεπε την ανταπόκριση με τους πύργους Κήπων, Τραχηλίου, Καδίου, Πύργου, κ.λπ.

Σύλλογοι – Εκδηλώσεις

Σύλλογος Εξ’ Αθηνών  Άνω Κουρουνιατών

Χάρτης