Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Πολιτική Προστασία SPOT
Drink IQ
Drink IQ
Drink IQ
Σύνδεσμοι
Ινστιτουτο Παπανικολαου

Αγιος Βλάσης

Διοικητική ιστορία

  • 28/12/1836:  Ο οικισμός Πασσά υπάγεται στο Δήμο Κονιστρίων.
  • 16/08/1912: Ο οικισμός ορίζεται  έδρα   της κοινότητας Πασσά. Ταυτόχρονα ο οικισμός Λόκας υπάγεται  στην κοινότητα.
  • 19/08/1954:  Ο οικισμός Πασσά μετονομάζεται  σε Άγιο  Βλάσιος και η   κοινότητα  σε κοινότητα Αγίου Βλασίου.
  • 4/12/1997: Η  τότε κοινότητα Κοινότητα Αγίου Βλασίου, με  τους οικισμούς Άγιο Βλάση και Λόκα, καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Κονιστρών.
  • 1/1/2011   Με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – ΑλιβερίουΗ Τοπική Κοινότητα του Αγίου Βλασίου, (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 28η με πληθυσμό 393 κατοίκων στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 31ηη από πλευράς έκτασης με 9.921 στρέμματα. Στον νέο Δήμο  εκπροσωπείται με Τριμελές τοπικό συμβούλιο.

Ιστορία

Η ονομασία Άγιος Βλάσης  και ο ναός έγιναν, όταν κάποιος πιστός , από άλλο χωριό ονειρεύτηκε τον Άγιο και   σκάβοντας ξέθαψε μέσα από θάμνους την εικόνα του Αγίου. Στα Βυζαντινά χρόνια είχε την ονομασία «Παλιοπαναγιά» .

Φυσιογνωμία

Η Τοπική Κοινότητα Αγίου Βλασίου χαρακτηρίζεται ημιορεινή, λόγω κλίσεων, με μέσο υψόμετρο 166 μέτρα ενώ η έκταση  της είναι κυρίως βοσκότοποι. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001, έχει σχετικά μεγάλη ανεργία (3η), στο πλαίσιο του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου.

ΟΆγιος Βλάσης με πληθυσμό 349 κατοίκους, βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Κοτυλαίων. Στο χωριό λειτουργούν δύο παραδοσιακά καφενεία και μία ταβέρνα

Ο οικισμός Λόκα είναι χτισμένος στους πρόποδες του Μαυροβουνίου. Έχει 44 κατοίκους. Στη ρίζα του βουνού βρίσκεται η αναβολή της Κολέθρας, η οποία αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές ύδρευσης της εδαφικής περιφέρειας Κονιστρών

Σύλλογοι – Εκδηλώσεις

Υπάρχει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Βλασίου «Η Πάχα».

Χάρτης