Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Πολιτική Προστασία SPOT
Drink IQ
Drink IQ
Drink IQ
Σύνδεσμοι
Ινστιτουτο Παπανικολαου

Κάδι

Διοικητική ιστορία

  • 28/12/1836:  Ο οικισμός Κάδι  υπάγεται  στο Δήμο Κονιστρίων
  • 04/09/1848 : Ο οικισμός, αποσπάται από το Δήμο Κονιστρίων και υπάγεται   στο Δήμο Κοτυλαίων.
  • 16/08/1912:  Ο οικισμός ορίζεται  έδρα   της κοινότητας Καδίου. Ταυτόχρονα ο οικισμός Γιάννηδες υπάγεται  στην   κοινότητα.
  • 4/12/ 1997: Η τότε κοινότητα Κοινότητα Καδίου, με τους οικισμούς Κάδι και Γιάννηδες  καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Κονιστρών.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Τοπική Κοινότητα του Καδίου, (σε   κατατάξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 26η με πληθυσμό 379 κατοίκων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 22ηη από πλευράς έκτασης με 17.467  στρέμματα. Στον νέο Δήμο   εκπροσωπείται με τριμελές τοπικό συμβούλιο

Ιστορία

Επειδή οι κάτοικοι του χωριού ήταν κτηνοτρόφοι,  ο οικισμός πήρε το όνομα του  από τη λέξη κάδι, κάδος. Δηλαδή  το  δοχείο στο οποίο διατηρείται το τυρί ή ξύλινο δοχείο μέσα στο οποίο χτυπιέται το γάλα.

Φυσιογνωμία

Η Τοπική Κοινότητα Καδίου χαρακτηρίζεται ορεινή, με μέσο υψόμετρο 208 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει την μεγαλύτερη ανεργία, στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου. Μεγάλη επιφάνεια του είναι βοσκότοποι.

Ο οικισμός Κάδι, με 266 κατοίκους, είναι κτισμένος σε δίλοφο και υπό την επιβλητική παρουσία των Κοτυλαίων. Στο Κάδι ανήκουν και οι δύο συνοικισμοί  Καράδουνα και Τριβωλιάνοι. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ενετικός πύργος, που στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ήταν η κατοικία του Τούρκου πασά Καδή από τον οποίο πήρε και το όνομα του το χωριό.

Ο οικισμός Γιάννηδες έχει  113 κατοίκους, ένα μικρό γραφικό χωριό. Το όνομα του χωριού προήλθε από τους πρώτους οικιστές που είχαν όλοι το ίδιο όνομα.
Το χωριό είναι πνιγμένο στο πράσινο με ελιές, μουριές, κερασιές και συκιές. Από τις συκιές του βγαίνουν τα περίφημα σύκα Κύμης. Στο χωριό μπορείτε να αγοράσετε σύκα, λάδι, μέλι και κτηνοτροφικά προϊόντα αρίστης ποιότητας.

Μνημεία

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ενετικός πύργος, που στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ήταν η κατοικία του Τούρκου πασά Καδή από τον οποίο πήρε και το όνομα του το χωριό.

Ξεκινώντας από το Κάδι και ανεβαίνοντας στο ελατόδασος, γνωστό και ως «Καδίτικο», συναντάς στην αρχή θάμνους από αγριόκεδρο, φιλίκια και αρεούς. Στα αριστερά μας η απόκρημνη χαράδρα και δεξιά μας το απότομο βουνό. Μετά από 3,5 χλμ. βγαίνουμε από τη χαράδρα και συναντάμε κτήματα με κερασιές και καρυδιές. Μετά από 5 χλμ. συναντάμε το ελατόδασος.

Η εκκλησία Μεταμόρφωση του Σωτήρος και η εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ, στον περίβολο της οποίας, στη διάρκεια της Κατοχής, εκτελέστηκαν 30 αντιστασιακοί πατριώτες. 500 μέτρα βορείως του ναού υπάρχει μεταλλείο βωξίτου.

Σύλλογοι – Εκδηλώσεις

  • Πολιτιστικός – εξωραϊστικός σύλλογος Καδίου,
  • Σύλλογος νέων Καδίου

Χάρτης