Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Πολιτική Προστασία SPOT
Drink IQ
Drink IQ
Drink IQ
Σύνδεσμοι
Ινστιτουτο Παπανικολαου

Κάτω Κουρούνι

Διοικητική ιστορία

  • 28/12/1836:  Ο  οικισμός υπάγεται  στο Δήμο Κονιστρίων.
  • 04/09/1848:  Ο οικισμός Κουρούνι,  αποσπάται στο Δήμο Κοτυλαίων.
  • 16/08/1912:  Ο οικισμός ορίζεται  έδρα   της κοινότητας Κουρουνίου μαζί με τον οικισμό  Άνω Κουρούνι .
  • 23/03/1929: Ο οικισμός Ανω Κουρούνι αποσπάται
  • 07/04/1951:  η ονομασία του οικισμού Κουρούνι διορθώνεται  σε Κάτω Κουρούνι   και η ονομασία της κοινότητας   σε κοινότητα Κάτω Κουρουνίου.
  • 4/112/1997: Η τότε κοινότητα Κοινότητα Kάτω Κουρουνίου, με τον οικισμό Κάτω Κουρούνι καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Κονιστρών.
  • 1/1/2011Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου Η Τοπική Κοινότητα του Κάτω Κουρουνίου, (σε   κατατάξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 44η με πληθυσμό 144 κατοίκων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 40ηη από πλευράς έκτασης με 3.324 στρέμματα. Στον νέο Δήμο  εκπροσωπείται με έναν Τοπικό Εκπρόσωπο

Ιστορία

Κτίζεται τα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου, από τον βυζαντινό οικιστή Κουρούνα από όπου και παίρνει πιθανόν το όνομα του. Κατά άλλους από το πουλί κουρούνα που υπάρχει στα δάση των λόφων του. Αναφέρεται επίσης και η εκδοχή ότι πήρε το όνομα του από αρχαίο οικισμό της περιοχής με την ονομασία Κορώνη [= στέμμα] > Κορώνα > Κουρούνα, που οφειλόταν στην περίοπτη θέση του. Πριν από το 1940 είχε μεγάλο πληθυσμό.

Φυσιογνωμία

Η Τοπική Κοινότητα Κάτω  Κουρουνίου χαρακτηρίζεται πεδινή, μια και δεν έχει μεγάλες κλίσεις, με μέσο υψόμετρο 200 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει σχετικά μικρή  ανεργία(8η), στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου.

Ο οικισμός Κάτω Κουρούνι βρίσκεται στην πλαγιά ηφαιστιογενούς βουνού.Ο οικισμός αναπτύσσεται μέσα στο δάσος.

Αξιοθέατα

Μεταξύ Άνω και Κάτω Κουρουνίου, απέναντι από το εκκλησάκι της Παναγίας, βρίσκεται η πηγή του χωριού. Ο δρόμος είναι ευχάριστος και πράσινος, ενώ φτάνοντας κανείς στη πηγή μπορεί να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος με πέτρα και παγκάκια. Ακριβώς πάνω από την πηγή υπάρχει λιθόκτιστο μονοπάτι, που οδηγεί σε καταπράσινο ύψωμα.

Χάρτης