Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Πολιτική Προστασία SPOT
Drink IQ
Drink IQ
Drink IQ
Σύνδεσμοι
Ινστιτουτο Παπανικολαου

Μακρυχώρι

Διοικητική ιστορία

  • 28/12/1836 : Ο οικισμός Μακρυχώρι υπάγεται  στο Δήμο Κονιστρίων.
  • 16/08/1912:  Ο  οικισμός ορίζεται  έδρα    της κοινότητας Μακρυχωρίου.
  • 4/12/1997: Η τότε Κοινότητα Μακρυχωρίου, με τον οικισμό Μακρυχώρι, καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Κονιστρών.
  • 1/1/2011:  Με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Τοπική Κοινότητα του Μακρυχωρίου (σε   κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η μικρότερη (47)η, με πληθυσμό 116 κατοίκων στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 17ηη από πλευράς έκτασης με 19.407 στρέμματα. Στον νέο Δήμο εκπροσωπείται με έναν Τοπικό Εκπρόσωπο.

Ιστορία

Η δημιουργία του Μακρυχωρίου ανάγεται στην προΟμηρική εποχή. Εδώ και στα Μανίκια εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά οι Αιολείς που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην περιοχή Κύμης. Την εποχή εκείνη η περιοχή Κύμης άρχιζε από το χωριό Οριό κι έφθανε μέχρι το πιο μακρινό σημείο της, στο σημερινό Μακρυχώρι.

Φυσιογνωμία

Η Τοπική Κοινότητα Μακρυχωρίου χαρακτηρίζεται ορεινή, με μέσο υψόμετρο 520 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001, έχει σχετικά μηδενική ανεργία, στο πλαίσιο του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου, καθώς έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό σε μη δυνάμενους να εργαστούν κατοίκους.

Ο οικισμός Μακρυχώρι με  116 κατοίκους είναι ένα ορεινό χωριό κτισμένο σε ελαιόφυτη απάνεμη πλαγιά μικρού βουνού.

Μνημεία

Στο χωριό βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, εκκλησία του 14ου αιώνα, διακοσμημένη με Βυζαντινές τοιχογραφίες και τέμπλο. Κτίστηκε από τον Μιχαήλ Ταμισά, ιταλικής καταγωγής, σύζυγο της Έλενας της Αθηναίας. Μετά από παρότρυνσή της έκτισε πολλούς ναούς στην περιοχή.

Χάρτης