Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Πολιτική Προστασία SPOT
Drink IQ
Drink IQ
Drink IQ
Σύνδεσμοι
Ινστιτουτο Παπανικολαου

Πλατάνα

Διοικητική ιστορία

  • 1911: Βρίσκουμε την πρώτη αναφορά του οικισμού  Κάτω Ποταμιά που υπαγόταν στο   δήμο Κυμαίων.
  • 16/08/1912: Ο οικισμός ορίζεται έδρα της   κοινότητας Κάτω Ποταμιάς. Ταυτόχρονα ο οικισμός Πλατάνα υπάγεται  στην   κοινότητα Κάτω Ποταμιάς.
  • 16/10/1940: Ο οικισμός Πλατάνα  ενώνεται με τον οικισμό    Κάτω Ποταμιά.
  • 24/11/1966: Ο οικισμός Κάτω Ποταμιά μετονομάζεται σε Πλατάνα και η   κοινότητα σε κοινότητα Πλατάνας.
  • 4/12/1997: Η τότε κοινότητα Κοινότητα Πλατάνας, με  τον οικισμό Πλατάνα, καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Κύμης.
  • 1/1/2011 :Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου Η Τοπική Κοινότητα Πλατάνας, (σε κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 26η με πληθυσμό 417 κατοίκων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 47η από πλευράς έκτασης, η μικρότερη, με 1.325 στρέμματα. Στον νέο Δήμο εκπροσωπείται με τριμελές Τοπικό Συμβούλιο.

Ιστορία

Σε τούρκικα φορολογικά κατάστιχα ανάμεσα στα χωριά «Αγία Κούμη και Ποταμία» και «Καστέλα Βαλά» απογράφεται το χωριό  platanana που η η Ε.Μπαλτά το ταυτίζει με την Πλατάνα . Όμως το χωριό στην σημερινή του θέση χτίστηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα και μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες ονομαζόταν Κάτω Ποταμία. Πιθανά το όνομα του προέρχεται από τα πλατάνια (δέντρα) που υπάρχουν σε αυτόν. Τα πρώτα κτίσματα εδώ ήταν μερικοί ταρσανάδες που ανήκαν σε Ποταμιώτες καραβοκύρηδες

Καθοριστικό σημείο στην ανάπτυξη της Πλατάνας ήταν η επιλογή της παραλίας της ως μέρος φόρτωσης του λιγνίτη το 1875, όπου και κατασκευάστηκε ο μόλος που σήμερα στην Πλατάνα είναι γνωστός ως «μουράγιο».

Το 1870 η “Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρία” που ανέλαβε την αποκλειστικότητα της εκμετάλλευσης και διακίνησης του λιγνίτη της Κύμης, αποφάσισε να κατασκευάσει μεγάλες αποθήκες στα βόρεια των εκβολών του ποταμού “Μέλα”, ιπποσιδηρόδρομο από το “Έντζι” μέχρι την Πλατάνα και μόλο για την φόρτωση του κάρβουνου στα πλοία. Λίγο αργότερα έχτισε την κατοικία του εκάστοτε διευθυντή της, το επονομαζόμενο από τους ντόπιους και “Παλατάκι”. Στα 1890 άρχισαν να κτίζονται τα πρώτα σπίτια βόρεια και νότια από τις εκβολές του ποταμού “Μέλα”.

Με την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Παραλία της Κύμης, μεταφέρθηκε εκεί η φορτοεκφόρτωση του κάρβουνου στα 1914 και έχασε έτσι το προνόμιο αυτό η Πλατάνα. Έκτοτε και σε συνδυασμό με την φθίνουσα πορεία του εμπορίου κρασιού, το χωριό μπήκε σε περίοδο κάμψης.

Στα 1935 κατασκευάστηκε η γέφυρα,η οποία και ένωσε το βόρειο με νότιο τμήμα των εκβολών του ποταμού “Μέλα”. Μέχρι τότε η συγκοινωνία – επικοινωνία γινόταν με τη χρήση βάρκας.

Στα 1966 η περιοχή από “Κάτω Ποταμία”, ονομάσθηκε επίσημα Πλατάνα.

Από το 1980 μέχρι και σήμερα το χωριό παρουσιάζει ενδιαφέρουσα πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη.

Φυσιογνωμία

Ο παραλιακός οικισμός της Πλατάνας, βρίσκεται  νοτιοανατολικά της Κύμης. Στην απογραφή του 1940 είχε 463 κατοίκους ενώ το 2001 έχει 417.

Τα παραδοσιακά διώροφα σπίτια της με την κόκκινη πέτρα εξακολουθούν να δίνουν και σήμερα ένα ξεχωριστό χρώμα, καθώς και οι εκβολές του ποταμού της «Σκοτεινής» με τη πετρόκτιστη γέφυρα.

Έχει υπέροχη παραλία, με πολλές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Οι εκβολές του Μέλα με το γεφύρι και τις πάπιες , η γραφική παραλία με θέα το  Αιγαίο, το ιστορικό μουράγιο, τα πολλά και ποικίλα καταστήματα    κάνουν το κύριο ψαροχώρι της Κύμης ένα όμορφο ήρεμο καταφύγιο .

Αξιοθέατα

Η γραφική παραλία με τα    παραδοσιακά σπίτια   και το ιστορικό «Μουράγιο»,   οι εκβολές του ποταμιού      της Σκοτεινής  με το πετρόκτιστο γεφύρι της  και τις πάπιες  που τσαλαβουτούν στα νερά. Τον μώλο γνωστο και ως μουραγιο οπου κατασκευαστηκε το 1875 για την φορτοεκφορτωση του λιγνιτη οπου αργοτερα τα πλοια πηγαιναν απο τον «ριχτη» που βρισκετε τωρα στο λιμανι της Κυμης.

Σύλλογοι – Εκδηλώσεις

Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατάνας »Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Χάρτης