Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Πολιτική Προστασία SPOT
Drink IQ
Drink IQ
Drink IQ
Σύνδεσμοι
Ινστιτουτο Παπανικολαου

Τραχήλι

Διοικητική ιστορία

  • 28/12/1836 : Ο  οικισμός υπάγεται  στο δήμο Ταμυνέων.
  • 12/02/1848:  Ο οικισμός υπάγεται  στο δήμο Δυστίων.
  • 11/9/1896: Ο δήμος Δυστίων μετονομάζεται  σε δήμο Ταμυνέων.
  • 16/08/1912: Ο  οικισμός ορίζεται έδρα   της κοινότητας Τραχηλίου.
  • 4/12/1977 η τότε κοινότητα Τραχηλίου, με τον οικισμό Τραχήλι  καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε ΔήμοΤαμυναίων.
  • 1/1/2011:  Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Τοπική Κοινότητα Τραχήλι (σε   κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η  35η με πληθυσμό 293 κατοίκων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 34η από πλευράς έκτασης με 7.220 στρέμματα. Στον νέο Δήμο  εκπροσωπείται με έναν Τοπικό Σύμβουλο.

Ιστορία

Το  τραχύ και πετρώδες έδαφος της περιοχής έδωσε το όνομα στον οικισμό. Κτίστηκε και κατοικήθηκε στα χρόνια του Βυζαντίου γεγονός το οποίο μαρτυρούν οι πολλές εκκλησίες.

Φυσιογνωμία

Η Τοπική Κοινότητα Τραχηλίου,   χαρακτηρίζεται  ημιορεινή, με μέσο υψόμετρο 420 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει μεγάλη σχετικά ανεργία(23η), στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου.

Ο οικισμός Τραχήλι με 293 κατοίκους είναι κτισμένος  σε  τραχύ και πετρώδες έδαφος.

Μνημεία

Είναι πασίγνωστος και περίοπτος ο Πύργος του Τραχηλίου, ο οποίος όμως έχει ανάγκη συντήρησης και ορθής ανάδειξης. Ο ενετικός πύργος του Τραχηλίου έχει κατασκευαστεί σε μια θέση κατοικημένη από την προϊστορική – κατά τα φαινόμενα εποχή, καθώς γύρω απ’ αυτόν έχουν ανακαλυφθεί: τοιχεία διαφόρων περιόδων, θεμέλια διαφόρων κτισμάτων, αρχαίο νεκροταφείο αραδιακά λιθάρια (ογκόλιθοι προερχόμενοι – ίσως –από το αρχαίο κάστρο που δέσποζε στο λόφο), αρχαίο πηγάδι, δίκτυο ύδρευσης, και υπόγειες στοές (που συνέδεαν – κατά την παράδοση – το κάστρο με τις περί αυτό οικείες).

Σύλλογοι – Εκδηλώσεις

Δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραχηλίου. Διοργανώνει μια εκδήλωση το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου. www.trachili-evias.gr

Επίσης γίνεται θρησκευτική εκδήλωση τον Δεκαπενταύγουστο, και ακόμη μία στις 8 Σεπτεμβρίου προς τιμή της γέννησης της Θεοτόκου.

Αθλητισμός

Δραστηριοποιείται Αθλητικός Σύλλογος ,  που βρίσκεται στην β΄ Κατηγορία Ευβοίας.

Χάρτης