Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Ζάρακες

Διοικητική ιστορία

  • 28/12/1836:  Ο οικισμός Ζάρκα υπάγεται στο Δήμο Στυρέων
  • 16/08/1912:  Ο  οικισμός ορίζεται  έδρα της   κοινότητας Ζάρκων.
  • 31/07/1953: Ο οικισμός Ζάρκα μετονομάζεται  σε Ζάρακες και η κοινότητα σε κοινότητα Ζαράκων.
  • 05/04/1981: Αναγνωρίζεται  ο οικισμός Παραλία Ζαράκων και υπάγεται  στην   κοινότητα.
  • 4/12/1997:  Η  τότε  Κοινότητα Ζάρακες, με τους οικισμούς Ζάρακες και Παραλία καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Δυστίων.
  • 1/1/2011 :  Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Τοπική Κοινότητα Ζάρακες  (σε   κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 9η με πληθυσμό  930 κατοίκων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 8η από πλευράς έκτασης με 33.418 στρέμματα. Στο  νέο Δήμο  εκπροσωπείται με  τριμελές Τοπικό συμβούλιο.

Ιστορία

Πάνω στην αρχαία πόλη Ζάρητρα χτίστηκε ο σημερινός οικισμός. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ζάραξ ήταν βουνό της Εύβοιας και το όνομά του προέρχεται από το γιο του Καρύστου. Φέρεται να ιδρύθηκε από τους  Δρύοπες,  ενώ στην ακμή της αρχαίας  Ερέτριας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της. Κατοικείται  από  τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα.

Φυσιογνωμία

Η Τοπική Κοινότητα Ζάρακες, χαρακτηρίζεται  ημιορεινή, με μέσο υψόμετρο  116 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα . Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει  μικρήανεργία(39η)  , στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου .

Στον οικισμό Ζάρακες με 855 κατοίκους, βρίσκεται ο παλιός οικισμός, που ονομάζεται Μαχαλάς.  Το Μαχαλά «ανακάλυψαν» μερικοί ξένοι και Έλληνες λάτρεις της φύσης, που εδώ και μερικά χρόνια αγόρασαν και αναστηλώνουν τα παλιά πέτρινα σπίτια, προσπαθώντας να διατηρήσουν το χρώμα που είχαν οι Ζάρακες πριν 100-150 χρόνια. Ο συνοικισμός του Μαχαλά είναι εκτός σχεδίου πόλεως, για να μην ανοικοδομηθεί άναρχα και επιτρέπεται η αναπαλαίωση των παλαιών πέτρινων κτισμάτων. Ας σημειωθεί στην άκρη του Μαχαλά υπάρχει ένα κέντρο υγείας και δημιουργίας, σεβόμενο  τον παραδοσιακό οικισμό.

Η παλιότερη ονομασία του οικισμού ήταν Ζάρκα  .  Στο κέντρο του οικισμού των Ζαράκων, βρίσκεται πύργος, διαμορφωμένος σε ανεμόμυλο, που έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Είναι γνωστός με το όνομα «Ελληνόπυργος» ή «Ληνόπυργος».Τρία χιλιόμετρα νότια του οικισμού, στη θέση όπου βρίσκεται το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής   , αποκαλύφθηκαν κατά τη διενέργεια ανασκαφικής έρευνας εκτεταμένα λείψανα κτιρίων και τάφων,

Η παραλία στους Ζάρακες, είναι ένας μικρός οικισμός  με 75 κατοίκους. Το μέρος της παραλίας των Ζαράκων που προσφέρεται για κολύμπι είναι ένας αμμώδης όρμος στην εκβολή του μικρού χειμάρρου Κάνδαλου, που είναι γνωστός και με την ονομασία Φουρνάκι. Η υπόλοιπη παραλία είναι άγρια και γεμάτη σπηλιές.

Αξιοθέατα

Στον οικισμό Ζάρακες υπάρχει ο Βυζαντινός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Υπάρχουν τρεις ανεμόμυλοι .

Σύλλογοι – Εκδηλώσεις

Η αθλητική ομάδα  αναλαμβάνει και την διοργάνωση για το πανηγύρι κάθε καλοκαίρι. Πέρα όμως από την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία, λειτουργεί και ως ομάδα πυροπροστασίας για το χωριό με θετικότατα αποτελέσματα.

Αθλητισμός

Υπάρχει ο Αθλητικός Όμιλος Ζάρακες. Ποδοσφαιρικό Σωματείο Ζαράκων.Έτος Ιδρύσεως 1981

Χάρτης