Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Κριεζά

Διοικητική ιστορία

  • 28/12/1836:  Ο οικισμός Κριεζά υπάγεται  στο Δήμο Δυστίων.
  • 11/9/1896:  Ο Δήμος Δυστίων μετονομάζεται  σε Δήμο Ταμυνέων.
  • 16/08/1912:  Ο οικισμός ορίζεται  έδρα   της κοινότητας Κριεζών. Ταυτόχρονα ο οικισμός Ζαπάντι υπάγεται  στην κοινότητα.
  • 19/08/1954:  Ο  οικισμός Ζαπάντι μετονομάζεται  σε Δροσιά.
  • 4/12/ 1997: Η τότε  Κοινότητα Κριεζά, τους οικισμούς  Κριεζά και Δροσιά, καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Δυστίων.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Τοπική Κοινότητα Κριεζά (σε   κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 18η με πληθυσμό  987 κατοίκων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 4η από πλευράς έκτασης με 18.396 στρέμματα. Στο  νέο Δήμο  εκπροσωπείται με  τριμελές Τοπικό συμβούλιο.

Ιστορία

Για την ονομασία του οικισμού υπάρχουν δύο εκδοχές :

α) Προέρχεται από την ακτοίκηση από Αρβανίτες και

β) προέρχεται από τα νεροπούλια Κρι-Κρι, που υπάρχουν στη  λίμνη του Δύστου.

Φυσιογνωμία

Η Τοπική Κοινότητα Κριεζά, χαρακτηρίζεται   πεδινή, με μέσο υψόμετρο  124 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει  σχετικά μικρή ανεργία(25η), στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου.

Ο οικισμός των Κριεζών, έχει 733 κατοίκους και είναι κτισμένος σε ευήλια θέση, στην άκρη εύφορης πεδιάδας. Μέσα από τον οικισμό περνάει ο δρόμος Αλιβερίου – Καρύστου. Είναι πατρίδα της οικογένειας Κριεζή,διέμενε στη συνοικία Κωτσανάδες, όπου υπάρχουν σήμερα τα εξωκλήσια Αγιος Κωνσταντίνος και Αγια Ελένη και Αγιοι Απόστολοι. Στα Κριεζά μεγάλωσε ο ήρωας της ελληνικής επανάστασης, Νικόλαος Κριεζώτης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νικόλαος Καραχλιάνης και ήταν γεννημένος στο Αργυρό. Έλαβε μέρος τον Ιούλιο του 1821 στη μάχη των Βρυσακίων. Κατα τη διάρκεια της μάχης έδειξε τόση ανδρεία ώστε ανακηρύχτηκε οπλαρχηγός με τριακόσιους στρατιώτες. Πολύ σύντομα έγινε πεντακοσίαρχος και αγωνίστηκε με τους άνδρες του σε όλες τις μάχες της Εύβοιας. Μαζί με τον οπλαρχηγό της Κύμης Βάσο Μαυροβουνιώτη και με τη βοήθεια το οπλαρχηγού Ηλία Μαυρομιχάλη έδωσαν στις 11 Ιανουαρίου 1822 μεγάλη νικηφόρα μάχη στο μύλο Στύρων.

Είναι δε η μεγαλύτερη κτηματική περιφέρεια. Στην πλαγιά του βουνού ήταν το Παλαιοχώρι ή Πανωχώρι, που έφερε το όνομα «Σαμαράδες». Σύμφωνα με τη παράδοση το πρώτο γνωστό όνο­μα του χωριού ήταν Κοτσανάδες (από το κοτσο­νάτος = γερός, ακμαίος) και είχε ιδρυθεί στη θέση «Σόχωρα» εκεί που σήμερα βρίσκονται τα εξωκλή­σια του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Κωνσταντίνου και των Αγίων Αποστόλων. Εκεί υπάρχουν ακόμη ίχνη του παλιού οικισμού. Οι Σαμαράδες ή Πανωχώρι ή Πάνω Μαχαλάς, δημιουργήθηκαν μετά την Ενε­τοκρατία όταν μετοίκησαν εκεί οι κάτοικοι του πρώτου οικισμού.

Η Δροσιά, με 254 κατοίκους και  είναι κτισμένη πάνω σε ομαλό βραχώδη λόφο, ενώ η γύρω περιοχή είναι πεδινή.  Παλαιότερα ο οικισμός ονομαζόταν Ζαπάντι έως το 1954.

Αξιοθέατα

Πύργος: Στον οικισμό υπήρχε βενετσιάνικος πύργος, που σήμερα έχει καταστραφεί. Ίχνη του φαίνονται στα ανατολικά του οικισμού, σε ένα λόφο.
Ναός της Παναγίας: Στα δυτικά των Κριεζών, όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας, ανακαλύφθηκαν λείψανα κτιρίων και προϊστορικά όστρακα της Πρώιμης Χαλκοκρατίας.
Προς τον οικισμό Δροσιά βόρεια των Κριεζών, σε δυο λόφους, βρέθηκαν πυρήνες, απολεπίσματα, λεπίδες και οψιανός, καθώς και χονδρόκοκκα όστρακα ΠΕ ή ΜΕ εποχής, σημείο ύπαρξης Νεολιθικού οικισμού, καθώς και τάφοι αρχαίοι.

Σύλλογοι – Εκδηλώσεις

Πραγματοποιούνται  ελάχιστες  πολιτιστικές εκδηλώσεις.Υπάρχει η Χορωδία και η θεατρική ομάδα από το Γυμνάσιο Κριεζών

Αθλητισμός

Υπάρχει  ο Αθλητικός Όμιλος Α.Ο. Κριεζών

Χάρτης