Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Κύπριοι μαθητές στην Κύμη – Μαθήματα για το περιβάλλον

Δημοσιεύθηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Τετραήμερη πολιτιστική και περιβαλλοντική επίσκεψη πραγματοποίησαν αυτές  τις ημέρες στην Κύμη Κύπριοι μαθητές Γυμνασίου με τους καθηγητές τους, προσκεκλημένοι του Γυμνασίου Κύμης.

Η επίσκεψη, που οργανώνεται από τα Γυμνάσια Κύμης και Αρχαγγέλου περιοχής Λακατάμειας Λευκωσίας, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος  «Χρυσοπράσινο φύλλο» και σκοπό έχει οι μαθητικές κοινότητες των δύο χωρών να έλθουν πιο κοντά, γνωρίζοντας η μία την άλλη, μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις και μαθήματα γνωριμίας, σεβασμού και προβολής του περιβάλλοντος των δύο χωρών.

Η φετινή επίσκεψη, που άρχισε την Πέμπτη 10 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 του μηνός, είναι η τρίτη κατά σειρά στα τελευταία χρόνια.  Στη φετινή επίσκεψη οι μαθητές της Κύπρου παρουσίασαν στην αίθουσα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου, ενώπιον των μαθητών και των καθηγητών του Γυμνασίου Κύμης και Αρχαγγέλου, μια εμπεριστατωμένη και καλά οργανωμένη εργασία για την πανίδα και χλωρίδα κατά μήκος του ποταμού, που διασχίζει την κοινότητα Αρχαγγέλου.

Επίσης, τα παιδιά της Κύπρου που φιλοξενήθηκαν στα σπίτια μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Κύμης, περιηγήθηκαν στα χωριά, στα αξιοθέατα και στα Μουσεία της περιοχής, με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος. Την Παρασκευή το βράδυ, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τους  μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς των παιδιών, στο ξενοδοχείο ΚYΜΙ PALACE. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές της Κύμης χόρεψαν κουμιώτικους χορούς, ενώ δεν έλλειψε και η ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο σχολείων, του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου και του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου. Το δώρο που προσέφερε το Γυμνάσιο Κύμης στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου ήταν ένα γλυπτό από χαλκό, αντίγραφο γλυπτού της αρχαιότητας, που παρουσιάζει ένα νήπιο, πιθανότατα τον ποταμό Αχελώο, το οποίο κρατά στα χέρια του ένα λαγίνι από το οποίο τρέχει νερό. Ανάλογα δώρα προσέφεραν και οι καθηγητές του Αρχαγγέλου στους καθηγητές και στο Γυμνάσιο Κύμης, αλλά και ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου στους καθηγητές και σε όλους τους μαθητές, δια της Αντιδημάρχου κας Αρετής  Μπάτσα-Θωμά. Η Αντιδήμαρχος συνεχάρη τους μαθητές για την προσπάθειά τους και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και τόνισε, ότι αυτά που μας ενώνουν είναι τόσο πολλά και τόσο ισχυρά, ώστε η σχέση μεταξύ μας να μην είναι μόνον φιλική, αλλά αδελφική.

Τον Απρίλιο, μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Κύμης θα επισκεφθούν αντίστοιχα τη Λακατάμεια Λευκωσίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσοπράσινο Φύλλο».

Καινοτόμες δράσεις  όπως αυτή, ανοίγουν τους ορίζοντες  των παιδιών και δημιουργούν  ευαισθητοποιημένους κοινωνικά  και περιβαλλοντικά αυριανούς πολίτες.   Ο Δήμος Κύμης –Αλιβερίου στάθηκε, από την πρώτη στιγμή, στο πλάι της προσπάθειας, στηρίζοντάς την ηθικά και υλικά.