Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Το Νοσοκομείο Κύμης Γ.Ν. Παπανικολάου και το Κ.Υ. Αλιβερίου, να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους

Δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ενόψει των επικείμενων συγχωνεύσεων των νοσοκομείων της χώρας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας σε σχέση με τα θέματα υγείας που απασχολούν την περιοχή μας η οποία εκτείνεται από την Κύμη έως το Αλιβέρι  (απόσταση 100 και πλέον χιλιομέτρων,  με 47 Τοπικά Διαμερίσματα και ιδιαίτερη γεωμορφολογία).

Σε σχέση με το Γενικό Νοσοκομείο Κύμης «Γεώργιος Παπανικολάου»

Το Νοσοκομείο Κύμης φέρει το όνομα του μεγάλου ευεργέτη της ανθρωπότητας του Κυμαίου ιατρού και ερευνητή Γεωργίου Ν. Παπανικολάου.

Ιδρύθηκε το 1964 και  εξυπηρετεί επί σειρά ετών, τους κατοίκους των πρώην Δήμων Κύμης, Κονιστρών, Αυλώνος (κατά ένα μέρος), αλλά και της Νήσου Σκύρου. Διαθέτει τα βασικά τμήματα και κλινικές(παθολογικό, χειρουργικό, καρδιολογικό, ορθοπεδικό, παιδιατρικό),εξωτερικά ιατρεία και εργαστήρια με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό και έχει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης. Η έλλειψη ιατρών στο Ορθοπαιδικό τμήμα (που προέκυψε πρόσφατα με την παραίτηση του ενός και απόσπασης του δεύτερου) αντιμετωπίσθηκε άμεσα με ανάκληση της απόσπασης του ορθοπεδικού ιατρού και αναμένεται η επάνοδός του στην οργανική του θέση ενώ μέχρι τότε, καλύπτει ο ίδιος τις ανάγκες του Τακτικού Εξωτερικού Ορθοπαιδικού Ιατρείου, άπαξ την εβδομάδα.

Από την 1/8/2008 διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, μια σημαντική βοήθεια για όσους πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι διαθέτει πέντε μηχανήματα αιμοκάθαρσης που μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον τριάντα νεφροπαθείς.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα κτιριακής επέκτασής του στα υπό προσάρτηση όμορα οικόπεδα, ενώ έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ο εκσυγχρονισμός και ανακατασκευή  των χειρουργείων και του εξοπλισμού τους.

Στο Νοσοκομείο της Κύμης υπάγονται και τα Αγροτικά Ιατρεία Μετοχίου, Βιτάλου, Οξυλίθου, Κονιστρών, Μακρυχωρίου, Βρύσης και το  Πολυδύναμο Ιατρείο Σκύρου.

Η λειτουργία του Νοσοκομείου Κύμης  ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας τόσο στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κύμης και της νήσου Σκύρου όσο και στο πλήθος των επισκεπτών, που καλείται να εξυπηρετήσει ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.

Επιπρόσθετα να επισημάνουμε ότι το πλησιέστερο στην Κύμη Νοσηλευτικό ίδρυμα, βρίσκεται στη Χαλκίδα σε απόσταση 100 χλμ και τουλάχιστον δύο ωρών ταξιδίου, λόγω του δύσκολου οδικού δικτύου, για δε τη νήσο Σκύρο ο χρόνος μεταφοράς ενός ασθενή προσαυξάνεται κατά δυόμιση ώρες.

Η προσφορά της λειτουργίας του δεν σταματά εκεί αφού και για τον πληθυσμό  της περιοχής (στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένο),  αποτελεί καθημερινή ανάγκη. Καθώς και για τους νέους που επιλέγουν να ζουν ή να επιστρέψουν στην περιοχή με τις οικογένειες τους.

Πέρα από την τεράστια συμβολή του στην περίθαλψη, το Νοσοκομείο αποτελεί ένα ζωτικό πνεύμονα, για την οικονομική ζωή της περιοχής μια και απασχολεί  πάνω από εκατό εργαζόμενους ιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς με διάφορες ειδικότητες.

Η Κύμη είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Γεωργίου Παπανικολάου και αποτελεί σημείο αναφοράς της παγκόσμιας Ιατρικής κοινότητας. Από το 2006 λειτουργεί στην Κύμη το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του καρκίνου «Γεώργιος  Ν. Παπανικολάου». Δημιουργήθηκε από το Δήμο Κύμης   σε συνεργασία με την ιατρική σχολή του  πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και στόχο έχει την ιατρική έρευνα για τον καρκίνο.  Η λειτουργία του και η διεύρυνση του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Νοσοκομείο Κύμης, του οποίου ο εκάστοτε διοικητής είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου. Η ιδιαίτερη πατρίδα του Γεωργίου Παπανικολάου και οι κάτοικοί της προσδοκούμε στη συνδρομή σας,  ώστε να διαφυλαχθεί το Νοσοκομείο μας, να εξασφαλισθεί η λειτουργία του και να αναβαθμιστούν οι παροχές υγείας ως ελάχιστος φόρος τιμής στον μεγάλο επιστήμονα Γεώργιο Πααπανικολάου.

Σε σχέση με το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου

Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1986 εξυπηρετώντας έκτοτε τους πρώην  Δήμους Στυρέων (κατά ένα μέρος), Αμαρύνθου, Ταμυνέων, Δυστίων και Αυλώνος (κατά ένα μέρος).  Η  παροχή υπηρεσιών του στους κατοίκους των δήμων αυτών,  σημαντική, δεδομένου ότι εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό περιστατικών και τροχαίων.  Η  συμβολή του μάλιστα ενισχύεται από το γεγονός ότι ευρίσκεται σε ένα κομιβικό σημείο της Ν. Εύβοιας αλλά και σε μια βιομηχανοποιημένη περιοχή (στο Αλιβέρι λειτουργούν τα εργοστάσια της ΔΕΗ και της ΑΓΕΤ) .  Η έλλειψη ακτινολόγου -έστω και περιστασιακά- που προέκυψε πρόσφατα, δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία του και αφήνει μετέωρη όλη την περιοχή.  Η διασφάλιση της λειτουργίας του ακτινολογικού,  είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά θα πρέπει το ακτινολογικό ιατρείο να λειτουργεί επί 24ωρης βάσης με ενίσχυση επιπλέον θέσης ακτινολόγου. Η  απρόσκοπτη λειτουργία του λοιπόν  είναι επιβεβλημένη.

Επιπρόσθετα θα θέλαμε, λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών, να επανεξεταστεί το  θέμα της δωρεάν παροχής Υγείας προς όλους τους πολίτες καταργώντας το αντίτιμο των 5€ που πρόσφατα εφαρμόσατε.

Εν κατακλείδει, ευελπιστούμε ότι η απρόσκοπτη προσφορά του Νοσοκομείου Κύμης και του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου  θα  αποτελέσει μέλημα της πολιτείας συνεκτιμώντας τις ανάγκες της περιφέρειας αλλά και όσα αναλυτικά προαναφέραμε.