Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Έγγραφο προς το Αστυνομικό Τμήμα Κύμης για την αποκατάσταση του δρόμου Στόμιο – Πλατάνα

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Θα θέλαμε, αρχικά, να επαναλάβομε ότι είναι δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 15 της 11 Φεβρουαρίου 2011, η ΔΜΕΟ/6105/ε/1052/π.ε απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με την οποία χαρακτηρίζεται ως επαρχιακή η «παράκαμψη Οξυλίθου», μήκους 4120 μ, με αρχή το ΧΘ 7+370 στη Γέφυρα Οξυλίθου – δια Παραλίας Στομίου- και τέλος τη ΧΘ 11+490 στη Πλατάνα, της Επαρχιακής Οδού (8) του Πρωτεύοντος Δικτύου «Χάνια Αυλωναρίου- Όριο-Οξύλιθος-Πλατάνα-Παραλία Κύμης» με αφετηρία χιλιομέτρησης τα Χάνια Αυλωναρίου, στο Πρωτεύον Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο με αρίθμηση (8)».

Επομένως  το επίμαχο τμήμα της οδού ανήκει αποκλειστικά και μόνο στη Περιφέρεια. Και οι αναφορές, στο 2144/18-4-2011 έγγραφο της Περιφέρειας περί «ευθύνης συντήρησης δημοτικής οδού από γέφυρα Οξυλίθου-Στόμιο έως την διασταύρωση με την επαρχιακή οδό 9 Οξυλίθου-Παραλίας Κύμης» δείχνει επικίνδυνη αμέλεια των υπηρεσιών της περιφέρειας στην εξέλιξη των υποθέσεων που την αφορούν.  Στη περιφέρεια λοιπόν αποκλειστικά πρέπει να αναφέρεστε και να συνεργάζεστε εσείς για τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας σας και αφορούν το σημείο αυτό.

Θα θέλαμε, δεύτερον, να σας επισημάνομε, ότι πέραν από τα έγγραφα που αποστέλλει η υπηρεσία σας, καλή και χρήσιμη είναι η γνώση και η αναφορά και των εγγράφων που λαμβάνει και ασφαλώς αρχειοθετεί.

Αναφερόμαστε στο 822/21-2-2011 έγγραφο που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, που παραλείπετε να αναφέρετε, το οποία απευθύνει αποκλειστικά σε εσάς η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και με το οποίο σας γνωρίζει ότι η επίμαχη οδός είναι «κλειστή», ότι «έχει τοποθετήσει σήμανση, πινακίδες απαγόρευσης κυκλοφορίας στο επίμαχο τμήμα της οδού, οι οποίες εκλάπησαν ή βανδαλίστηκαν» ότι «οι φωτεινοί σηματοδότες που βρίσκονται εντός του τμήματος εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς δική μας αδειοδότηση» και ότι «Παρακαλούσε  την υπηρεσία που τους εγκατέστησε να προβεί στην αφαίρεση τους».

Από τα ανωτέρω έγγραφα προκύπτει ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την συντήρηση του επίμαχου δρόμου και την αποκατάσταση των ζημιών είναι η Περιφέρεια. Αποτελεί δε δική σας προφανώς υποχρέωση η αστυνόμευση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθώς και οι μέθοδοι που θα ακολουθήσετε για να περιφρουρήσετε όσα ο νόμος και το υπηρεσιακό σας καθήκον σας επιβάλλει.

Είναι επίσης πασίδηλο, από τα ανωτέρω, ότι ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα επέμβασης στη συντήρηση του δρόμου, καθώς και στην αποκατάσταση των ζημιών και στη κυκλοφορία οχημάτων και πεζών. Ο Δήμος, απλώς σας υπόσχεται ότι, όπως έκανε πάντα, και σε αυτή την περίπτωση,  θα συνδράμει την υπηρεσία σας σε ότι νόμιμο του ζητήσετε και μπορεί να ανταποκριθεί. Ο Δήμος, σε εποχή που δεν ήταν ακόμα ξεκάθαρο ποιος είχε την ευθύνη της οδού, τοποθέτησε σηματοδότες για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Είναι προφανές ότι σήμερα, όσοι είστε υπεύθυνοι για την συντήρηση και την κυκλοφορία του επίμαχου τμήματος, δηλαδή η Περιφέρεια και το Αστυνομικό Τμήμα Κύμης, έχετε  το δικαίωμα και την υποχρέωση να προβείτε σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών και των οχημάτων.

Είναι φυσικό ότι ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου, ενδιαφέρεται στον υπερθετικό βαθμό για την αποκατάσταση του επίμαχου δρόμου. Οι παρεμβάσεις του για την  οριστική λύση του προβλήματος είναι συχνές, άμεσες και πολύπλευρες. Δυστυχώς, όμως, ιδιαίτερα από την Αντιπεριφέρεια Εύβοιας, αντιμετωπίζει την επίκληση προσχημάτων, που  αναβάλλουν την λύση του προβλήματος, που θα μπορούσε να είναι άμεση, με δεδομένη την ύπαρξη σχετικής μελέτης του Πανεπιστημίου Πατρών και σχετικής πίστωσης. Επισυνάπτεται σχετικό έγγραφό μας.

                                           Ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου

                                                     Δημήτρης Γ. Θωμάς