Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

«Σε ενάμιση μήνα δημοπρατείται και ξεκινά το έργο στο Στόμιο»

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Αυτή ήταν η καταληκτική δέσμευση του Αντιπεφερειάρχη Εύβοιας κ. Μπουραντά, μετά την τετράωρη σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων στην Χαλκίδα, στις 10 Μαΐου 2011, με σκοπό την ολόπλευρη ενημέρωση φορέων, πολιτών και Μέσων Ενημέρωσης.

Στη σύσκεψη είχαν κληθεί η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων  (Υ.Α.Σ) του Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, με την  παράκληση να προσκαλέσει και τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Πατρών, στους οποίους έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης αντιμετώπισης των καταπτώσεων και των κατολισθητικών φαινομένων στο Στόμιο. Η Υ.Α.Σ. και οι μελετητές του Πανεπιστήμιου δεν παρευρέθησαν εξηγώντας με επιστολή τους, ότι τα τεχνικά ζητήματα  δεν αναλύονται και συζητούνται παρουσία των μέσων ενημέρωσης.

Μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Κύμης – Αλιβερίου αναγνώστηκε και η επιστολή τους που διευκρίνιζε  αναλυτικά τις λεπτομέρειες για την αρτιότητα και πληρότητα της μελέτης, που συντάχθηκε από το Πανεπιστήμιο και ενέκρινε το Υπουργείο στις 29/11/2010.

Από τους συλλόγους τεχνικών που εκλήθησαν παρευρέθη μόνο το ΤΕΕ Εύβοιας.  Ο πρόεδρος του κ. Γιώργος Μπουραντάς ανάφερε ότι το ΤΕΕ δεν μπόρεσε να διαμορφώσει άποψη για την μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών λόγω του ελάχιστου χρόνου που η μελέτη τέθηκε υπόψη του.

Ο Αντιπεφερειάρχης Εύβοιας κράτησε τις θέσεις του σημειώνοντας πως μόνο η μελέτη της Περιφέρειας που  εξελίσσεται αυτή την περίοδο θα δώσει λύσεις.

Κλείνοντας την συνάντηση η οποία σίγουρα εκπλήρωσε τον σκοπό της όσον αφορά την ανταλλαγή  απόψεων και τοποθετήσεων, χωρίς όμως να παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση, γεγονός που περιορίζει αισθητά την αξία και τη σημασία μιας τέτοιας σύσκεψης και μάλιστα με δημόσιο χαρακτήρα, ο κ. Μπουραντάς δεσμεύτηκε λέγοντας :

«Σε ένα – ενάμιση μήνα το πολύ θα είμαστε έτοιμοι για να δημοπρατήσουμε το έργο. Εκτός και αν πέσει έξω ολόκληρη η χώρα οπότε όχι μόνο το δικό μας έργο ή τα έργα του Νομού αλλά και πολλά άλλα στην Ελλάδα δεν θα γίνουν».

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς επισήμανε ότι από τότε που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, ο Δήμος έψαξε να βρει λύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ανακουφίσουν ολόκληρη την περιοχή και να διευκολύνουν τη συγκοινωνία. Ενεργοποιήθηκε ώστε η ευθύνη συντήρησης του δρόμου να μεταβιβαστεί σε ένα φορέα που να  έχει την οικονομική επιφάνεια να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιου μεγέθους έργο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αρμοδιότητα του δρόμου τον Μάιο του 2009 να μεταβιβαστεί στη Νομαρχία.

Επίσης ανέφερε, ότι το έργο εξακολουθεί να έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, αφού οι καταπτώσεις συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα και να διακινδυνεύουν, τα με δική τους ευθύνη διερχόμενα αυτοκίνητα, αφού για την Αντιπεριφέρεια ο δρόμος θεωρείται κλειστός!

Κλείνοντας την τοποθέτηση του επανέλαβε την έκκληση  να βρεθεί ο βέλτιστος και συντομότερος τρόπος έτσι ώστε να προωθηθούν τα έργα.

Κατέθεσε δε το ψήφισμα που εκδόθηκε κατά την πολυπληθή σύσκεψη κατοίκων και φορέων την Κυριακή 8 Μαΐου που αναφέρει ότι ζητείται:

α)Να εξευρεθούν – εξασφαλιστούν άμεσα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αρμοδιότητα  της οποίας είναι ο δρόμος, οι πόροι και να δημοπρατηθεί άμεσα η μελέτη της ΥΑΣ, όπως εγκρίθηκε από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, για να προστατευθεί ο δρόμος στο «δύσκολο» σημείο του, όπου εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα καταπτώσεις βράχων. Τυχόν συμπληρώσεις που απαιτούνται στη μελέτη αυτή, να γίνουν άμεσα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την ΥΑΣ.

β)Να προωθηθούν οι ενέργειες εκείνες που θα συνδράμουν στην ολοκλήρωση της μελέτης που έχει αναθέσει η Αντιπεριφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αφορά την προστασία του δρόμου, στο σύνολό του, σε μήκος 2,5 χιλιομέτρων.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι : Σταμάτης Γκάβαλης, Ρόζυ Καραβά και Νίκος Στουπής ζήτησαν  την άμεση επίλυση του προβλήματος και την ολοκλήρωση της   μελέτης  που εκπονείται από την Περιφέρεια. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθλετηση του δημάρχου Σκύρου κ. Χατζηγιαννάκη.

Η τετράωρη συνάντηση ήταν μια προσπάθεια να φωτιστούν ζητήματα που έχουν σχέση με το θέμα, παρά το γεγονός ότι η μελέτη που εκπονείται από την Περιφέρεια, είναι απ ότι φάνηκε σε πολύ πρώιμο στάδιο για να μπορεί να δώσει σαφείς λύσεις και προτάσεις. Ακριβώς λόγω του προώρου σταδίου που βρίσκεται, οι μελετητές που είχαν προσκληθεί αναφέρθηκαν διεξοδικά μόνο στην μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών εξαπολύοντας μία δριμεία έως και  ανεπίτρεπτη κριτική. Ολοκλήρωσαν δε την τοποθέτηση τους, με την δέσμευση ότι οι μέχρι σήμερα από την μεριά τους πολυδάπανες εξετασθείσες επιλογές θα βελτιωθούν κατά την εκπόνηση της μελέτης και θα αναζητηθούν οι βέλτιστες τεχνικό – οικονομικά λύσεις   σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επίβλεψης της Αντιπεριφέρειας.

Ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου,  εκφράζει την ικανοποίηση του για το συναινετικό πνεύμα μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και την θετική δέσμευση για την έναρξη των εργασιών σε ενάμιση μήνα.

Αναμένει δε εναγωνίως την υλοποίηση των δεσμεύσεων.