Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Ξεκινάει η απογραφή του πληθυσμού του Δήμου μας. Να είμαστε όλοι παρόντες!

Δημοσιεύθηκε την Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Από τις 10 έως και τις 24 Μαΐου, θα διενεργηθεί, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η νέα γενική απογραφή του πληθυσμού σε όλη την επικράτεια.

Η αποτύπωση του πραγματικού πληθυσμού κάθε Δήμου αποτελεί αντικειμενικό στόχο και στοιχείο διαφάνειας, ειδικά στην κρίσιμη περίοδο που βιώνουμε και θα βιώνουμε στην προσεχή δεκαετία. Αφού, ο πληθυσμός που θα προσδιοριστεί μέσω της απογραφής στον Δήμο, θα είναι το σημαντικότερο κριτήριο για τη λήψη αποφάσεων και την κατανομή κονδυλίων από τη κεντρική κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθορίζοντας εν πολλοίς το επίπεδο βελτίωσης των υποδομών του τόπου μας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων του.

Η σωστή απογραφή και η πραγματική ποσοτική και ποιοτική αποτύπωση του πληθυσμού του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου αποτελεί κρίσιμο ποσοτικό και ποιοτικό ζήτημα, σε μια περίοδο που οι οικονομικοί πόροι μειώνονται και οι κοινωνικές ανάγκες μεγαλώνουν,  αφού:

-Το ύψος των εσόδων από την τακτική κατά κεφαλήν επιχορήγηση (ΣΑΤΑ), τις άλλες κρατικές επιχορηγήσεις και τη κατανομή των πόρων υπέρ Αυτοδιοίκησης (ΚΑΠ) έχουν ως κυρίαρχο κριτήριο τον πληθυσμό του κάθε Δήμου.

-Η καταγραφή των πραγματικών μεγεθών και της πραγματικής εικόνας σε μια σειρά δημογραφικών, κοινωνικών, οικονομικών και εκπαιδευτικώνν χαρακτηριστικών του πληθυσμού του Δήμου (φύλο, νεότητα και τρίτη ηλικία / συνθήκες διαβίωσης / μορφωτικό επίπεδο / μαθητικό και αθλητικό δυναμικό / οικονομικά ενεργοί και άνεργοι / μετανάστες νόμιμοι και μη / ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες κ.α.) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση σε αναπτυξιακά προγράμματα, τη χάραξη σωστής κοινωνικής πολιτικής, τη διενέργεια στοχευμένων κοινωνικών παροχών (επανένταξη ανέργων σε εργασία / παιδικοί σταθμοί, κέντρα νεότητας, κέντρα προστασίας ηλικιωμένων και δημοτικά ιατρεία/ σχολεία και γήπεδα / ένταξη μεταναστών στην τοπική κοινωνία / ευρωπαϊκά προγράμματα κ.α.).

Η απογραφή γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο. Η αύξηση του πληθυσμιακού ισοδύναμου αποτελεί προϋπόθεση για να πετύχει ο Δήμος προς όφελος των κατοίκων του, τους αναπτυξιακούς στόχους και τη βελτίωση του επιπέδου των ευαίσθητων κοινωνικών δομών.

Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι κατοικούντες στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου (και οι αλλοδαποί, ανεξαρτήτως υπηκοότητας αλλά ακόμη και του νόμιμου της εδώ παρουσίας τους) θα συμβάλουμε σ’ αυτήν την προσπάθεια, τόσο με το κύρος που επιβάλλει η θέση μας όσο και με την αγάπη μας γι’ αυτόν τον τόπο. Αλλά και με την κατανόηση πως αυτή η στάση, αυξάνει τη δυναμική του τόπου μας και προσθέτει οφέλη σε όλους εμάς τους κατοίκους του.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ

Αφού, το πιστοποιητικό απογραφής για τον κάτοικο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου  σημαίνει:

-Βεβαιωτικό κατοικίας,

-Δικαίωμα ένταξης στις υπό προϋποθέσεις ειδικές κατηγορίες μειωμένων δημοτικών τελών,

-Δικαίωμα πρόσβασης κατά προτεραιότητα στις παρεχόμενες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου (Παιδικοί Σταθμοί, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.α.),

-Δικαίωμα χρήσης κατά προτεραιότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων και των χώρων εκδηλώσεων του Δήμου.

Σημείωση: Η Δημοτική Αρχή και οι Υπηρεσίες του Δήμου σε κάθε Ενότητα και Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα, σε όλο το διάστημα της απογραφής, θα πρέπει να παρακολουθούν τη διαδικασία και θα παρεμβαίνουν ενισχυτικά, όποτε και όπου χρειαστεί, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του στόχου της πραγματικής αποτύπωσης του πληθυσμού του νέου Δήμου.

Επαναλαμβάνουμε. Έχει μεγάλη και ουσιαστική σημασία να καταγραφούν όλοι οι συμπολίτες μας, και ιδίως εκείνοι που διαμένουν προσωρινά σε άλλες περιοχές της χώρας, στις Κοινότητες και Πόλεις του Δήμου μας. Το ίδιο ισχύει και για τους αλλοδαπούς και τις άλλες πληθυσμιακές ομάδες (πχ. Ρομά κλπ) που διαμένουν στην περιοχή μας. Γι αυτό το λόγο σε κάθε περίπτωση θα είναι θετική κάθε επικοινωνία και άλλη διαδικασία με την οποία θα ενημερωθούν όλοι ανεξαιρέτως να καταγραφούν στον πληθυσμό του Δήμου μας.

                                                              Ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου

                                                                         Δημήτρης Γ. Θωμάς