Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Τιμήθηκε η Μάχη της Λαμπούσας

Δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

 

 Στις 3 Σεπτεμβρίου 1944 τα ηρωικά παλληκάρια του 3ου Τάγματος του 7ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ έδωσαν ένα καθοριστικό χτύπημα στους Γερμανούς κατακτητές,

γράφοντας μία από τις χρυσές σελίδες στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.  Ο μαχητής του ΕΛΑΣ  Μιχάλης Παπαμιχαήλ (με το ψευδώνυμο Νικήτας) αναφέρει: …στην τοποθεσία Λαμπούσα, όπου εξοντώνεται μηχανοκίνητη φάλαγγα από 140 Γερμανούς, απ’ τους οποίους ένας μόνο διέφυγε κατά τη διάρκεια της μάχης.   Για τη μάχη αυτή ο ραδιοφωνικός σταθμός του Λονδίνου μετέδωσε σ’ ολόκληρο τον κόσμο στο δελτίο ειδήσεων: «Εις την Εύβοια διεξάγεται μεγάλη μάχη των Γερμανών με δυνάμεις των ανταρτών. Η έκβασή της θα είναι μεγάλης σημασίας διά την απελευθέρωση της Ελλάδος». Και στις 8-9-44 ο ίδιος σταθμός μετέδωσε: «Εις την Εύβοια οι αντάρτες του ΕΛΑΣ εσημείωσαν αξιόλογον επιτυχία εξοντώσαντες ολοκληρωτικά γερμανική φάλαγγα, κινούμενη εκ Κύμης, εις τη θέση Λαμπούσα».

Με αυτό τον τρόπο οι αντάρτες του ΕΛΑΣ «απάντησαν» στη ναζιστική θηριωδία που προηγήθηκε λίγους μήνες πριν, τον Μάιο του ‘44, στο Κακολύρι. Στη μάχη αυτή, που οργανώθηκε και εκτελέστηκε από τη Διοίκηση του 3ου Τάγματος, με επικεφαλής τον Προκόπη (Λόγγο) και τον Θανάση Τζάνο πήραν μέρος επίλεκτα τμήματα με επικεφαλής τους Κ. Τσάκο (Πολικό), Γιάννη Ηλία (Επαμεινώνδα), Δημήτρη Σάρλη (Αχιλλέα) και Ευάγγελο Καντούρο, επικεφαλής των εφεδροελασιτών. Η μάχη έγινε μέρα και ο εχθρός σε απώλειες είχε πολλούς νεκρούς και 57 τραυματίες και αιχμαλώτους. Από τους αντάρτες τραυματίστηκε σοβαρά και υπέκυψε ο θρυλικός μπουρλοτιέρης της γερμανικής καταδίωξης στο λιμάνι της Κύμης, Βασίλης Μήτρου (¨Γύφτος¨), που επέδειξε κατά τη μάχη μεγάλη παλικαριά. Επίσης έπεσε και ένας έφεδρος ΕΛΑΣίτης από το χωριό Κριεζά.  Ένας από τους βασικούς αφανείς συντελεστές της νικηφόρας μάχης ήταν και ο αγωνιστής από το χωριό Καλημεριάνοι. Η νικηφόρα  έκβαση της μάχης, με το καθοριστικό αυτό χτύπημα στους Γερμανούς κατακτητές έδωσε δύναμη και αισιοδοξία στον σκλαβωμένο λαό της Καρυστίας και ανάσα ελπίδας στα χωριά μας. Ο Δήμος Κύμης- Αλιβερίου τίμησε, ως όφειλε, με μια σεμνή τελετή, την ιστορική αυτή επέτειο, την Κυριακή το πρωί στις 18 Σεπτεμβρίου στο μνημείο της εθνικής αντίστασης που έχει ανεγερθεί στη τοποθεσία Λαμπούσα της Δημοτικής Κοινότητας Αυλωναρίου,  ακριβώς στο σημείο όπου δόθηκε η καθοριστική για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, μάχη.

   Ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Δημήτρης Θωμάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε:

   «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να θυμηθούμε τις θυσίες της γενιάς που όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στον επίδοξο κατακτητή.  Η Ελευθερία, η Αλήθεια, η Δικαιοσύνη, η Αλληλεγγύη, η Αυτοθυσία, η Πίστη στην Ειρήνη, η Αγάπη είναι ιδανικά που, οι πρόγονοι μας αγωνιστές, τίμησαν με κόστος την ίδια τους τη ζωή. Η δική μας ιερή υποχρέωση απέναντι στη θυσία τους είναι  να διαφυλάξουμε αυτά τα ιδανικά, να τα υπερασπιστούμε και να τα κάνουμε πράξη με τις επιλογές μας, μεταγγίζοντάς τα ανόθευτα στα παιδιά μας». Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης – Αλιβερίου Άγγελος Ποθητάκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΠΟΑΕΑ κ. Μπρακατσούλας, το μέλος της ΠΟΑΕΑ κ. Κατωμελίτης, ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ Νότιας Εύβοιας κ. Μάστορης και η κ. Αθηνά Μάστορη. Τραγούδησαν τραγούδια του αγώνα η κ. Σπηλιοπούλου και ο κ. Πάλλης. Στεφάνι κατέθεσε ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου κ. Θωμάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μπαράκος, εκ μέρους της ΠΟΑΕΑ ο κ. Μπρακατσούλας, ο εκπρόσωπος των αντιστασιακών Κύμης-Αλιβερίου κ. Ιωαννίδης και εκ μέρους της Πανευβοϊκής Ομοσπονδίας η κ. Πηλιχού. Παραβρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μ. Ρήγας, Α. Μπάτσα, Β. Παππάς, Δ. Μάγειρας και Ν. Μπότης, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.  Η εκδήλωση έκλεισε με τον ύμνο της Αντίστασης και τον Εθνικό Ύμνο από τη μπάντα του Δήμου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Νούσια.  Ακολούθησε μικρή δεξίωση.