Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ (επί των οδών Λεμπέση και Παπαθανασίου)

Δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ  ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

(επί των οδών Λεμπέση και Παπαθανασίου) 

1.ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Ο παρών κανονισμός αποσκοπεί :

α.   στην εξασφάλιση άνετων συνθηκών κυκλοφορίας για τους πεζούς.

β.  στη διασφάλιση της απόλαυσης των κοινόχρηστων χώρων από τους κατοί-κους και τους επισκέπτες του δήμου.

γ.  στην ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των επαγγελματιών στον χώρο του πεζοδρόμου.

2.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ

2.1.      Ο πεζόδρομος προορίζεται για αποκλειστική χρήση πεζών.

2.2.    Σε κάθε είσοδο του πεζοδρόμου ειδική πινακίδα σήμανσης αναγγέλλει τη χρήση του και προειδοποιεί για τον τρόπο λειτουργίας του.

2.3.     Δεν επιτρέπεται η διέλευση, η στάση και η στάθμευση οχημάτων, μηχανών και  ποδηλάτων. Στις εισόδους του πεζόδρομου απαγορεύεται η στάση και η   στάθμευση,    παντός οχήματος.

2.4.       Στον πεζόδρομο επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση:

2.4.1.    Όλο το 24ωρο. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων παροχής πρώτων βοηθειών , των απορριμματοφόρων (κατάλληλων διαστάσεων), των αυτοκινήτων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η.-Ο.Τ.Ε.-Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α), των χρηματαποστολών, για την αντιμετώπιση περιπτώσεων επείγουσας ανάγκης.

             Επίσης, οχημάτων που ανήκουν σε μόνιμους κατοίκους στην περιοχή του πεζόδρομου, που διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένο εσωτερικά χώρο στάθμευ-σηs και κατέχουν ειδική άδεια, με δυνατότητα εισόδου σε αυτούς που έχουν πρόσοψη επί του πεζοδρόμου. Η είσοδος-έξοδος των οχημάτων στον πεζόδρομο πραγματοποιείται από την οδό Βελισσαρίου.

2.4.2.  Η κίνηση των οχημάτων τροφοδοσίαs των καταστημάτων και από τιs ώρεs

            6-9 π.μ. και 3-5 μ.μ.

2.5   Η κίνηση στον πεζόδρομο γίνεται με τουs ακόλουθουs όρουs και περιο-   ρισμούς.

2.5.1  Η ταχύτητα κίνησηs των επιτρεπόμενων οχημάτων δεν θα υπερβαίνει την ταχύτητα κίνησηs των πεζών οι οποίοι έχουν προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση.

2.5.2  Η όπισθεν κίνηση των οχημάτων πρέπει να καθοδηγείται πάντα από πεζό. Απαγορεύονται οι επιτόπου στροφές.

2.5.3   Η στάθμευση αυτοκινήτου τροφοδοσίας δεν θα παρεμποδίζει την τροφοδο-σία άλλων παροδίων.

2.5.3 Κάθε κάτοχος οχήματος υποχρεούται να αποζημιώσει το Δήμο βάσει προϋπολογισμού της Τεχνικής Υπηρεσίας θεωρημένου από το Δήμαρχο για τις ζημιές που τυχόν θα προκληθούν από την κυκλοφορία και τη στάθμευση του οχήματος μέσα στο χώρο του πεζοδρόμου.

3.ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ή ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ

 

3.1     Σε περίπτωση που απαιτείται οικοδομική άδεια για την κατεδάφιση, επισ-κευή ή ανέγερση οικοδομών που έχουν πρόσοψη στον πεζόδρομο, οι αιτούντες οφείλουν να προσκομίσουν στην αρμόδια Πολεοδομική Αρχή εγγυητική επιστολή. Η εγγυητική επιστολή χρησιμεύει, σε περίπτωση φθορών, για την αποκατάσταση του πεζοδρόμου και των εξοπλισμών και την επαναφορά τους στην πρότερη κατάσταση από τον Δήμο, εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν προβεί στην εκτέλεση των εργασιών αυτών μετά από έγγραφη πρόσκληση και μέσα σε τακτή προθεσμία.

3.2    Σε περίπτωση ανέγερσης νέας οικοδομής ή κατεδάφισης υπάρχουσας η εκσκαφή επιτρέπεται να γίνεται με μηχανικά μέσα εφόσον δεν απαγορεύεται από άλλη διάταξη. Δεν επιτρέπεται στον πεζόδρομο η κίνηση ερπυστριοφόρων μηχανημάτων. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στο οποίο γίνονται οι εργασίες μεριμνά καθημερινά μετά το πέρας των εργασιών για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση κάθε υλικού από την επιφάνεια του πεζοδρόμου.

3.3   Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κανονισμού Εκτέλεσης Οικοδομικών  Εργασιών και Εργασιών Κοινωφελών Οργανισμών.  

4.ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ

 

Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επιτρέπεται μετά από σχετική άδεια από τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου και με την άμεση καταβολή του αναλογούντος ετήσιου τέλους, (όπως αυτό ορίζεται από το αρμόδιο όργανο του Δήμου-οικ. επιτροπή)

Η έγκριση θα δίδεται αφού πάντα εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση των πεζών και των οχημάτων(εκτάκτων αναγκών, παροδίων κ.λ.) και σύμφωνα με τις εξής προϋποθέσεις :  

4.1   Τα καταστήματα θα μπορούν να αναπτύσσουν κινητά τραπεζοκαθίσματα στη πρόσοψή τους μεταξύ της οικοδομικής γραμμής και της προκαθορισμένης άσπρης γραμμής που εκτίνεται καθ’ όλο το μήκος του πεζοδρόμου. Απαγορεύεται η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων πλέον της προαναφερθείσης άσπρης γραμμής προς τον άξονα του πεζοδρόμου και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των δενδροδόχων(παρτέρια), ώστε να μην παρεμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πεζών και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

4.2   Καταστήματα που δεν έχουν πρόσοψη στον πεζόδρομο ή έχουν πρόσοψη σε πάροδο δεν έχουν δικαίωμα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και δεν θα χορηγείται η σχετική άδεια από το Δήμο.

4.3   Δεν θα χορηγείται άδεια για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο στους από οποιαδήποτε αιτία οφειλέτες του Δήμου.

4.4   Τα καταστήματα που βρίσκονται σε γωνία του πεζοδρόμου θα έχουν δικαίωμα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων μόνο σε μία πρόσοψή τους.

4.5  Τα νέα καταστήματα που θέλουν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα στον πεζόδρομο θα πρέπει πρώτα να παίρνουν την έγκριση του Δήμου και μετά θα τους χορηγείται άδεια λειτουργίας καταστήματος. Η άδεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων θα αφαιρείται άμεσα σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων των καταστημάτων προς το δήμο.

4.6  Κάθε άδεια εκμετάλλευσης πεζοδρόμου θα συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα που θα καθορίζει λεπτομερώς τον χώρο που θα αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα.

4.7  Απαγορεύεται η ανάπτυξη μαζί με τα τραπεζοκαθίσματα ζαρντινιέρων-γλαστρών, καθώς και η οριοθέτηση του χώρου με αυτές.

4.8  Δεν επιτρέπεται να αναπτυχθούν στον πεζόδρομο πλαστικές καρέκλες και γενικά τραπεζοκαθίσματα που δεν συμβαδίζουν με την αισθητική του πεζοδρόμου.

4.9   Δεν επιτρέπεται τα εμπορικά καταστήματα να εκθέτουν στις προσόψεις τους σε πανέρια τα εμπορεύματά τους, (εξαιρούνται τα οπωροπωλεία και ανθοπωλεία στα οποία επιτρέπεται η κατάληψη του πεζοδρόμου μέχρι και 60 εκατοστά, από την οικοδομική γραμμή).

4.10 Οι προορισμένοι για τη λειτουργία του καταστήματος διάδρομοι εντός του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων προσμετρούνται ως κατάληψη.

4.11 Επιτρέπεται η τοποθέτηση θερμαστρών εξωτερικού χώρου, εφόσον αυτές έχουν αποτυπωθεί στα κατατεθέντα τοπογραφικά διαγράμματα και συμπεριληφθεί στη χορηγηθείσα άδεια.

4.12 Σε όλους τους παραχωρημένους χώρους μέσα στον πεζόδρομο απαγορεύεται κάθε μόνιμη ή κινητή εγκατάσταση ή κατασκευή (ξύλινες εξέδρες, κάθετοι ανεμοφράκτες οιουδήποτε τύπου, κάθετα υποστηλώματα κλπ.)

 

5. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ

Ο πεζόδρομος πρέπει να διατηρήσει τη μορφή του, υψηλό επίπεδο αισθητικής, εύκολη πρόσβαση και διέλευση των πεζών, ορατότητα και ανοικτό ορίζοντα.

5.1   Απαγορεύονται κάθε είδους εκδηλώσεις ή παρεμβάσεις που θα μετέβαλλαν κατά μόνιμο τρόπο τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο του πεζοδρόμου και θα κατέστρεφαν τη δομή και τον εξοπλισμό του.

5.2   Οι διαστάσεις των διαφημιστικών πινακίδων επί των κτηρίων στον πεζόδρομο πρέπει να είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του Ν.2946/01 και της ΚΥΑ 52138/03.

5.3  Απαγορεύεται αυστηρά η ρίψη απορριμμάτων επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία στους κάδους απορριμμάτων του πεζοδρόμου καθώς και η ρίψη απορριμμάτων παντός είδους επί του πεζοδρόμου.

5.4 Απαγορεύονται τα κάθε είδους προστεγάσματα, τέντες, κατασκευές σε διαστάσεις και είδος που δεν προβλέπονται από το Γ.Ο.Κ. Προτείνεται για τις προσόψεις των εμπορικών καταστημάτων ενιαίο στέγαστρο(από αλουμίνιο και γυαλί βάσει του σχεδίου) και για τις προσόψεις των λοιπών καταστημάτων(καφέ κ.λ.π) πέργκολα από ξύλο και ύφασμα σε κυματιστή μορφή  που θα εξυπηρετούν και θα προσδίδουν στοιχεία στην αισθητική του πεζόδρομου. Η προσαρμογή να γίνει σε διάστημα ενός έτους από την ψήφιση του παρόντος Κανονισμού.

 

 

 

 

6. ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Οι παραβάτες του παρόντος Κανονισμού τιμωρούνται για μεν τις παραβάσεις που αφορούν θέματα κινήσεως και σταθμεύσεως οχημάτων σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ, για δε τις παραβάσεις που αφορούν θέματα επισκευής, κατεδάφισης ή ανέγερσης οικοδομών σύμφωνα με τις διατάξεις του Γ.Ο.Κ και του κτιριοδομικού κανονισμού.

7. ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Ο παρών Κανονισμός ισχύει από την επομένη της ψήφισής του από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου.

Οι βασικές αρχές λειτουργίας του παρόντος πεζοδρόμου θα αποτελέσουν την βάση για την λειτουργία των μελλοντικών πεζοδρόμων του Δήμου.

Πρός Διαβούλευση (Εντός 10 ημερών).