Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Δεσμεύσεις του υπουργού υγείας για λύσεις στα προβλήματα του νοσοκομείου Κύμης

Δημοσιεύθηκε την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η  συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Ανδρέας Λοβέρδος , ο υφυπουργός κ. Τοροσίδης, ο Γενικός Γραμματέας, στελέχη του Υπουργείου Υγείας, ο Δήμαρχος   Δημήτρης Θωμάς,  ο ιατρός – Δημοτικός σύμβουλος    κ. Ντόβολης, αντιπροσωπεία του Δήμου Καρύστου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νίκο Μανώλη πραγματοποιήθηκε χθες 5-3-2012 και διήρκησε μιάμιση ώρα σε  θετικό κλίμα. Ο  Υπουργός  δεσμεύθηκε ότι θα ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα  για την αναβάθμιση του  Γενικού  Νοσοκομείου της Κύμης Γ.Ν. Παπανικολάου.

Ο Δήμαρχος εξέθεσε στον Υπουργό το κυρίαρχο πρόβλημα ότι οι γιατροί συνταξιοδοτούνται , μετατίθενται – αποσπώνται και δεν αντικαθίστανται γεγονός το οποίο αποδυναμώνει το Νοσοκομείο και στην πράξη το υποβαθμίζει καθημερινά όλο και περισσότερο.

Ο Υπουργός  κ.  Λοβέρδος,  από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα δώσει τις σχετικές οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες – διοικήσεις των Νοσοκομείων Χαλκίδας, Κύμης και Καρύστου για να προχωρήσει η ικανοποίηση των αιτημάτων, διευκρινίζοντας ότι:   Η συνδιοίκηση των νοσοκομείων αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα κλείσουν μονάδες, αν στο μέλλον, υπό το δημοσιονομικό βάρος, χρειαστεί να κλείσουν μονάδες υγείας ανά τη χώρα.  

 

Ειδικότερα ο Δήμαρχος  ζήτησε και έλαβε γραπτές εγγυήσεις για την άμεση ικανοποίηση βασικών αιτημάτων σε σχέση με την απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα όσον αφορά στην έλλειψη προσωπικού δόθηκε η διαβεβαίωση ότι σκοπός του Υπουργείου είναι η ενίσχυση των μικρότερων νοσοκομείων από τα μεγαλύτερα, δηλαδή επί του προκειμένου η ενίσχυση του Νοσοκομείου Κύμης από το Νοσοκομείο Χαλκίδας. Μέρος των κενών  οργανικών θέσεων θα καλυφθεί  από τις εξαγγελθείσες  (και χθες επιβεβαιωθείσες δια στόματος Υπουργού) προσλήψεις, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα Νοσοκομεία, αποκαθιστώντας έτσι πλήρως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις αποσπάσεις-αποχωρήσεις προσωπικού που έγινε το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο της Κύμης.

 Ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου,  δήλωσε ότι : «η ανησυχία όλων – Δημοτικής αρχής, εργαζομένων στο Νοσοκομείο, φορέων και  κατοίκων της περιοχής κατά ένα μέρος μετριάζεται. Ο κόσμος όμως, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα και τη φερεγγυότητα της πολιτείας, Δυσπιστεί  και έχει κουραστεί να ακούει μόνο εξαγγελίες δίχως αυτές να υλοποιούνται στην πράξη. Για το λόγο αυτό ως ότου τελεσφορήσουν επιτυχώς οι προσπάθειες μας  θα συνεχίσουμε να παραμένουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Η εξέλιξη αυτή προφανώς  δε  συνιστά ευκαιρία για πανηγυρισμούς ή λογικές «κατόπιν ενεργειών μου». Γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα έπρεπε καν να είχε ανακύψει.   Σε κάθε περίπτωση, οι δεσμεύσεις δεν συνιστούν χάρη προς τους Δημότες μας. Αντίθετα, εφόσον γίνουν πράξη ικανοποιούν σε ένα βαθμό  το δίκαιο και χρόνιο αίτημα όλων μας για την απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου μας. Ευχαριστώ  όλους όσους στήριξαν τα αιτήματά μας και τον κόσμο που με την παρουσία του στην πάνδημη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο έδωσε βροντερό παρών. Κυρίως όμως ευχαριστώ και συγχαίρω τους μαθητές για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους».

  Ο Δήμαρχος, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ενημέρωσε τον Υπουργό ότι : Ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου είναι ο 5ος Δήμος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και δικαιούται να έχει το δικό του αναβαθμισμένο Νοσοκομείο. Αναφέρθηκε εκτενώς στα ειδικότερα θέματα που ισχύουν για το Νοσοκομείο Κύμης το οποίο σημειωτέον έχει ιδρυθεί και λειτουργεί από το 1964 :  

 (α) Πρώτον το κακό οδικό δίκτυο, το δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου (μιας περιοχής που έχει χαρακτηριστεί άγονη και μειονεκτική και που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ορεινής αλλά και ταυτόχρονα νησιωτικής περιοχής) , που κάνει δυσχερέστατες τις διακομιδές  εκτάκτων περιστατικών που επιβάλλουν άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση  και

(β) δεύτερον την εξυπηρέτηση, όχι μόνο της Κύμης και της ευρύτερης περιοχής  αλλά και της Νήσου Σκύρου!! Δηλαδή πάνω από 36.000 άτομα, τα οποία το καλοκαίρι φτάνουν τις 110.000 μια και  πρόκειται και για τουριστικές περιοχές.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε ότι,  από  την 1/8/2008 διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, μια σημαντική βοήθεια για όσους πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Επίσης ότι από το 2006 λειτουργεί στην Κύμη το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του καρκίνου «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου». Δημιουργήθηκε από τον  Δήμο Κύμης σε συνεργασία με την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και στόχο έχει την ιατρική έρευνα για τον καρκίνο. Η λειτουργία του και η διεύρυνση του είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το Νοσοκομείο Κύμης, του οποίου ο εκάστοτε διοικητής είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου. Η Κύμη, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του παγκόσμιου ευεργέτη. Χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερο, αποτελεί σημείο αναφοράς της παγκόσμιας Ιατρικής κοινότητας.

 Παρόμοιες δεσμεύσεις με αυτές του  Νοσοκομείου Κύμης, ανέλαβε ο Υπουργός και για το Νοσοκομείο Καρύστου.

   Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο Δήμαρχος  θα συγκαλέσει σύσκεψη με σκοπό την ενημέρωση των φορέων και του κόσμου,  σε σχέση με την συνάντηση  και την  εκτίμηση  της κατάστασης, όπως  αυτή  διαμορφώθηκε μετά  τις τελευταίες εξελίξεις.