Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Η πίεση έφερε αποτέλεσμα

Δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η προγραμματισμένη για σήμερα πάνδημη συγκέντρωση,   για την διοικητική αυτοτέλεια του Γενικού  Νοσοκομείου της Κύμης Γ.Ν. Παπανικολάου. Πλήθος κόσμου, ο Δήμαρχος, Δημοτικοί σύμβουλοι, η Περιφερειακή σύμβουλος κ. Ντούρου,   εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης, ο Σύλλογος Επαγγ.Βιοτ.& Εμπόρων περ. Κύμης, εκπρόσωποι φορέων και οι μαθητές των σχολείων,  συγκεντρώθηκαν από το πρωί δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν θα δεχτούν καμία υποβάθμιση του  Νοσοκομείου Κύμης και είναι αποφασισμένοι με κάθε τρόπο  να διεκδικήσουν την αυτονομία του και την αναβάθμιση του.

  Η πίεση που είχε ασκηθεί το προηγούμενο διάστημα από τη Δημοτική Αρχή, τους φορείς  και τους κατοίκους και η προγραμματισμένη από την Παρέμβαση Πολιτών Ν/Α Εύβοιας,  σημερινή διαμαρτυρία είχε σαν αποτέλεσμα στην σημερινή σύσκεψη του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Ανδρέα Λοβέρδου και αντιπροσωπείας από το Δήμο Καρύστου με επικεφαλής  τον Δήμαρχο  κ. Νίκο  Μανώλη,   να κληθεί και ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου Δημήτρης Θωμάς, ούτως ώστε να δοθεί συνολική λύση στο πρόβλημα της περιοχής.

Οι συγκεντρωμένοι εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο ανέλαβε ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου να επιδώσει στον Υπουργό κατά την σημερινή συνάντηση. 

                                                                        Κύμη, 5/3/12

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Πλήθος κόσμου συγκεντρωθήκαμε σήμερα  στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Κύμης Γ.Ν.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην υποβάθμισή του.

   Το Νοσοκομείο Κύμης ιδρύθηκε το 1964 και το 1980 εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο. Εξυπηρετεί επί σειρά ετών, τους κατοίκους των πρώην Δήμων Κύμης, Κονιστρών, Αυλώνος (κατά ένα μέρος), αλλά και της Νήσου Σκύρου. Στο Νοσοκομείο της Κύμης υπάγονται και τα Αγροτικά Ιατρεία Μετοχίου, Βιτάλου, Οξυλίθου, Κονιστρών, Μακρυχωρίου, Βρύσης και το Πολυδύναμο Ιατρείο Σκύρου.

Το νοσοκομείο πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία του διότι υπάρχουν δύο βασικές παράμετροι:

 (α) Πρώτον το κακό οδικό δίκτυο, το δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου (μιας περιοχής που έχει χαρακτηριστεί άγονη και μειονεκτική) , που κάνει δυσχερέστατες τις διακομιδές  εκτάκτων περιστατικών που επιβάλλουν άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση  και

(β) δεύτερον την εξυπηρέτηση, όχι μόνο της Κύμης και της ευρύτερης περιοχής  αλλά και της Νήσου Σκύρου!! Δηλαδή πάνω από 36.000 άτομα, τα οποία το καλοκαίρι φτάνουν τις 110.000 μια και  πρόκειται και για τουριστικές περιοχές.

Από την 1/8/2008 διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, μια σημαντική βοήθεια για όσους πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι διαθέτει πέντε μηχανήματα αιμοκάθαρσης που μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον τριάντα νεφροπαθείς.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα κτιριακής επέκτασής του στα υπό προσάρτηση όμορα οικόπεδα, ενώ έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ο εκσυγχρονισμός και ανακατασκευή  των χειρουργείων και του εξοπλισμού τους.

 Το Νοσοκομείο Κύμης, λόγω των αποστάσεων και των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, αυτό που χρειάζεται είναι αναβάθμιση και επέκταση, τα οποία μόνο με διοικητική αυτοτέλεια, αυτονομία, ορθές αποφάσεις και σωστές επιλογές μπορούν να επιτευχθούν.

Από το 2006 λειτουργεί στην Κύμη το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του καρκίνου «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου». Δημιουργήθηκε από τον  Δήμο Κύμης σε συνεργασία με την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και στόχο έχει την ιατρική έρευνα για τον καρκίνο. Η λειτουργία του και η διεύρυνση του είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το Νοσοκομείο Κύμης, του οποίου ο εκάστοτε διοικητής είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου. Η Κύμη, η ιδιαίτερη πατρίδα του παγκόσμιου ευεργέτη, χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο αποτελεί σημείο αναφοράς της παγκόσμιας Ιατρικής κοινότητας.

 Το Νοσοκομείο Κύμης  αποτελεί για την περιοχή μοχλό ανάπτυξης και προόδου.   Δεν μπορεί να αγνοούνται οι ανάγκες μιας περιοχής και να μηδενίζεται η προσφορά   του Κυμαίου  ευεργέτη της ανθρωπότητας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ!

 Η πολιτική της υποβάθμισης έχει από καιρό αρχίσει :

  • Οι γιατροί συνταξιοδοτούνται και δεν αντικαθίστανται 
  • Οι προκηρύξεις πρόσληψης 7 ιατρών: (2 παιδίατρων, 2ου καρδιολόγου, μικροβιολόγου, 2ου ορθοπεδικού, ΩΡΛ και 2ου αναισθησιολόγου) έχουν παγώσει.  Τουλάχιστον 5 γιατροί πλησιάζουν την συνταξιοδότηση.
  • Ο μοναδικός καρδιολόγος που σήμερα υπάρχει, από 1/3/2012 πάει και στην Χαλκίδα. Στην Κύμη βρίσκεται 10-12 πρωινά το μήνα.
  • Ο δεύτερος χειρουργός βρίσκεται από 1/3/12 μία βδομάδα στη Χαλκίδα και μία στην Κύμη!
  • Το τμήμα επειγόντων είναι αδύνατον να λειτουργήσει λόγω έλλειψης ικανού αριθμού νοσηλευτών!
  • Το φαρμακείο υπολειτουργεί και ο φαρμακοποιός υποκαθίσταται από βοηθό φαρμακοποιού.
  • Ο μάγειρας φεύγει σε ένα μήνα με σύνταξη!!
  • Στο μικροβιολογικό ο βιοχημικός είναι υπό μετάθεση .
  • Στο ακτινολογικό από τους 4 υπηρετούντες η μία είναι σε άδεια εγκυμοσύνης και ο η άλλη υπό μετάθεση στη Χαλκίδα.
  • Ο τεχνολόγος ιατρικών οργάνων είναι με απόσπαση στο Υπουργείο Υγείας.
  • Στην διοίκηση από τους 4 υπαλλήλους οι 3 μπαίνουν σε καθεστώς σύνταξης σε ένα μήνα!

 

Εκφράζοντας  την ομόθυμη βούληση του λαού του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου αλλά και της νήσου Σκύρου,  διατρανώνουμε την απόφασή μας,  από κοινού με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να κλιμακώσουμε  τον αγώνα  για την αποτροπή οποιασδήποτε δυσμενούς εξέλιξης. 

  Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις ιδιαίτερες συνθήκες του νοσοκομείου  Κύμης  και να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε υποβάθμιση αλλά σε αναβάθμιση και αυτονομία του, όπως έπραξε στις 29/2/12 για κάποια άλλα νοσοκομεία της χώρας.

 Το ψήφισμα αυτό θα επιδοθεί στην κυβέρνηση, στη βουλή, στα πολιτικά κόμματα, στην περιφέρεια και στα πολιτικά πρόσωπα του νομού, που καλούνται ,να σταθούν υποστηρικτικά στο συγκεκριμένο αίτημα. 

   Για μας είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε ολιγωρία θα αποτελεί ξεπούλημα και προδοσία απέναντι στο λαό της περιοχής μας. Είναι καιρός να γίνει πράξη η απαίτηση της κοινωνίας μας για απρόσκοπτη και αναβαθμισμένη λειτουργία του Νοσοκομείου μας ώστε να παρέχει τις υπηρεσίες Δημόσιας Δωρεάν Υγείας που δικαιούμαστε.

Θέλουμε ένα σύγχρονο νοσοκομείο και ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Η Δημόσια Υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και η εύκολη και άμεση πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας  θα πρέπει να αποτελεί στόχο και μέλημα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και κάθε σύγχρονης πολιτείας. Χαρακτηριστικό το χαράτσωμα των 5€.  Ο λόγος που έγινε και η κατάληψη στο γκισέ σήμερα.

Ζητάμε άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να εκθέσουμε και να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας  ξεκαθαρίσουμε τη στάση μας.

Παραμένουμε σε εγρήγορση, έτοιμοι για την όποια δυναμική μορφή αγώνα προκειμένου να διεκδικήσουμε το αυτονόητο για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Την πραγματική αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κύμης Γεώργιος Παπανικολάου.

Κάθε σκέψη υποβάθμισής του θα μας βρει όλους αντίθετους.

                        ΔΗΜΟΣ  ΚΥΜΗΣ- ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

                         ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ  Ν/Α  ΕΥΒΟΙΑΣ

                        ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥΜΗΣ

                        ΦΟΡΕΙΣ  ΤΗΣ  ΠΕΡΙΟΧΗΣ