Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Ταξιάρχες: Εκδηλώσεις μνήμης του Μάη του ‘44

Δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

 

Το μεγάλο τίμημα ενός μικρού χωριού για τη λευτεριά της πατρίδας. Η θυσία τους μας δείχνει

 τον δρόμο να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο πιο δίκαιο. Την Κυριακή 20 Μαΐου, τιμήθηκε και φέτος στον Άγιο Συμεών, στον χώρο εκτέλεσης, η μνήμη των 30 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, τον Μάη του ’44, στους Ταξιάρχες Κύμης. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής με ιερατικό μνημόσυνο. Ακλούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από το μέλος του  Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ταξιαρχών Τάσο Αναγνώστου, ο οποίος με μεστό, ξεκάθαρο και απόλυτα κατανοητό λόγο παρουσίασε τα γεγονότα της δολοφονικής εκείνης ημέρας, συνδέοντάς τα με το σήμερα και θέτοντας προβληματισμούς για το αύριο της σημερινής κοινωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: Η κοινωνία μας έχει ανάγκη, όσο ποτέ, σήμερα, να αντισταθούμε, να πούμε όχι σε ότι προσβάλλει τις αξίες μας, την προσωπική μας ελευθερία, τα ανθρωπινά δικαιώματα μας,  πους δυστυχώς, καθημερινά καταπατούνται βάναυσα.

Στην ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα ξαναζωντάνεψε η θλίψη και η φρίκη της ημέρας εκείνης, που αθώα θύματα οδηγήθηκαν σε ομαδικό τάφο και ένα χωριό πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε από βάρβαρους κατακτητές.  Τα τραγικά γεγονότα της 24ης Μάη του ’44 τοποθετούν το Κακολύρι στο Πάνθεον των μαρτυρικών τόπων της χώρας μας: Καλάβρυτα – Δίστομο – Καισαριανή. Ακολούθησε απαγγελία ποιήματος του Νίκου Μπίλιου, από τον ίδιο, που γράφτηκε στη μνήμη των εκτελεσμένων, το προσκλητήριο νεκρών και η κατάθεση στεφάνων.

Στεφάνια κατέθεσαν οι: Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου Δημήτρης Θωμάς, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ταξιαρχών Στρατής Βλάχος, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ταξιαρχών Γιάννης Σκιάνης, εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων Γιώργος Σάρλης και εκπρόσωποι των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κύμης. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν στους παραβρισκόμενους οι παιδικές φωνές των μαθητών και των μαθητριών του Δημοτικού Σχολείου Κονιστρών, που τραγούδησαν με πραγματικό πάθος και ενθουσιασμό τον Εθνικό Ύμνο.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε το μέλος του Συλλόγου Ταξιαρχών Μπάμπης Κατσός.

Αμέσως μετά, έγινε ο καθιερωμένος «Δρόμος Θυσίας», αγώνας δρόμου, κατά τον οποίο τα παιδιά των δημοτικών σχολείων της περιοχής ακολουθούν τη διαδρομή Ταξιάρχες – Άγ. Συμεών, από την οποία 30 συγχωριανοί οδηγήθηκαν από τη σύλληψή τους στην εκτέλεση. Ακολούθησε απονομή μεταλλίων στους τρεις πρώτους μαθητές και στις τρεις πρώτες μαθήτριες του αγώνα και αναμνηστικών επαίνων σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν. Εν συνεχεία παρατέθηκε μικρή δεξίωση στον ίδιο χώρο. Τις εκδηλώσεις τίμησε, με σεβασμό στη μνήμη των νεκρών, όλη η τοπική κοινωνία. Παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου κ. Δημήτρης Θωμάς, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Ταξιάρχων, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Κος Ποθητάκης Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, κοινωνικοί και πολιτειακοί φορείς και πλήθος πολιτών από όλη την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

 Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου, το Τοπικό Συμβούλιο, ο Εξωραϊστικός Μορφωτικός Σύλλογος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ταξιαρχών.