Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά

Δημοσιεύθηκε την Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, Ο Δήμος Κύμης -  Αλιβερίου πλήττεται βαρύτατα από καταστροφική πυρκαγιά που από το βράδυ

της προηγούμενης Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 26/08/2012 έκαψε περίπου  το  10% της συνολικής του επιφάνειας. Η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Δευτέρας.  Η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή είναι τεράστια καθώς σε περισσότερα από 70.000 στρέμματα   καταστράφηκαν  δασικές εκτάσεις,   επαγγελματικές εγκαταστάσεις, καλλιεργήσιμη γη, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και   εγκαταστάσεις, οικίες και βοηθητικοί χώροι, κόποι μιας ολόκληρης ζωής.

Η καταγραφή των ζημιών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Καθίσταται δύσκολο  το μέλλον πολλών δημοτών μας που έμειναν χωρίς κανένα εισόδημα. Παράλληλα καταστράφηκαν όλες οι υποδομές σε αγροτικά δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης τόσο του Δήμου μας όσο και των Δημοτών μας. Μεγάλα τμήματα του  δημοτικού και αγροτοδασικού δικτύου έχουν καταστραφεί, τεχνικά έργα  και γέφυρες έχουν  αχρηστευθεί.

Ο Δήμος χρειάζεται άμεσα την αρωγή της πολιτείας ώστε να προβεί σε αποκατάσταση των ζημιών, σε αποζημίωση των πληγέντων και στην εκπόνηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων ξεκινώντας ταυτόχρονα και όλες τις διαδικασίες αναδάσωσης προφυλάσσοντας τόσο τις δημόσιες εκτάσεις από ενδεχόμενους καταπατητές όσο και τις αγροτικές εκτάσεις από ενδεχόμενη ένταξή τους σε αποφάσεις αναδάσωσης. Ο Δήμος μας  είναι ένας αγροτικός αλλά και παράλληλα  τουριστικός Δήμος.  Οι κάτοικοι της περιοχής, αγρότες, κτηνοτρόφοι, ιδιοκτήτες κατοικιών είναι σε απόγνωση, μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν. Η κατάσταση, όπως κατανοείτε, χρήζει άμεσης και συστηματικής αντιμετώπισης από την πλευρά της Πολιτείας. Ζητούμε λοιπόν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, την παρέμβαση σας έτσι ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται και να κηρυχτεί ο Δήμος μας ως πυρόπληκτος, να συντομεύσουν οι ενέργειες που απαιτούνται για την καταβολή των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες αλλά και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου για  την αντιμετώπιση των πιεστικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τις πυρκαγιές και την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση  να μην έχουμε παρόμοιες καταστροφές σε ό,τι απέμεινε και να μη συνεχιστεί το κακό το χειμώνα με τις βροχές. Το  ερχόμενο καλοκαίρι δεν πρέπει να μας βρει στη σημερινή κατάσταση γιατί οι συνέπειες για την τουριστική κίνηση του Δήμου μας   θα είναι αρνητικές.

Η έλλειψη προσωπικού, οχημάτων και  μηχανολογικού εξοπλισμού, καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το έργο μας. Θα παρακαλούσαμε για κάθε δυνατή παροχή από πλευράς σας και σε αυτόν τον τομέα, μηχανήματα καθαρισμού και διάνοιξης (γκρέιντερ κλπ) θα ήταν πολύτιμα για τον Δήμο μας στην παρούσα κατάσταση. 

Θα πρέπει να  σας  επισημάνουμε  και μια πρόσθετη δυσκολία, πως ο Δήμος μας όπως και όλος ο Νομός της Εύβοιας (ο μόνος νομός πανελλαδικά)  παρότι πυρόπληκτος και πλημμυρόπληκτος   είναι στο στόχο II  με αποτέλεσμα να μην  μπορεί να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση των υποδομών (χείμαρρους, δρόμους, γεφύρια κλπ).

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε παρόμοια προβλήματα πιστεύω ότι από την πλευρά σας θα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή βοήθειας στην πληγείσα περιοχή μας. Σε αναμονή των πρωτοβουλιών και των αποφάσεων σας.

Ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου

Δημήτρης Γ. Θωμάς