Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Ύστατο χαίρε του Δημάρχου Δημήτρη Θωμά στο Ναύαρχο Νίκο Παππά

Δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΣΤΟΝ Ι.ΝΑΟ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΥΜΗΣ

 Ναύαρχε

Δανείζομαι  ατόφιους τους  λόγους σου για να σε συντροφέψουμε στο ξόδι σου, εκπροσωπώντας ως Δήμαρχος όλους τους συμπολίτες μας.

Είχες πει λοιπόν: «Το Σύμφωνο του ΝΑΤΟ αυτό, το ορίζει νομικά. Στην πατρίδα μου έχει επιβληθεί μία στρατιωτική δικτατορία ιδιοτελών αξιωματικών. Εσείς την ευλογείτε  και δεν κάνετε τίποτα. Εγώ αποχωρώ από τον σχηματισμό. Φεύγω και θα αγωνιστώ για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην πατρίδα μου».

Τι άλλο θα μπορούσε να διατυπώσει ένας  απόγονος του Κανάρη και του Ιωάννη Βελισαρίου; Τι άλλο πέρα από την Κουμιώτικη και την  Ψαριανή καταγωγή του να έτρεφε στο στήθος του; Εξάλλου, η απόταξη και η αφαίρεση της ιθαγένειας από επίορκους ηγέτες… δεν αποτελούν τα σημαντικότερα παράσημα της καριέρας του;

Τα όσα είπες και τα όσα έπραξες Ναύαρχε, αποτελούν λόγους και πράξεις που καθορίζουν τη στάση ζωής των αληθινών ουμανιστών. Των αληθινών αγωνιστών. Των αληθινών ανδρών.

Και σήμερα, που το πανελλήνιο και ιδιαίτερα η Κύμη θρηνούν πάνω από τη σορό ενός από τους πιο σπουδαίους της πατρίδας μας, έρχονται στη μνήμη μας οι πιο πάνω λόγοι του ιδίου, του συμπολίτη μας Νίκου Παππά, να μας θυμίσουν, πως το πέρασμα από τη ζωή πρέπει να συνοδεύεται από γενναιότητα, ανιδιοτέλεια, περηφάνια, ήθος και γνώση των ιστορικών μας ευθυνών.

Σε περιόδους κρίσεων, εκείνος μας έδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθούμε. Με ακεραιότητα και ευρύτητα της σκέψης, συνοδευμένες από απαράμιλλη νηφαλιότητα. Με αποφασιστικότητα, σε τομείς όπως η στρατιωτική οργάνωση.

Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, το σύνολο των πράξεών του πρέπει να αποτελούν οδηγό, για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι πραγματικοί πατριώτες.

Ίσως οι λόγοι να περισσέψουν τη σημερινή μέρα, αλλά οι παρακαταθήκες του εκλιπόντος θα αποτελούν στο διηνεκές, ΒΕΛΗ στη μνήμη μας.

Βέλη που θα κεντρίζουν τις συνειδήσεις όλων μας προς την κατεύθυνση της διατήρησης των δημοκρατικών μας κατακτήσεων.

Όμως, η πολυσχιδής προσωπικότητα του ναυάρχου Νίκου Παππά δεν εξαντλείται μόνο σε μια συγκεκριμένη περίοδο και σε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός της ζωής του. Θα ήταν άδικο για το γενναίο συμπατριώτη μας να μην τονιστεί η πλούσια πολιτική του δράση και η συμμετοχή  του σε ύψιστα πολιτικά αξιώματα. Όπως βέβαια, το ενδιαφέρον και η αγωνία του, για την προκοπή της αγαπημένης του Κύμης.

Ναύαρχε, Κουμιώτη, Νίκο Παππά.

Σήμερα το χώμα της ιδιαίτερης πατρίδας σου, για την οποία ήσουν τόσο υπερήφανος, ανοίγει την αγκαλιά του να σε δεχθεί. Σήμερα η Κύμη πενθώντας, κλίνει το γόνυ με σεβασμό.

Όπως ο ίδιος έλεγες, το όνειρό σου ήταν να δεις την πολιτεία να σκύβει με ενδιαφέρον πάνω από τον όμορφο και αγαπημένο τούτο τόπο, στον οποίον γεννήθηκες.

Αγναντεύοντας τη θάλασσα και ποτισμένος από παιδί με την αλμύρα της, ονειρευόσουν και επιθυμούσες το λιμάνι της Κύμης να επιτελέσει κάποτε σημαντικό ρόλο για τη ναυτοσύνη. Να αναδειχθεί ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας.

Το παράπονό σου, μέχρι την τελευταία στιγμή, ήταν ότι η πολιτεία δεν είχε ως σήμερα φροντίσει όσο θα έπρεπε τον τόπο σου.

Ίσως ήρθε η μέρα που η πατρίδα ευγνωμονούσα να σου το ανταποδώσει. Πραγματοποιώντας το όνειρό σου. Ως φόρο τιμής και σεβασμού που αρμόζει σε έναν μαχητή της ζωής και της δημοκρατίας.

Εμείς οι συμπολίτες σου από την πλευρά μας, σου υποσχόμαστε να προσπαθήσουμε για ό,τι εσύ πίστευες και επιθυμούσες. Να γίνουμε κοινωνοί των πεποιθήσεών σου, κάνοντας το χρέος μας προς την πατρίδα. Να σε έχουμε ως φάρο φωτεινό και πυξίδα στη ρότα της ζωής μας.

Είμαστε και θα είμαστε υπερήφανοι που έλκουμε την καταγωγή μας που έλκουμε την ίδια πατρίδα με σένα.  Θα τιμούμε στο όνομά σου το ωραίο και το ιδανικό.

Ναύαρχε,

Στο ταξίδι το ύστερο, σε ξεπροβοδίζουμε με σεβασμό όλοι οι Κουμιώτες. Η πορεία της ζωής σου θα τιμά,  πέραν των άλλων, και την ιστορία της αγαπημένης μας Κύμης.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά σου, στους συγγενείς σου, που η μνήμη σου θα είναι γι΄αυτούς η πιο πολύτιμη κληρονομιά, η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη.

Καλό κατευόδιο.