Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Εκδηλώσεις μνήμης στους Ταξιάρχες Κύμης

Δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Το ΚΑΚΟΛΥΡΙ  κοσμεί το Πάνθεον των μαρτυρικών τόπων της Ελλάδας. «Αποτελεί καθήκον μας να αγωνιστούμε για την ειρήνη και να καταδικάσουμε στη συνείδησή μας κάθε ναζιστική,  φασιστική και ρατσιστική νοοτροπία. Την Κυριακή 26 Μαΐου, στον Άγιο Συμεών, στους Ταξιάρχες Κύμης στον χώρο εκτέλεσης τους, τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των 30 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, τον Μάη του ’44.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής με ιερατικό μνημόσυνο.

Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από το μέλος του Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ταξιαρχών Αντέλλα Μπίλου, η οποία με έναν συγκινητικό λόγο παρουσίασε τα δραματικά γεγονότα εκείνης ημέρας. Στην ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα ξαναζωντάνεψε η θλίψη και η φρίκη της αγριότητας της γερμανικής κατοχής, κατά την οποία αθώα θύματα οδηγήθηκαν σε ομαδικό τάφο και το χωριό πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε από βάρβαρους κατακτητές.

Συνδέοντας εκείνη την ημέρα  με το σήμερα, έθεσε προβληματισμούς για το αύριο της σημερινής κοινωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αποτελεί καθήκον μας να αγωνιστούμε για την ειρήνη και να καταδικάσουμε στην συνείδησή μας κάθε ναζιστική, φασιστική και ρατσιστική νοοτροπία. Η σημερινή ημέρα ας δώσει το έναυσμα σε όλους μας,  να αναλογιστούμε την κοινωνική ευθύνη που έχουμε ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί συλλογικά. Ας είναι η αρχή που θα δούμε το κόσμο από μια άλλη οπτική γωνία . Όπου το πνεύμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών θα δεσπόζει κυρίαρχα για έναν κόσμο πιο δίκαιο, αξιοκρατικό, με όραμα  για το μέλλον…

…Στις καρδιές όλων μας,  το χωριό μας,  το ΚΑΚΟΛΥΡΙ,  κοσμεί το Πάνθεον των μαρτυρικών τόπων της Ελλάδας  μαζί με τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, την Καισαριανή και τόσων άλλων σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας και ως τέτοιο θα προσπαθήσουμε να το αναγνωρίσει και η ελληνική πολιτεία…»

Ακολούθησε σύντομη ομιλία του αντιστασιακού Γιάννη Κωστή και απαγγελία από τον Γιάννη Μπίλιο  ποιήματος του Νίκου Μπίλιου, που γράφτηκε στη μνήμη των εκτελεσμένων. Στη συνέχεια έγινε το προσκλητήριο νεκρών, η κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου Δημήτρης Θωμάς, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ταξιαρχών Στρατής Βλάχος, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ταξιαρχών Γιάννης Σκιάνης, ο εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων Γιώργος Σάρλης, οι εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων Σωκράτης Ιωαννίδης και Γιάννης Κωστής, οι εκπρόσωποι των αστυνομικών, πυροσβεστικών και λιμενικών αρχών και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κύμης.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε το μέλος του Εξωραϊστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ταξιαρχών Μπάμπης Κατσός.

Αμέσως μετά, έγινε ο καθιερωμένος «Δρόμος Θυσίας», αγώνας δρόμου, κατά τον οποίο τα παιδιά των δημοτικών σχολείων της περιοχής ακολουθούν τη διαδρομή Ταξιάρχες – Άγ. Συμεών, από την οποία οι 30 εκτελεσθέντες συγχωριανοί οδηγήθηκαν από τη σύλληψή τους στην εκτέλεση. Ακολούθησε απονομή μεταλλίων στους τρεις πρώτους μαθητές και στις τρεις πρώτες μαθήτριες του αγώνα και αναμνηστικών επαίνων σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν.

Εν συνεχεία παρατέθηκε μικρή δεξίωση στον ίδιο χώρο.

Τις εκδηλώσεις τίμησε, με σεβασμό στη μνήμη των νεκρών, όλη η τοπική κοινωνία. Παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου Δημήτρης Θωμάς, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Ταξιάρχων, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Άγγελος Ποθητάκης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, κοινωνικοί και πολιτειακοί φορείς και πλήθος πολιτών απ’ όλη την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου, το Τοπικό Συμβούλιο, ο Εξωραϊστικός Μορφωτικός Σύλλογος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ταξιαρχών Κύμης.