Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Αλιβέρι : Επιτυχημένη διάλεξη με θέμα «Το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου»

Δημοσιεύθηκε την Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η διάλεξη στο Αλιβέρι με θέμα «Το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου». Η διάλεξη έγινε την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013 και ώρα 9:00 μμ. στον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλιβερίου στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Πολιτισμού που διοργανώνει ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου για το καλοκαίρι του 2013.

Ομιλητής ήταν ο Δρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας κ. Αντώνης Αντωνίου.

Ο ομιλητής με απλότητα και σαφήνεια αναφέρθηκε κατ’ αρχάς σε ένα σύνολο γεωσεληνιακών φαινομένων εστιάζοντας στη συνέχεια στο φαινόμενο της παλίρροιας, ιδιαίτερη εκδήλωση του οποίου είναι η συμπεριφορά των νερών κάτω από την ιστορική γέφυρα της Χαλκίδας.

Ιδιαίτερα για το φαινόμενο του Ευρίπου ο Αντώνης Αντωνίου, αφού περιέγραψε τη συμπεριφορά του, αναφέρθηκε στην ερμηνεία του φαινομένου, ερμηνεία που έδωσε τελικά ο αείμνηστος καθηγητής της Αστρονομίας και Μετεωρολογίας Δημήτριος Αιγινήτης. Σύμφωνα με αυτήν το φαινόμενο οφείλεται στην παράγωγο παλίρροια της Α. Μεσογείου της οποίας το παλιρροϊκό κύμα διχάζεται στις ακτές της Α. Εύβοιας και φθάνει σε διαφορετικούς χρόνους στον Εύριπο με αποτέλεσμα να δημιουργείται διαφορά στάθμης. Αυτή η διαφορά στάθμης αναγκάζει τους δύο λιμένες να κυμαίνονται ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον. Αυτή ακριβώς η ανεξάρτητη κύμανση των δύο λιμένων καθιστά το φαινόμενο μοναδικό. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε άλλες ιδιαιτερότητες και μοναδικότητες του φαινομένου, όπως για παράδειγμα στη μεγάλη διαφορά των χρόνων αποκατάστασης των δύο λιμένων, στη μικρότερη διάρκεια της αμπώτιδας από εκείνη της πλημμυρίδας, στη διαφορετική επίδραση του ίδιου ανέμου στο ύψος, στην ταχύτητα και στη διάρκεια του ρεύματος και άλλα. Τέλος, αναφέρθηκε στην ονομασία «Εύριπος» καθώς και σε εκείνους που ασχολήθηκαν με το φαινόμενο από την αρχαιότητα (Αριστοτέλης, Ερατοσθένης) μέχρι σήμερα (Μιαούλης, Μάνσελ και άλλοι). Το ενδιαφέρον του κοινού αντικατοπτρίστηκε και στο πλήθος των ερωτήσεων που ακολούθησαν.

Στην διάλεξη παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Δήμου Κύμης- Αλιβερίου κ. Βασίλης Ντόβολης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αλιβερίου κ. Γιώργος Κατσαμάγκος καθώς και πλήθος κόσμου παρά τον μεγάλο αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνταν την ίδια ώρα σε όλες σχεδόν τις περιοχές του Δήμου.

Εξ’ αιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού της περιοχής η διάλεξη θα επαναληφθεί εκτάκτως και στην Κύμη στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου.