Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

ΚΥΜΗ – ΒΑCOLI Δύο πόλεις, μια ιστορία

Δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

 

Συγκινητική η παρουσία της αντιπροσωπείας του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου στην αδερφοποιημένη πόλη Baccoli. Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Δημάρχου με αντιπροσωπεία του Δήμου   στην αδερφοποιημένη πόλη της Κύμης, Bacoli, νέα αντιπροσωπεία του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου μετέβηκε στο Μπάκολι της Ιταλίας, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση για την συμπλήρωση 30 χρόνων από την αδελφοποίηση των πόλεων της Κύμης και του Μπάκολι.

   Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από ομάδα μαθητών του δημοτικού σχολείου Οξυλίθου και την εφηβική ομάδα του     τμήματος της Κύμης, με τους επικεφαλείς τους, ενώ τον Δήμο και την πόλη της Κύμης εκπροσώπησε  η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Κουημητζή. Κατά την ομιλία της μετέφερε και τους προσωπικούς χαιρετισμούς του δημάρχου Κύμης – Αλιβερίου, τονίζοντας: «Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι οι πόρτες της Κύμης και οι καρδιές  μας θα είναι  πάντα  ανοιχτές για να σας υποδεχτούν, όπως  υποδέχεται μια οικογένεια  τα μέλη της».  

   Στόχος της επίσκεψης η αναθέρμανση των σχέσεων και των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο αδελφοποιημένων πόλεων, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασιών σε οικονομικούς, τουριστικούς, εμπορικούς και άλλους επιχειρηματικούς τομείς.

   Στην εκδήλωση προβλήθηκε video, που ετοίμασαν κατά την διάρκεια της περσινής χρονιάς δασκάλες, μαθητές και μαθήτριες από το δημοτικό σχολείο Οξυλίθου, με θέμα την αρχαία Cuma, το οποίο οι θεατές παρακολουθήσαν με μεγάλο ενδιαφέρον,  έκανε εξαιρετική εντύπωση και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια.

   Ήταν μία θαυμάσια συλλογική εργασία. Η επιμέλεια των κειμένων ήταν της Διευθύντριας Ευαγγελίας Βελισαρίου, σε μετάφραση στην ιταλική γλώσσα Βασίλη  Μπενέτου και υποτιτλισμό  Ελένης Τόγια. Την επεξεργασία του video έκανε η Ιωάννα Χαλεπά, ενώ τον συντονισμό και την επιμέλεια των εργασιών είχαν οι δασκάλες Αρετή Νικολάου, Ευστρατία Βούρου, Αργυρώ Μανώλη και Αθανασία Καρατζά. Πρωταγωνιστές οι μικροί μαθητές Πάνος Λώλος, Τάσος Μαυρογένης και η μαθήτρια Ευγενία Κουλουρίδη.

   Η Διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Οξυλίθου ανέφερε στην ομιλία της, … «καθώς προχωρούσαμε αναζητώντας τις ρίζες μας, που χάνονταν στο βάθος των αιώνων, φτάσαμε στο 800 π.Χ.  Κι εκεί ανακαλύψαμε κάτι εκπληκτικό. Οι ρίζες μας ήταν κοινές με τις ρίζες ενός άλλου λαού. Του δικού σας».

   Επίσης κατά την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων οι μικροί μαθητές προσέφεραν στον δήμαρχο Ermanno Schiano και στους μαθητές του γυμνασίου του Μπάκολι χειροποίητες δικές τους κατασκευές, μεταξύ των οποίων και μία τριήρη, πιστό αντίγραφο εκείνης με την οποία οι αρχαίοι Κυμαίοι ταξίδεψαν, πριν 3000 χρόνια περίπου, στην Κούμα της Κάτω Ιταλίας.  Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημ.Σχολείου Οξυλίθου που συμμετείχαν στην αποστολή  ήταν οι : Νίκος Καπέλλος, Πάνος Λώλος, Ηρώ και Ευαγγέλια Νάνου, Γιώργος Μαντζουρανάκης, Μαρία και Γεωργία Θεοδώρου.

   Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα νησιά του Ιονίου, της Εύβοιας και της Κύμης ειδικά, από τη εφηβική ομάδα του χορευτικού τμήματος της Κύμης : Ζαχαρούλα Καραμάνου, Ευαγγέλια Καραγεώργου,  Νίκος Σπανός, Γιώργος Δημάς, Ελένη Μόλα, Χρυσούλα Σαλωμίδου, Σταύρος Τσεκούρας, Μυρτώ Μελά, Ευαγγέλια και  Σωτήρια Σκιάνη, Σοφία Ρετζώνη, Μαρία Ψαριανού, Ιωάννης  Βαλαής, Ταξιάρχης Δανέλης. Τα παιδιά έκαναν μία άψογη και υπερήφανη εμφάνιση, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Κώστα Κανέλλου και τη φροντίδα της κ. Κατερίνας Γκέγκε, εκπροσωπώντας επάξια την πόλη της Κύμης, προκαλώντας τον ενθουσιασμό, εκδηλώσεις θαυμασμού και το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

    Ακολούθησε  ανταλλαγή αναμνηστικών ενώ από την ελληνική αποστολή μοιράστηκαν και  τοπικά Κουμιώτικα προϊόντα.

   Τα μέλη της αποστολής, κατά την παραμονή της, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν   στην ακρόπολη και στο Μουσείο του Μπάκολι, όπου εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών της Ιταλικής Αρχαίας Κύμης, καθώς και την Αρχαία Πομπηία, την πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη, που θάφτηκε  για πάντα κάτω από την στάχτη και τη λαβα του Βεζούβιου, μετά από  μια φοβερή έκρηξη, στις 14 Αυγούστου 79 μ.Χ