Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Μεγάλη απώλεια ο θάνατος του Γιώργη Βαρλάμου

Δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Με θλίψη μάθαμε ότι έφυγε την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη, ο ζωγράφος και χαράκτης  συμπατριώτης μας Γιώργης Βαρλάμος.

Ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου εκφράζει  τα συλλυπητήριά του και την βαριά του θλίψη  στην αδελφή του, στα ανίψιά του και τους υπόλοιπους συγγενείς του.

Ο Γιώργης Βαρλάμος Γεννήθηκε το 1922 στην Πάρο και είχε καταγωγή από τους Ανδρονιάνους της Κύμης , Αγαπούσε και επισκεπτόταν τακτικά την περιοχής μας η οποία και αποτελούσε πηγή έμπνευσης για  εκείνον.

Εξίσου γνωστός ως ζωγράφος και ως χαράκτης. Βαθύς γνώστης των μυστικών της κλασικής χαρακτικής, είναι ίσως ο μόνος, εκτός από τον Δ. Γαλάνη, που καλλιέργησε εξίσου όλα τα είδη της –χαλκογραφία, ξυλογραφία, λιθογραφία-, πραγματοποιώντας ένα εντυπωσιακό σε όγκο και νοηματική ολοκλήρωση έργο. Έχοντας μελετήσει βαθιά και επίμονα τους τρόπους της πιστής απόδοσης των πιο διαφορετικών υλικών (σάρκα, ύφασμα, φυτά) με τα πιο διαφορετικά μέσα (λάδια, ακουαρέλες, χαρακτική) καταλήγει, μέσα από μια αφαιρετική διαδικασία, σε μια ζωγραφική που αποδίδει τη βαθύτερη ουσία της φύσης χωρίς εμφανείς λεπτομέρειες και σε μια χαρακτική, όπου τα πιο λαμπρά χρώματα είναι παρόντα με τη χρήση μόνο του μαύρου.

«Ζωγραφίζω σαν Χαράκτης και χαράζω σαν Ζωγράφος», με αυτά τα λόγια ο Γιώργης Βαρλάμος εξηγούσε πώς μπόρεσε να παντρέψει την Ζωγραφική με την Χαρακτική σε μια πανδαισία χρωμάτων, τόνων, σκιών που μόνο οι Μεγάλοι της Τέχνης κατάφεραν.

Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και βραβεύτηκε σε διεθνείς εκθέσεις από το Παρίσι έως τη Μόσχα. Όμως, ήταν πάντοτε παρών και στην καθημερινότητα του πολιτισμού και των κοινωνικών αγώνων, εικονογραφώντας εκατοντάδες βιβλία και φιλοτεχνώντας δεκάδες πολιτικές αφίσες.

Ο χώρος του πολιτισμό αλλά και οι περιοχή μας  είναι φτωχότεροι. Τα έργα του όμως και  η προσφορά του  θα αποτελούν πάντα ένα φωτεινό φάρο για εμάς.

 Ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου

Δημήτρης Γ. Θωμάς