Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Ο Δήμος τιμά τη μάχη της Λαμπούσας Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 11 π.μ.

Δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

 Στις 3 Σεπτεμβρίου 1944 τα ηρωικά παλληκάρια του 3ου Τάγματος του 7ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ έδωσαν ένα καθοριστικό χτύπημα στους Γερμανούς κατακτητές, γράφοντας μία από τις χρυσές σελίδες στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.

Για τη μάχη αυτή ο ραδιοφωνικός σταθμός του Λονδίνου μετέδωσε σ’ ολόκληρο τον κόσμο στο δελτίο ειδήσεων: «Εις την Εύβοια διεξάγεται μεγάλη μάχη των Γερμανών με δυνάμεις των ανταρτών. Η έκβασή της θα είναι μεγάλης σημασίας διά την απελευθέρωση της Ελλάδος».

   Και στις 8-9-44 ο ίδιος σταθμός μετέδωσε: «Εις την Εύβοια οι αντάρτες του ΕΛΑΣ εσημείωσαν αξιόλογον επιτυχία εξοντώσαντες ολοκληρωτικά γερμανική φάλαγγα, κινούμενη εκ Κύμης, εις τη θέση Λαμπούσα».

 Από τους αντάρτες τραυματίστηκε σοβαρά και υπέκυψε ο θρυλικός μπουρλοτιέρης της γερμανικής καταδίωξης στο λιμάνι της Κύμης, Βασίλης Μήτρου (¨Γύφτος¨), που επέδειξε κατά τη μάχη μεγάλη παλικαριά. Επίσης έπεσε και ένας έφεδρος ΕΛΑΣίτης από το χωριό Κριεζά.  Ένας από τους βασικούς αφανείς συντελεστές της νικηφόρας μάχης ήταν και ο αγωνιστής από το χωριό Καλημεριάνοι. Η νικηφόρα  έκβαση της μάχης, με το καθοριστικό αυτό χτύπημα στους Γερμανούς κατακτητές έδωσε δύναμη και αισιοδοξία στον σκλαβωμένο λαό της Καρυστίας και ανάσα ελπίδας στα χωριά μας.

Ο Δήμος Κύμης- Αλιβερίου τιμά, ως οφείλει την ιστορική αυτή επέτειο, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 το πρωί, στο μνημείο της εθνικής αντίστασης που έχει ανεγερθεί στη τοποθεσία Λαμπούσα της Τοπικής Κοινότητας Νεοχωρίου ΔΕ Αυλώνος,  ακριβώς στο σημείο όπου δόθηκε η καθοριστική για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, μάχη.