Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Απάντηση σε καταγγελία ΛΑΜΠΟΥΣΑ- ΚΚΕ- Δημοτικό σχολείο Νεοχωρίου

Δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Με αφορμή τη διαμαρτυρία – καταγγελία από την Τ.ΕΝ.ΕΥΒΟΙΑΣ του ΚΚΕ που δημοσιεύτηκε σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και αφορούσε την παραχώρηση σχολικού χώρου για κομματική εκδήλωση , ως πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω σε όσα απαξιωτικά, συκοφαντικά και άδικα αποδίδονται στο πρόσωπο μου, του  Δημάρχου αλλά και  υπηρεσιακών παραγόντων ,όπως του Δ/ντη Α/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ευβοίας. Καταρχήν θεωρώ ότι το ύφος της καταγγελίας είχε πολιτικό κίνητρο και   στόχο το Δήμαρχο  και την Δημοτική αρχή. Η λέξη ΝΤΡΟΠΗ η οποία αναγράφεται στο κείμενο ανήκει σε αυτούς που το συνέταξαν για τα όσα συκοφαντικά , ψευδή και ανυπόστατα αναφέρουν. Ανήκει  στους ’’ μπουκαδόρους’’ που καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους έτσιθελικά , χωρίς την απαιτούμενη άδεια παραχώρησης. Η Σχολική Επιτροπή στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως και η αρμόδια υπηρεσία εκπαίδευσης , λειτούργησαν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Συγκεκριμένα: και για την αποκατάσταση της αλήθειας :

1. Ποτέ στο παρελθόν η Σχολική Επιτροπή δεν παραχώρησε σχολικό χώρο για κομματική εκδήλωση.

2) Η απόφαση για τη μη παραχώρηση του σχολικού χώρου που ελήφθη ήταν ομόφωνη από τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής , συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν σε αυτήν.

3) Ο Δ/ντης του σχολείου αλλά και ο Δ/ντης Α/θμιας εκπαίδευσης του Νομού ,  λειτούργησαν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και δεν ενέκριναν την παραχώρηση του σχολικού χώρου για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

4) Όλες οι αιτήσεις πολιτιστικών συλλόγων, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων αλλά και προσώπων  για παραχώρηση σχολικών χώρων , εγκρίνονται εφόσον συνάδουν με το πνεύμα του νόμου και έχουν πολιτιστικό ή παιδαγωγικό χαρακτήρα. ( Τους καλλιτέχνες και το είδος της μουσικής το επιλέγουν οι αιτούντες και όχι η Σχολική Επιτροπή.)

Τόσο εγώ ως πρόεδρος , της  Α’θμιας  Σχολικής Επιτροπής,  ο Δήμαρχος αλλά και η Δημοτική Αρχή λειτουργούμε με γνώμονα  το συμφέρον των μαθητών και των πολιτών. Ταχθήκαμε για να υπηρετήσουμε και την τοπική εκπαίδευση. Ο καθένας μπορεί να μας κρίνει από το αποτέλεσμα. Είναι εύκολο να καταγγέλλεις  τη μείωση δαπανών για την παιδεία , τις ελλείψεις προσωπικού , τις μειωμένες λειτουργικές δαπάνες για τα σχολεία , τα κτηριακά προβλήματα.  Δύσκολο όμως είναι να τα αντιμετωπίζεις  μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία , σ’ένα κράτος παράλυτο.  Δίνουμε καθημερινά μάχη για να κρατήσουμε τα σχολεία ψηλά ,για να δίνουμε λύσεις και να καλύπτουμε αδυναμίες άλλων. Και πιστεύω ότι τα καταφέραμε αρκετά καλά. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος επισκεπτόμενος τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας για να διακρίνει πόσο σημαντικές και συνεχείς παρεμβάσεις γίνονται ώστε να καλυφθούν οι κτηριακές και λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Μπορεί εξάλλου να  ενημερωθεί ο καθένας από τους διευθυντές και τους προϊσταμένους των σχολείων.   Εάν έλειψαν π.χ.  τα προηγούμενα χρόνια προμήθειες σε καύσιμα , γραφικές ύλες , καθαριστικα κλπ.

Ο  κύριος Μιχαήλ μετά το αίτημα που κατέθεσε γνώριζε πολύ καλά ότι ούτε ο Δήμαρχος αλλά ούτε και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής αρνήθηκαν  να γίνει η εκδήλωση στο ΔΣ Νεοχωρίου. Άλλωστε το είχαν διαμηνύσει  προφορικά στον ίδιο.

 Πρόβλημα υπήρξε μετά τις αντιδράσεις του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου και όχι μόνο, που είχαν ως αποτέλεσμα το  15μελές  όργανο της Σχ. Επιτροπής και ο Διευθυντής της εκπαίδευσης του Νομού να εφαρμόσουν τον νόμο και να απαγορεύσουν την κομματική αυτή  εκδήλωση στο χώρο του Σχολείου

Είναι άδικο να αποδίδονται ευθύνες σε πρόσωπα που σε καμία περίπτωση δεν τους αναλογούν και μάλιστα στο Δήμαρχο  Δημ. Θωμά που εκλέγεται για δώδεκα συνεχή χρόνια στη θέση του Δημάρχου. Ηγούμενος ένός υπερκομματικού ψηφοδελτίου, δίχως ταμπέλες και χρώματα .  Στο πρόσωπο του οποίου  οι δημότες διακρίνουν τις προσπάθειες και  τους αγώνες που αυτός  κάνει για να κρατήσει αυτόν τον τόπο όρθιο. Ενάντια σ’αυτό το κατεστημένο που προσπαθεί να ισοπεδώσει τα πάντα.

Μιλούν επίσης για έλλειψη  σεβασμού του Δήμαρχου στην αντιστασιακή ιστορική μνήμη. Ας ρωτήσουν τους κατοίκους του μαρτυρικού χωριού του Κακολυριού για  να πάρουν την απάντηση τους. 

             Αφού επί θητείας του: 

·        Έχουν γίνει σημαντικά έργα ώστε να αναβαθμιστεί ο τόπος μαρτυρίου των εκτελεσθέντων από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

·        Δημιουργήθηκε  ντοκιμαντέρ, του σκηνοθέτη Σταύρου Ιωάννου ΄’Κακολυρι 44’’ που θα κρατήσει άσβεστη τη μνήμη των αθώων θυμάτων και τη βαρβαρότητα των ναζιστών

·        Εκδόθηκε το βιβλίο του Κυμαίου ερευνητή τοπικής ιστορίας Μιχάλη Ποντίκη <<Ταξιάρχες 1944>> που χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο.

·        Καταβλήθηκαν προσπάθειες  σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο Ταξιαρχών , ώστε το χωριό με προεδρικό Διάταγμα να ανακηρυχτεί σε <<μαρτυρικό χωριό>>. 

Και επίσης

·         Καθιερώθηκαν και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις  κάθε χρόνο στην Κύμη , στη μνήμη των αδερφών Χαρτσά, οι οποίοι βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις κατοχής, αλλά  και τόσα άλλα. 

·        Συνεχίζονται να τιμούνται κάθε χρόνο οι ήρωες της Λαμπούσσας.

Τελειώνοντας , θεωρώ ότι οι αγώνες των προγόνων μας για την ελευθερία , όπως και των μαχητών της εθνικής αντίστασης κάνουν περήφανους όλους τους Έλληνες και όχι μερικούς, οι οποίοι δυστυχώς μερικές φορές  προσπαθούν να τους καπηλευτούν και να τους χρησιμοποιούν για κομματική  εκμετάλλευση .

Τα μηνύματα της εθνικής αντίστασης τα έχουμε ενστερνιστεί , τα έχουμε διδαχθεί και την ευαισθησία μας και  την ιστορική τους μνήμη, ,  την αποδίδουμε στην πράξη.

Γ.Κόκκος