Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Τιμητική διάκριση του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού στη γιορτή σύκου στην πόλη VEZENOBRES της Γαλλίας

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Η πόλη Vezenobres της Γαλλίας είναι ένα όμορφο μεσαιωνικό χωριό με κύρια παραγωγή το σύκο αφού ευδοκιμούν εκεί πλέον των 80 ειδών καλλιέργειες. 

Σ΄αυτή την πόλη κάθε χρόνο γίνεται πολυήμερη γιορτή αφιερωμένη στον καρπό αυτό, μια γιορτή που περιλαμβάνει παζάρι παραγωγών, πολιτιστικά δρώμενα, διαλέξεις κ.ά.

Φέτος τιμώμενη χώρα ήταν η Ελλάδα και προσκαλεσμένοι: ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου τον οποίο εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Αρετή Μπάτσα-Θωμά και η δημ.Σύμβουλος Καραγιάννη Λούλα, ο αγροτικός συνεταιρισμός περιφ.Κύμης που εκπροσωπήθηκε από τον γεωπόνο κ.Παπαϊωάννου Θανάση ο οποίος και έλαβε τιμητική διάκριση για την παρουσίαση του αποξηραμένου κουμιώτικου σύκου καθώς και παραγωγοί από την Β.Εύβοια.

Κατά την έναρξη των εκδηλώσεων η αντιδήμαρχος τόνισε μεταξύ των άλλων: «θα παρατηρούσε κανείς πως, με δεδομένο τον εκσυγχρονισμό των μέσων και των εφαρμογών που διατίθενται σήμερα και σε συνδυασμό με την πρωτοφανή οικονομική κρίση που διέρχονται όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι, η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα επέρχεται  ως μια από τις καλύτερες επιλογές.

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός όσων, είτε επιστημονικά, είτε επαγγελματικά,  ασχολούνται με το σύκο και σας διαβεβαιώνω ότι   είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αποτελεσματικής  προβολής και προώθησης αυτού του ισχυρού συγκριτικού πλεονεκτήματος του τόπου μας που είναι ζωογόνο και για την υγεία μας και -γιατί όχι – και για την οικονομία μας». 

Ο Δήμαρχος παρέδωσε στην αντιδήμαρχο, ως ένδειξη τιμής, το κλειδί της πόλης της Vezenobres και ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και αναμνηστικών.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις ξεχώρισαν, το αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη αλλά και η προβολή της διαδικασίας αποξήρανσης του σύκου που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Οξυλίθου για το Δήμο και είχε μεταφραστεί στα Γαλλικά από την κα Ρόζα Γλυκού.

Αξίζει να σημειωθεί η εκεί προσφορά της κοινότητας «ΕυρωΕλλάδα-Γαλλία», ιδιαίτερα δια του προέδρου της κ.Αντώνη Αναγνωστόπουλου και της κας Γιολάντας Μαντζαβίνου-Μποτρέλ, που  συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη φιλελληνικού κλίματος μέσω της γνώσης της Ελληνικής Ιστορίας και το Πολιτισμού μας.

Η αντιδήμαρχος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για συμμετοχή του χορευτικού του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου στην εθνική γιορτή που διοργανώνει η ελληνογαλλική κοινότητα στο Μονπελιέ, στις 6 Απριλίου 2014.