Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα τελέστηκε η εορτή των Θεοφανείων στο Μονόδρι

Δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα τελέστηκε η εορτή των Θεοφανείων στο Μονόδρι, όπου έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων του ποταμού Μανικιάτη, στη γέφυρα του Μονοδρίου. Πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή συγκεντρώθηκε από νωρίς για να παρακολουθήσει όπως συνηθίζεται τη ρίψη του τίμιου σταυρού στο ποτάμι, ακολουθώντας μια παράδοση που έρχεται από παλιά.
Αρκετοί τολμηροί αψήφησαν το κρύο και βούτηξαν στα νερά του ποταμού για να πιάσουν το σταυρό, που νωρίτερα είχε μεταφερθεί με πομπή από τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου.
Ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ. Δημήτρης Θωμάς τίμησε με την παρουσία του αυτή τη θρησκευτική εκδήλωση. Σ’ αυτήν παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Κονιστρών κ. Τάσος Βλάχος όπως επίσης και πολλοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του δήμου μας.
Με αφορμή τη λαμπρότητα της τέλεσης της εορτής των Θεοφανείων στο Μονόδρι, ήρθαν στο μυαλό μου ορισμένα ανόητα δημοσιεύματα, περί συνειδητής κατάργησης αυτού του εθίμου από τη σημερινή Δημοτική αρχή.
Η απάντηση στους συντάκτες αυτών των δημοσιευμάτων δόθηκε χθες με την παρουσία του Δημάρχου μας στις εορταστικές εκδηλώσεις, με τις προετοιμασίες που έγιναν στο χώρο από τις υπηρεσίες του δήμου αλλά και τις παρεμβάσεις που έγιναν στο ποτάμι (απομάκρυνση τοιχίων αντιστήριξης που είχαν κατολισθήσει μέσα στο ποτάμι, τσιμεντοστρώσεις κάτω από τη γέφυρα, κλείσιμο μεγάλων λάκων που είχαν δημιουργηθεί από την ορμητική ροή του νερού και δημιουργούσαν τεράστιες δίνες, διευθέτηση της κοίτης εκατέρωθεν της γέφυρας) έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης ασφάλεια για τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που θα βουτούσαν στο νερό.
Αυτή η Δημοτική αρχή απέδειξε για άλλη μια φορά στην πράξη πόσο ενισχύει και στηρίζει τη διατήρηση των παραδόσεων και των τοπικών εθίμων μας. Αυτό εξάλλου μπορούν να το επιβεβαιώσουν άπαντες οι πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου μας.
Ας μην ανησυχούν λοιπόν αυτοί που βιάζονται για δικούς τους λόγους να διασπείρουν εσκεμμένα, αναληθείς συκοφαντικές και αποπροσανατολιστικές ειδήσεις, γιατί στο τέλος εκτίθενται. Το έθιμο στο Μονόδρι θα τηρείται όπως χρόνια τώρα και από αυτή τη Δημοτική αρχή αλλά και από τις επόμενες. Τις παραδόσεις και τα έθιμα του λαού ούτε μπορεί ούτε δικαιούται να τα καταργήσει κανείς.