Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Ανάπλαση & ανάδειξη μονοπατιών-ποδηλατοδρόμου Ενότητα Κύμης

Το έργο «Ανάδειξη-Ανάπλαση και τουριστική αξιοποίηση περιοχών Κύμης Ν. Εύβοιας» αποτελείται από την ανάπλαση και την ανάδειξη μονοπατιών , καθώς και από την ανάπλαση ενός ποδηλατοδρόμου.

Α. Κύριος σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη και η ανάπλαση μονοπατιών που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κύμης, ώστε μέσα από την δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητας της πεζοπορίας στη φύση σε συνδυασμό με τη δασική αναψυχή και τις πλούσιες φυσικές ομορφιές του Δήμου, να δράσει συμπληρωματικά στην ανάπτυξη του τουρισμού και παράλληλα να δώσει τη δυνατότητα στην περιοχή να αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τον περιπατητικό, τον αθλητικό και τον φυσιολατρικό τουρισμό.

Τα προς υλοποίηση  μονοπάτια καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή του Δήμου και συγκεκριμένα διέρχονται από εκτάσεις του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανδρονιάνοι και του οικισμού αυτών Δένδρων, και του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαλετιάνοι, με συνολικό μήκος 8.112μέτρα. Η περιοχή αποτελεί συχνό προορισμό των κατοίκων αλλά και των διάφορων επισκεπτών της περιοχής.

Το σύνολο των προτεινόμενων κατασκευών συνθέτει ένα σύνολο έργων – παρεμβάσεων, που μετατρέπουν τον χώρο σε επισκέψιμο, βατό και προσβάσιμο από πλήθος κατοίκων και επισκεπτών. Στόχος είναι η προσεκτική και με σεβασμό εκμετάλλευση της περιοχής για ξεκούραση, αναψυχή και παιχνίδι. Το έργο δεν περιορίζεται στην αποσπασματική διαμόρφωση μιας εντοπισμένης θέσης (π.χ. μιας πλατείας), αλλά επεκτείνεται σε ευρύτερη επιμήκη έκταση και σε σύνολο συνδεδεμένων διαμορφωμένων θέσεων – σημείων (θέσεις θέας, ξεκούρασης κ.λ.π.), που παρουσιάζουν αισθητικό ενδιαφέρον. Οι θέσεις αυτές τοποθετούνται σε ενδεδειγμένες περιοχές και εξασφαλίζεται η συνοχή μεταξύ τους με την ανάδειξη των μονοπατιών. Όσο αφορά στο είδος των διευκολύνσεων, που παρέχονται και εξαρτώνται από το βαθμό χρήσης του χώρου, διακρίνονται:

1. Για χαλαρή χρήση του φυσικού πόρου όπου ταιριάζουν διευκολύνσεις όπως:

-   θέσεις θέας – θέσεις για πικνίκ.

2. Για μέτρια μέχρι εντατική χρήση του φυσικού πόρου όπου ταιριάζουν διευκολύνσεις όπως:

-   ελεύθεροι χώροι για ανάπαυση – ανάπαυλα – υπαίθρια ψυχαγωγία

-   ευκολίες για αναψυχή – φαγητό – πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο χώρος οργανώνεται και εμπλουτίζεται με εργασίες και έργα ήπιας μορφής που δένουν και δεν διαταράσσουν το περιβάλλον, οργανώνοντας τον σ’ ένα πιο σύνθετο και λειτουργικό σύστημα. Βασική συνθήκη κατά τον σχεδιασμό υπήρξε η προστασία, η διατήρηση και η ανάδειξη της υφιστάμενης βλάστησης.

Οι επεμβάσεις ανάπλασης των μονοπατιών περιορίζονται στο ελάχιστο και δεν δημιουργούν δραστικές μετατροπές στο ανάγλυφο και καταστάσεις αστάθειας. Άλλωστε η οπτική απορροφητική ικανότητα του τοπίου, είναι υψηλή και δεν θα μεταβληθεί καθώς δεν θα απομακρυνθεί σε αντιληπτό βαθμό υφιστάμενη βλάστηση. Οι όποιες επιπτώσεις αναμένονται στο στάδιο των κατασκευών, όταν θα δημιουργηθούν και οι εντονότερες οχλήσεις. Δεν θεωρούνται όμως αξιοσημείωτες, καθώς θα είναι παροδικές και εξαιρετικά μικρού βαθμού. Γενικά, τα παραπάνω θα επιτευχθούν μέσω κατασκευών αφομοιωμένων από το περιβάλλον.

Συνοπτικά οι εργασίες που προτείνονται είναι:

  • Εργασίες διαμόρφωσης μονοπατιού (χωματουργικά – αποκλάδωση – εκθάμνωση – καθαρισμός – επένδυση πρανών)
  • Κατασκευή λιθόστρωτων, σκυρόστρωτων, και λιθοδομών
  • Κατασκευή ξύλινης περίφραξης, και λίθινων και ξύλινων βαθμίδων
  • Κατασκευή ξύλινων τραπεζιών, πάγκων και άλλων ξύλινων μικροκατασκευών
  • Κατασκευή ξύλινων στεγάστρων
  • Πέτρινες βρύσες
  • Όργανα παιδικής χαράς (σύνθετο πολυόργανο, μύλος και τραμπάλα)
  • Εργασίες πρασίνου (φύτευση, άρδευση  και λίπανση φυτών)
  • Σηματοδότηση (πινακίδες ενημέρωσης και πινακίδες κατεύθυνσης)

Οι χώροι από τους οποίους διέρχονται τα μονοπάτια, προσελκύουν πολλούς επισκέπτες, ιδιαίτερα κατά τη περίοδο του καλοκαιριού. Η αυξανόμενη προσέλευση των επισκεπτών καθώς και οι σύγχρονες συνθήκες ασφαλείας και αναψυχής δημιουργούν τις ανάγκες ανάπλασης και ανάδειξης των μονοπατιών αυτών.

Το περιηγητικό δίκτυο θα περιλαμβάνει τις παρακάτω διαδρομές:

α) Μύλος – Μαλετιάνοι μήκους: 1.084 μέτρων

β) Μύλος – Γέφυρα Ανδρονιανών μήκους: 1.563 μέτρων

γ) Μύλος – Ανδρονιάνοι μήκους: 922 μέτρων

δ) Μύλος – Δένδρα – Προφήτης Ηλίας – Μεταλλεία. μήκους: 4.543 μέτρων

Το συνολικό μήκος των μονοπατιών ανέρχεται σε 8.112μέτρα. Η ανάπλαση και ανάδειξη των περιπατητικών μονοπατιών θεωρείται παρέμβαση η οποία δεν αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της περιοχής και του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι συμπληρωματική δραστηριότητα και αποτελεί συνεχόμενη παροχή υπηρεσιών, καθώς επίσης αποτελεί συνδετικό κρίκο των διαφόρων κλάδων ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Η ανάδειξη το δικτύου  των μονοπατιών έχει σα στόχους:

  • Την ένωση διαφόρων περιοχών με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος
  • Την ένωση και ανάδειξη διαφόρων παραδοσιακών χωριών με ιστορικό ενδιαφέρον (πετρόχτιστα σπίτια κ.α.)
  • Την ένωση χωριών και πόλεων που διαθέτουν υποδομή φιλοξενίας, ξενώνες και εστιατόρια
  • Την ένωση και ανάδειξη φυσικών και ιστορικών μνημείων (πέτρινα γεφύρια, αρχαιολογικοί χώροι, πάρκα, κ.λ.π.)
  • Την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στους χώρους αναψυχής και στις θέσεις θέας και ανάπαυσης
  • Άσκηση διαφόρων δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία, παρατήρηση της φύσης, υπαίθριο γεύμα, άσκηση, ξεκούραση, περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.ά.

Μετά την αποπεράτωση του έργου θα υπάρχει ένα καλά σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να κινηθεί άνετα, χωρίς τον φόβο και τον κίνδυνο να χάσει τον προσανατολισμό του. Οι πινακίδες ενημέρωσης θα είναι κατατοπιστικές ως προς την πορεία του μονοπατιού και θα δίνουν γενικές πληροφορίες για την κατά τόπου περιοχή. Θα υπάρχουν θέσεις ανάπαυσης και θέας κατά μήκος του δικτύου των μονοπατιών.

Για τη διευκόλυνση και ενημέρωση των επισκεπτών, προτείνεται η τοποθέτηση πινακίδων κατεύθυνσης και ενημέρωσης. Οι πινακίδες κατεύθυνσης θα τοποθετούνται σε μέση απόσταση 300 περίπου μέτρων και σε σημεία που κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτησή τους όπως για παράδειγμα σε διασταυρώσεις με άλλα μονοπάτια – δρόμους κ.λ.π. Οι πινακίδες κατεύθυνσης θα δείχνουν με κατάλληλη ένδειξη την πορεία των μονοπατιών και θα αναγράφουν την ονομασία (τοπωνύμιο) της κατεύθυνσης.

Οι πινακίδες ενημέρωσης θα τοποθετούνται στις εισόδους των μονοπατιών, κοντά σε οικισμούς και κοντά στους υπαίθριους χώρους αναψυχής που προτείνονται από την παρούσα. Το κείμενο της πινακίδας θα περιλαμβάνει την ονομασία του χώρου και το φορέα διαχείρισης και θα φέρει ενδεικτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με επισήμανση στη θέση στην οποία θα βρίσκεται ο επισκέπτης. Επιπλέον θα μπορεί να αναφέρονται στοιχεία όπως της χλωρίδας, πανίδας ή ακόμη και της πολιτιστικής ιστορίας της περιοχής.

Β. Ο υπό μελέτη ποδηλατόδρομος καλύπτει μια μεγάλη περιοχή του Δήμου και συγκεκριμένα διέρχεται από εκτάσεις των Δημοτικών Διαμερισμάτων Κύμης – Ενορίας – Καλημεριανών – Πύργου και Ανδρονιάνων, με συνολικό μήκος 8.000 περίπου μέτρα. Η περιοχή αποτελεί συχνό προορισμό των κατοίκων αλλά και των διάφορων επισκεπτών της περιοχής.

Με την ανάδειξη του ποδηλατοδρόμου θα δοθεί η δυνατότητα στους λάτρεις της ποδηλασίας να επισκέπτονται και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της φύσης. Παράλληλα, θα μπορεί κανείς να ασκήσει κι’ άλλες δραστηριότητες, όπως άθληση, παρατήρηση της φύσης, περιβαλλοντική εκπαίδευση, ξεκούραση, κ.ά.

Ο προτεινόμενος ποδηλατοδρόμος θα καταλάβει ήδη υπάρχον αγροτικό δίκτυο, χωρίς να προχωρήσει σε καμία περίπτωση στη διάνοιξη νέου δρόμου. Οι επεμβάσεις ανάδειξης του ποδηλατοδρόμου περιορίζονται στο ελάχιστο και δεν δημιουργούν δραστικές μετατροπές στο ανάγλυφο και καταστάσεις αστάθειας. Οι όποιες επιπτώσεις αναμένονται στο στάδιο των τεχνικών εργασιών, όταν θα δημιουργηθούν και οι εντονότερες οχλήσεις. Δεν θεωρούνται όμως αξιοσημείωτες, καθώς θα είναι παροδικές και εξαιρετικά μικρού βαθμού.

Σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη του ποδηλατοδρόμου Κύμης – Μύλου. Συνοπτικά οι εργασίες που προτείνονται είναι:

  • Γενικοί καθαρισμοί
  • Ισοπέδωση καταστρώματος
  • Καθαρισμοί και μόρφωση τάφρου
  • Κατασκευή σκυρόστρωτων
  • Κατασκευή θέσεων ξεκούρασης
  • Σηματοδότηση (πινακίδες ενημέρωσης και πινακίδες κατεύθυνσης)

Οι χώροι από τους οποίους διέρχεται ο ποδηλατόδρομος, προσελκύουν πολλούς επισκέπτες, ιδιαίτερα κατά τη περίοδο του καλοκαιριού.

Το συνολικό μήκος του ποδηλατοδρόμου ανέρχεται σε περίπου 8.000 μέτρα. Η ανάδειξη του θεωρείται παρέμβαση η οποία δεν αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της περιοχής και του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι συμπληρωματική δραστηριότητα και αποτελεί συνεχόμενη παροχή υπηρεσιών, καθώς επίσης αποτελεί συνδετικό κρίκο των διαφόρων κλάδων ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Φωτογραφικό Υλικό