Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Παναγιά Οξυλίθου

Τρία χρόνια χρειάστηκαν  για την σύνταξη της μελέτης, τη χρηματοδότηση  και Δημοπράτηση  του έργου «Αναστήλωση της  Βυζαντινής Εκκλησίας Παναγίας Οξυλίθου», ενός μνημείου που αποτελεί «πολιτιστική» κληρονομιά όχι μόνο  για τον Οξύλιθο αλλά και  ολόκληρη την περιοχή.

Το 2006 έγινε η υποβολή πρότασης για προένταξη του έργου : «Αναστήλωση Βυζαντινής Εκκλησίας Παναγίας Οξυλίθου»  , ενός μνημείου που αποτελεί «πολιτιστική» κληρονομιά όχι μόνο  για τον Οξύλιθο αλλά και  ολόκληρο τον Δήμο .   Διαπιστώσαμε,   μετά από έρευνα, τον άμεσο κίνδυνο καταστροφής του Ιερού Ναού και των ανεκτίμητων τοιχογραφιών του.  Με χρηματόδοτηση του Δήμου ,  συντάχθηκε η μελέτη του έργου.  Λόγω της σπουδαιότητας  του μνημείου, χρειάζονταν εξειδικευμένοι επιστήμονες ,   αλλά και   συνεχής συνεργασία με την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων(ΕΒΑ) η οποία υπέδειξε τους κατάλληλους επιστήμονες και την μεθοδολογία . Η πολύπλοκη και μακρόχρονη διαδικασία των εγκρίσεων και γνωμοδοτήσεων  ολοκληρώθηκε   το 2007 . Μέχρι   την πλήρη έγκριση της μελέτης  και όλων των προβλεπομένων εργασιών από το  ΚΑΣ στις 4-11-2008 , ο Δήμος  ξεκίνησε   το Μάϊο του 2008 τις άμεσες σωστικές εργασίες συγκράτησης και προστασίας των τοιχογραφιών της Βυζαντινής εκκλησίας.

Με την οριστική  ένταξη του έργου στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ το 2008 και την δέσμευση του ποσού 194.000 ευρώ από τον Δήμο ,   έπρεπε να επιλυθεί το θέμα της  Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου (χρηματοδότη) και Εφορείας(επίβλεψη). Παρόμοια σύμβαση δεν είχε καταρτιστεί και ο Δήμος χρειάστηκε να «εξερευνήσει» το νομικό πλαίσιο , ώστε η επίβλεψη    να γίνει υπεύθυνα από την καθ΄ ύλην αρμόδια Εφορεία και εξειδικευμένη στην εκτέλεση παρόμοιων έργων δηλαδή τη συντήρηση, επισκευή, αποκατάσταση, αναστήλωση, ανάδειξη και διαμόρφωση των μνημείων, καθώς και του φυσικού ή μη περιβάλλοντός τους .

Η  συνεχής  προσπάθεια τριών χρόνων , έφερε αποτέλεσμα. Η σύνταξη της μελέτης , η χρηματοδότηση  και δημοπράτηση  του έργου ολοκληρώθηκαν και η σήμερα εκτελείται το έργο με το οποίο προβλέπονται : Άμεσες σωστικές εργασίες συγκράτησης προστασίας των τοιχογραφιών , η αναστήλωση της εκκλησίας και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου .

Η διάσωση των μνημείων είναι θέμα σεβασμού της ιστορίας μας  και της αισθητικής μας. Όπως οφείλαμε καταφέραμε να  διασώσουμε το μνημείο και να το παραδώσουμε ως κειμήλιο στις επόμενες γενιές . Το οφείλαμε αυτό και σε όσους στο διάβα του  χρόνου, έκτισαν, διατήρησαν, λειτούργησαν και εκκλησιάστηκαν σ’ αυτόν τον Ιερό χώρο. Οι  σπάνιες αγιογραφίες,  καταφέραμε να διασωθούν και να παραμείνουν κόντρα στον χρόνο .

Όπως ειπώθηκε από τους εμπλεκόμενους  φορείς , είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους που διαθέσαμε σοβαρούς πόρους , οικονομικούς αλλά και επιμέλειας  στην χρονοβόρα και σύνθετη προώθηση των διαδικασιών  ,  για την μελέτη και την κατασκευή του έργου . Που αποδείξαμε έμπρακτα τον σεβασμό στην τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιάς . Σε αντίστοιχες ενέργειες συνήθως εμπλέκονται «μεγαλύτεροι» δήμοι, ή δήμοι σε συνεργασία με Υπουργεία. Τολμήσαμε και καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε,αντιμετωπίζοντας τα  εμπόδια και βρίσκοντας τον δρόμο για  την βέλτιστη υλοποίηση του έργου , με γνώμονα πάντα τον σεβασμό του μνημείου.