Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Άγιος Ιωάννης

Διοικητική ιστορία

  • 28/12/1836:  Ο οικισμός Αγίου Ιωάννη  υπάγεται  στο Δήμο Ταμυνέων.
  • 12/02/1848:  Ο οικισμός υπάγεται  στο Δήμο Δυστίων.
  • 11/9/1896:  Ο Δήμος Δυστίων μετονομάζεται σε Δήμο Ταμυνέων.
  • 16/08/1912 :  Ο  οικισμός ορίζεται  έδρα  της κοινότητας Αγίου Ιωάννου. Ταυτόχρονα ο οικισμός Κουσομάλο υπάγεται στην  κοινότητα.
  • 19/03/1961:  Ο οικισμός Κουσομάλο καταργείται  και προσαρτάται  στον οικισμό  Άγιος Ιωάννης.
  • 17/03/1991: Αναγνωρίστηκε ο οικισμός Ακτή Νηρέως και υπάχθηκε στην  κοινότητα.
  • 4/12/ 1997 η τότε κοινότητα Κοινότητα  Αγίου Ιωάννη, με τους οικισμούς Άγιο Ιωάννη και Ακτή Νηρέως καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Ταμυναίων.
  • 1/1/2011 Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.Η Τοπική Κοινότητα του Αγίου Ιωάννη  (σε   κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η  5η με πληθυσμό 1.320 κατοίκων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 1η από πλευράς έκτασης με 47.942 στρέμματα. Στο νέο Δήμο   εκπροσωπείται με τριμελές Τοπικό Συμβούλιο.

Ιστορία

Στα αρχαία χρόνια ο οικισμός  ήταν στην περιοχή Παλιχώρια. Οι κάτοικοι του αρχαίου αυτού οικισμού λάτρευαν τη θεά  Άρτεμη βωμός της οποίας  βρέθηκε στα νότια του βουνού Σερβούνι (Σερβού όρους). Η μετοίκηση από τη θέση Παλιχώρια στη σημερινή θέση  πιθανολογείται  κατά τους  πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Η περιοχή, κατά την Τουρκοκρατία, ήταν τσιφλίκι των Τούρκων αγάδων Μουχαμέτ Μπέη και Καραίσκου. Αγοράστηκε όμως μετά την απελευθέρωση το 1833 από τους κατοίκους  της περιοχής.

Φυσιογνωμία

Η Τοπική Κοινότητα Αγίου Ιωάννη, χαρακτηρίζεται  πεδινή, με μέσο υψόμετρο 101 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει σχετικά μεγάλη ανεργία(32η), στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου. Η Κοινότητα Αγίου Λουκά  διαθέτει το μόνο υπαίθριο θέατρο της περιοχής του πρώην Δήμου Ταμυνέων και το χρησιμοποιεί μερικές μόνο φορές το καλοκαίρι ο πολιτιστικός Σύλλογος.

Ο οικισμός Άγιος Ιωάννης με πληθυσμός 969 κατοίκους, έχει δυτικά του  το Παρθενιάτικο -ρέμα Κουστουμάλου. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, γεγονός το οποίο ως ένα βαθμό δημιουργεί οικιστικό πρόβλημα.

Ο συνοικισμός του Αγίου Ιωάννη, Κουστουμάλου είναι κτισμένος σε ωραία θέση με θέα. Βρίσκεται  βορειονατολικά του Αγίου Ιωάννη και ουσιαστικά αποτελεί ενιαίο οικιστικό συγκρότημα με αυτόν.  Στην αρχαιότητα η οίκηση ήταν στην περιοχή Παλιχώρια Πύργος. Στη μέση του οικισμού υπήρχε πύργος, ο οποίος σωζόταν μέχρι το 1900-1905.

Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι συνταξιούχοι της Δ. Ε. Η.  Λίγοι εργάζονται ακόμα εκεί. Υπάρχουν όμως πολλοί εργάτες και τεχνίτες σε διάφορα εργοστάσια, Α.Γ.Ε.Τ.  Σ.Ε.Λ.Μ.Α.Ν.κ.λ.π. Το χωριό θεωρείται «Δασκαλοχώρι». Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι στις Δημόσιες και Ιδιωτικές Υπηρεσίες, οικοδόμοι, διάφοροι επαγγελματίες, ελάχιστοι  γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Τα μέσα συγκοινωνίας του χωριού ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα. Το χειμώνα υπάρχουν μονάχα τα τακτικά σχολικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ με τα οποία μεταφέρονται οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Ο οικισμός Ακτή Νηρέως με 351 κατοίκους, είναι κτισμένος στην περιοχή «Κακή Σκάλα» ή «Καλή Ακτή». Οικόπεδα στην περιοχή κατέχει ο Πρότυπος Οικοδομικός Συνεταιρισμός Τραπεζικών Υπαλλήλων Ελλάδας

Ο μακαριστός Γέροντας Πορφύριος γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1906 στο χωριό Άγιος Ιωάννης.

Μνημεία

Ο Ιερός Ναός του Αγ. Δημητρίου χτίστηκε το 1740 και έχει ανακηρυχθεί επίσημα πολιτιστικό μνημείο .

Η παραδοσιακή πέτρινη Βρύση Αλάμπεη

Το σπήλαιο Σερβουνίου

Τείχος Κακής Σκάλας Σε κάποιο σημείο του δρόμου, 23 χλμ. από την Ερέτρια, και σε απόσταση 5 μ. από το δρόμο, υπάρχουν λείψανα του τείχους.

Ναός των Αγίων Θεοδώρων Βυζαντινό κτίσμα που ξαναχτίστηκε το 1930.

Σύλλογοι –Εκδηλώσεις

Δραστηριοποιείται έντονα ο Πολιτιστικός Σύλλογος που ιδρύθηκε το 2002. Έχει ιδρύσει Λαογραφικό Μουσείο, (2010) και διοργανώνει μεγάλο αριθμό  εκδηλώσεων κάθε χρόνο, πχ. Θέατρο, συναυλίες, εκδηλώσεις για παιδιά κλπ. Και συντηρεί χορευτικό τμήμα παραδοσιακών χορών.

Υπάρχει και πολιτιστικός εξωραϊστικός Σύλλογος με τίτλο  «ΒΙΑΣ» (Προς τιμήν του Αρχαίου Σοφού).

Στον Αγ.  Ιωάννη  δραστηριοποιείται έντονα ο Γεωργικός Συνεταιρισμός, που έχει πρωτοστατήσει (μαζί άλλους φορείς του χωριού) σε προγράμματα δενδροφυτεύσεων.

Αθλητισμός

Δραστηριοποιείται ο αθλητικός σύλλογος ΑΟ Άρης Αγ. Ιωάννη, που συμμετέχει στο πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας Ευβοίας.

Χάρτης