Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Ορολόγιο

Διοικητική ιστορία

  • 28/12/1836:  Ο οικισμός  Ωρολόγιον υπάγεται  στο Δήμο Δυστίων.
  • 12/02/1848:   Ο οικισμός υπάγεται  στο Δήμο Αυλώνος.
  • 16/08/1912:  Ο  οικισμός ορίζεται  έδρα της   κοινότητας Ωρολογίου. Ταυτόχρονα οι οικισμοί Αγία Θέκλα και Πρινάκι υπάγονται στην κοινότητα.
  • 4/12/ 1997:  Η  τότε   Κοινότητα Ωρολογίου, με τους οικισμούς Αγία Θέκλα και Πρινάκι καταργήθηκε και υπάχθηκε στον νεοσύστατο τότε Δήμο Αυλώνος.
  • 1/1/2011: Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η Τοπική Κοινότητα του Ωρολογίου   (σε   κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) είναι η 27η με πληθυσμό  394 κατοίκων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 28ηη από πλευράς έκτασης με 12.521 στρέμματα. Στο  νέο Δήμο  εκπροσωπείται με  τριμελές Τοπικό συμβούλιο.

Ιστορία

Κατά την Πρωτοελλαδική περίοδο  έχουμε την πρώτη εμφάνιση του οικισμού,   πιθανόν να ήταν ένας από τους Δήμους της αρχαίας Ερέτριας με το  όνομα «εξ Ωού».  Κατά την Τουρκοκρατία ο οικισμός λεγόταν Πλατάνα ή Πλατανάς. Ήταν τιμάριο του Βεφά  και του Χαβού, γιου του Ομέρ, και υπαγόταν στο Ναχιγιέ Αυλωναρίου.  Στην επανάσταση του Καρυστινού, το 1688, ξεσηκώθηκαν και οι κάτοικοι των οικισμών Ωρολογίου και Άγιος Γεώργιος, που είχαν έρθει σε αντιδικία με τον  τοπικό άρχοντα Γιουσούφ αγά για κτηματικές διαφορές και για τα βοσκοτόπια, γιατί  επιζητούσε βίαια να τους πάρει τα κτήματα. Με την κήρυξη της επανάστασης   σκότωσαν τον Γιουσούφ και το σωματοφύλακά του. Με την αποτυχία της επανάστασης, για να αποφύγουν στη σφαγή, απομακρύνθηκαν σε απόμερα μέρη. Αρκετοί  όμως σφάχτηκαν και τα δυο χωριά ερημώθηκαν και καταστράφηκαν συθέμελα. Οι  οικογένειες που διασώθηκαν ίδρυσαν μετά από λίγα χρόνια το σημερινό οικισμό.

Φυσιογνωμία

Η Τοπική Κοινότητα Ωρολογίου, χαρακτηρίζεται  πεδινή, με μέσο υψόμετρο 81 μέτρα και με αγροτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 έχει σχετικά μεγάλη ανεργία(20η) , στα πλαίσια του νέου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου.

Ο οικισμός του Ωρολογίου, με 300 κατοίκους,  είναι κτισμένος στην πλαγιά ενός κατάφυτου λόφου, γεμάτου ελιές και οπωροφόρα δέντρα και στις όχθες του χειμάρρου Ωρολογιάτη. Δυτικά στο Ωρολόγι και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων περίπου βρίσκεται η γραφική τοποθεσία «Ανεμόμυλος», με πανοραμική θέα. Δυτικά βρίσκεται και η πηγή «Χωνευτικό», με νερό καλής ποιότητας.   Υπάρχει τοπωνύμιο με το όνομα «Κοραστίδα» ή «Κεραστίδα», όπου φέρεται να υπήρχε μεγάλος αρχαίος οικισμός.

Η ίδρυση του οικισμού της Αγίας Θέκλας,  με 71 κατοίκους,  ανάγεται στην αρχαιότητα. Εκεί κοντά τοποθετείται και η αρχαία Σφήκεια, την οποία διαδέχτηκε.

Ο οικισμός Πρινάκι έχει 23 κατοίκους.

Αξιοθέατα

Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος ή «Γερμανού» : Βρίσκεται νότια του οικισμού. Ναός Αγίου Γεωργίου. Βρίσκεται στην άκρη του οικισμού. Χρησιμοποιείται ως κοιμητηριακός. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ :  Λόφος της Ανάληψης Ναός Αγίας Θέκλας. Έχει χαρακτηρισθεί ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ  βυζαντινό μνημείο. Ο σπουδαιότερος βυζαντινός ναός της κοινότητας Ωρολογίου είναι ο βυζαντινός ναός Αγίας Θέκλης. Στο εσωτερικό του ναού οι τοιχογραφίες που σώζονται χρονολογούνται στον 13ο και 14ο αιώνα. Η Αγία Τράπεζα είναι αρχαία μαρμάρινη πλάκα, στηρίζεται σε μαρμάρινο μονόλιθο. Η κόγχη εσωτερικά είναι πολύ μεγάλη και πιάνει όλο το Ιερό.

Βυζαντινός οικισμός Ταξιάρχες: Ένα χιλιόμετρο νότια του οικισμού βρίσκεται ο βυζαντινός οικισμός Ταξιάρχες. Σώζεται το πηγάδι και θεμέλια πολλών σπιτιών, καθώς και της εκκλησίας των Ταξιαρχών.

Σύλλογοι – Εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο στις 5 και 6 Αυγούστου πραγματοποιείται το πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.Το πανηγύρι του Ωρολογίου ξεχωρίζει γιατί προσφέρονται νηστίσιμα εδέσματα και το γλέντι του γίνεται πάντοτε με πολύ κέφι δεν βασίζεται στα καθιερωμένα ψητά κρεατικά όπως συμβαίνει σε όλα τα άλλα πανηγύρια της περιοχής. Οι Ωρολογιάτες αλλά και οι πολλοί επισκέπτες φθάνουν στο αποκορύφωμα του κεφιού με το κρασί, τις μπύρες, τα καλαμάρια, την φάβα κ.ο.κ.

Χάρτης