Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

Προμήθεια εξοπλισμού προκατασκευασμένων (compact) συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων Τ.Κ Μονοδρίου

Δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Προμήθεια εξοπλισμού προκατασκευασμένων (compact) συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων Τ.Κ Μονοδρίου

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 2/2012

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α

Έχοντας υπόψη:

Α) Τις διατάξεις:

1) του Ν. 2286/95 «Προμήθειες του Δημοσίου Τομέα και Ρυθμίσεις συναφών θεμάτων». (Φ.Ε.Κ. 19/Α)

2) της απόφασης του Υπ. Εσωτερικών 11389/93 «Ενιαίος κανονισμός προμηθειών οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης». (Φ.Ε.Κ. 185/Β/23.3.93)

3) του Π.Δ. 370/95 «Προσαρμογή της ελληνικής Νομοθεσίας περί προμηθειών του Δημοσίου προς το Κοινοτικό Δίκαιο» (Φ.Ε.Κ. 199/Α)

4) του Ν. 2198/94 άρθρο 24, σχετικά με την Παρακράτηση φόρου εισοδήματος κ.λ.π. (Φ.Ε.Κ. 43)

5) του Ν.2741/99 άρθρο 8 «Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, άλλες ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπ. Ανάπτυξης και λοιπές διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. 199/Α)

6) του Ν. 2503/97 άρθρο 13 παρ.5 (Φ.Ε.Κ. 107/Α), του Ν. 2238/94 άρθρο 55 παρ.1στ (Φ.Ε.Κ. 151/Α) και του Ν. 1726/44 άρθρο 3 παρ.1β (Φ.Ε.Κ. 190/Α)

7) τις διατάξεις του εν ισχύ Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06) και ιδιαίτερα το άρθρο 209 περί κυρώσεως Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.

Β)Την Αριθ. Πρωτ. Π1/4773/1/3/2012 απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας περί εφαρμογής του  Ε.Π.Π. έτους 2012

Γ) Την 25/2012 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της  Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κύμης Αλιβερίου (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α) με την οποία εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και καθορίστηκαν οι όροι του διαγωνισμού.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ

ανοικτό διαγωνισμό, με κριτήριο κατακύρωσης τη συμφερότερη προσφορά, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ και ειδικότερα με τις διατάξεις του άρθρου 209 παρ.1 του Ν. 3463/06 του άρθρου 4 & 23 παράγραφος 4 & 2 αντίστοιχα του Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α., για την προμήθεια εξοπλισμού προκατασκευασμένων (compact) συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων στη Τ.Κ. Μονοδρύου , όπως αναλυτικά περιγράφονται στην παρούσα διακήρυξη και στο τεύχος των Τεχνικών προδιαγραφών.

Άρθρο 1

Αντικείμενο της προμήθειας

Αντικείμενο της προμήθειας είναι η προμήθεια εγκατεστημένου εν λειτουργία εξοπλισμού προκατασκευασμένων (compact)  συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων, όπως αναλυτικά περιγράφονται στο τεύχος Τεχνικών προδιαγραφών.

Η συνολική δαπάνη της προμήθειας ανέρχεται στο πόσο των 520.000 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Η υπάρχουσα πίστωση έτους 2012 θα βαρύνει  τον κωδικό Κ.Α. 74.03.0007 με τίτλο “ Προμήθεια εξοπλισμού προκατασκευασμένων (compact) συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων  Τ.Κ. Μονοδρύου ” του προϋπολογισμού οικ. έτους 2012  της  Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α με ποσό 520.000 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Άρθρο 2

Ισχύουσες διατάξεις.

Η διενέργεια της προμήθειας διέπεται από τις διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Προμηθειών Ο.Τ.Α. -Υπουργική απόφαση 11389/93 Φ.Ε.Κ. 185/23.3.93 Τ.Β. του εν ισχύ  Δ.Κ.Κ. Ν. 3463/06 περί κυρώσεως Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.

Η συνολική δαπάνη της προμήθειας ανέρχεται στο πόσο των 520.000 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Η υπάρχουσα πίστωση έτους 2012 θα βαρύνει  τον κωδικό Κ.Α. 74.03.0007 με τίτλο “ Προμήθεια εξοπλισμού προκατασκευασμένων (compact) συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων  Τ.Κ. Μονοδρύου ” του προϋπολογισμού οικ. έτους 2012  της  Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α με ποσό 520.000 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Άρθρο 3

Τόπος και χρόνος διενέργειας διαγωνισμού – Υποβολή προσφορών

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων   του Δήμου Κύμης Αλιβερίου . (Διεύθυνση Κ. Μπακόλα 30, Αλιβέρι) και ενώπιον αρμόδιας επιτροπής, η οποία έχει συσταθεί με απόφαση του Δ.Σ της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α , την 26/06/2012  ημέρα Τρίτη και ώρα έναρξης κατάθεσης προσφορών 10:00 π.μ. και ώρα λήξης κατάθεσης προσφορών 11:00π.μ., μετά το πέρας της οποίας λήγει η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών.

Οι προσφορές μπορεί θα κατατίθενται απ’ ευθείας στην επιτροπή διαγωνισμού.

Η ώρα λήξης κατάθεσης προσφορών μπορεί να παραταθεί εφόσον ο αριθμός των προς υποβολή προσφορών είναι μεγάλος και δεν είναι δυνατόν να παραληφθεί εκ μέρους της επιτροπής το σύνολο των προσφορών, των διαγωνιζομένων που θα είναι παρόντες κατά τον χρόνο λήξης κατάθεσης των προσφορών.

Μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα λήγει η προθεσμία παραλαβής των προσφορών και όσες προσφορές κατατίθενται θα επιστρέφονται ως εκπρόθεσμες.

Σε περίπτωση που αποστέλλονται ταχυδρομικά, η προθεσμία λήγει την προηγούμενη της ημερομηνίας διενέργειας του διαγωνισμού.

Οι εκπρόθεσμες προσφορές επιστρέφονται χωρίς να αποσφραγισθούν.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας παραλαβής θα αρχίσει η διαδικασία της αποσφράγισης η οποία θα γίνει δημόσια από την Επιτροπή Διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Οι προσφορές μπορεί να κατατίθενται ως ανωτέρω περιγράφεται ή να αποστέλλονται ταχυδρομικά στη διεύθυνση:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΟΔΟΣ: Κ. ΜΠΑΚΟΛΑ 41

Τ.Κ: 345 00 ΑΛΙΒΕΡΙ

Άρθρο 4

Ενδεικτικός προϋπολογισμός

Α/Α ΕΙΔΟΣ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΕΜ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙΣΑ ΔΑΠΑΝΗ (€)
1 Προμήθεια εξοπλισμού προκατασκευασμένων(compact) συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων Τ.Κ Μονοδρύου ΤΕΜ 1 520.000

Στις  τιμές συμπεριλαμβάνεται  Φ.Π.Α 23%.

Κωδικός αριθμός του αρχείου Ειδών του ΕΠΠ 42/99/60/00/4

Πηγή Χρηματοδότησης: Χρηματοδότηση ΔΕΗ (75%)

Ίδιοι πόροι (25 %)

Άρθρο 5

Αναθέτουσα αρχή

Αναθέτουσα και προϊσταμένη αρχή είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κύμης Αλιβερίου, που προκηρύσσει τον διαγωνισμό αυτό βάσει της υπ’ αριθμόν  Π1/4773/ απόφασης εφαρμογής ΕΠΠ του έτους 2012 και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α .

Η διεύθυνση της  Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α  είναι:

Κ. Μπακόλα 41, 345 00 ΑΛΙΒΕΡΙ.

Άρθρο 6

Πληροφόρηση ενδιαφερομένων – Παροχή διευκρινίσεων

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση της παρούσας και των λοιπών στοιχείων του διαγωνισμού προσερχόμενοι στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α Δήμου Κύμης – Αλιβερίου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες  (Οδός Κ Μπακόλα αριθμός 41 τηλέφωνο 22230-25276 , αρμόδιος υπάλληλος κ. Πιλάτη), μέχρι και την προηγουμένη από την ημέρα του διαγωνισμού.

Οι υποψήφιοι μπορούν να ζητήσουν γραπτώς συμπληρωματικές πληροφορίες ή διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της παρούσας διακήρυξης μέχρι δέκα ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών.

Η αναθέτουσα αρχή θα αποστείλει έγγραφη απάντηση το αργότερο πέντε ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των προσφορών, προς όλους τους υποψήφιους που θα έχουν παραλάβει με απόδειξη το τεύχος της διακήρυξης και θα ενημερώνει σχετικά και όσους θα παραλάβουν διακήρυξη εφεξής.

Άρθρο 7

Συμβατικά στοιχεία της δημοπρασίας

Τα συμβατικά στοιχεία της δημοπρασίας είναι κατά σειρά ισχύος τα εξής:

1. Διακήρυξη

2. Συγγραφή υποχρεώσεων

3. Προϋπολογισμός

4. Τεχνικές προδιαγραφές – Σχέδια

Άρθρο 8

Δικαιούμενοι συμμετοχής – Δικαιολογητικά συμμετοχής

1)    Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν:

α) φυσικά πρόσωπα,

β) νομικά πρόσωπα

γ) ενώσεις προμηθευτών (εάν πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 ΕΚΠΟΤΑ)

δ) συνεταιρισμοί

2)    Οι δικαιούμενοι συμμετοχής πρέπει να υποβάλλουν μαζί με τη προσφορά τους να υποβάλλουν τα εξής δικαιολογητικά:

α)   Οι Έλληνες πολίτες:

1.   Απόσπασμα ποινικού μητρώου, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχουν καταδικασθεί για αδίκημα σχετικό με την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία μας.

2.   Πιστοποιητικό αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής από το οποίο να προκύπτει ότι δεν τελούν υπό πτώχευση, εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση, πτωχευτικό συμβιβασμό, ή άλλη ανάλογη κατάσταση και επίσης ότι δεν τελούν υπό διαδικασία κήρυξης σε πτώχευση ή έκδοσης απόφασης αναγκαστικής εκκαθάρισης ή αναγκαστικής διαχείρισης ή πτωχευτικού συμβιβασμού ή υπό άλλη ανάλογη διαδικασία.

3.   Πιστοποιητικό που εκδίδεται από αρμόδια κατά περίπτωση αρχή, από το οποίο να προκύπτει ότι είναι ενήμεροι ως προς τις υποχρεώσεις τους που αφορούν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις τους κατά την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού.

4.   Πιστοποιητικό του οικείου Επιμελητηρίου, με το οποίο θα πιστοποιείται η εγγραφή τους σ’ αυτό και το ειδικό επάγγελμά τους ή βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος από αρμόδια δημόσια αρχή ή αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης για όσους ασκούν γεωργικό ή κτηνοτροφικό επάγγελμα, που θα έχουν εκδοθεί το πολύ έξι (6) μήνες πριν από την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού.

β)   Οι αλλοδαποί:

1. Απόσπασμα ποινικού μητρώου ή ισοδύναμου εγγράφου αρμόδιας διοικητικής ή δικαστικής αρχής της χώρας εγκατάστασής τους, έκδοσης τουλάχιστον του τελευταίου τριμήνου, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχουν καταδικασθεί για αδίκημα σχετικό με την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

2. Πιστοποιητικό της κατά περίπτωση αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής της χώρας εγκατάστασής τους, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν συντρέχουν οι ανωτέρω περιπτώσεις (2) και (3) .

3.   Πιστοποιητικό της αρμόδιας αρχής της χώρας εγκατάστασής τους, περί εγγραφής τους στα μητρώα του οικείου επιμελητηρίου ή σε ισοδύναμους επαγγελματικούς καταλόγους.

γ)   Τα νομικά πρόσωπα (ημεδαπά ή αλλοδαπά):

Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά (α) και (β) εκτός του αποσπάσματος ποινικού μητρώου ή του ισοδύναμου προς τούτο εγγράφου.

δ)   Οι συνεταιρισμοί:

1.   Βεβαίωση εποπτεύουσας αρχής ότι ο συνεταιρισμός λειτουργεί νόμιμα.

2.  Πιστοποιητικό αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής από το οποίο να προκύπτει ότι δεν συντρέχουν οι ανωτέρω περιπτώσεις (2) και (3) του (α).

ε)  Οι ενώσεις προμηθευτών που υποβάλλουν κοινή προσφορά:

1.   Όλα τα παραπάνω κατά περίπτωση δικαιολογητικά, για κάθε προμηθευτή που συμμετέχει στην ένωση.

Τα παραπάνω δικαιολογητικά εκτός από την εγγύηση συμμετοχής, μπορεί να μην υποβάλλονται μαζί με την προσφορά, εφόσον έχουν κατατεθεί στην υπηρεσία που διενεργεί την προμήθεια, σε φάκελο προηγουμένου διαγωνισμού και δεν έχει λήξει η ισχύς τους, θα γίνεται δε ρητή μνεία στην προσφορά σχετικά με αυτό.

Εφόσον οι προμηθευτές συμμετέχουν στους διαγωνισμούς με εκπροσώπους τους υποβάλλουν, μαζί με την προσφορά, βεβαίωση εκπροσώπησης, βεβαιουμένου του γνησίου της υπογραφής του εκπροσωπουμένου από αρμόδια δικαστική ή διοικητική αρχή ή συμβολαιογράφο.

Εάν σε κάποια ώρα δεν εκδίδονται τα παραπάνω πιστοποιητικά ή έγγραφα, ή δεν καλύπτουν όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, μπορούν να αντικατασταθούν από ένορκη δήλωση του προμηθευτή που γίνεται ενώπιον δικαστικής ή διοικητικής αρχής ή συμβολαιογράφου. Για τους προμηθευτές που στη χώρα τους δεν προβλέπεται από τον νόμο ένορκη δήλωση, αυτή μπορεί να αντικατασταθεί με υπεύθυνη δήλωση, βεβαιουμένου του γνήσιου της υπογραφής του δηλούντος από αρμόδια δικαστική ή διοικητική αρχή ή συμβολαιογράφο.

Άρθρο 9

Πρόσθετα δικαιολογητικά συμμετοχής

Η προσφορά των συμμετεχόντων θα συνοδεύεται από τα παρακάτω πέραν των προβλεπομένων σε άλλα άρθρα της παρούσας διακήρυξης, με ποινή αποκλεισμού εάν δεν υποβληθούν:

1. Εγγυητική επιστολή συμμετοχής στον διαγωνισμό.

2. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/86 στην οποία θα δηλώνουν ότι:

α) Τα προσφερόμενα είδη είναι σύμφωνα με τις  τεχνικές προδιαγραφές της μελέτης.

β) Να αναφέρεται ο χρόνος παράδοσης των ειδών που θα πρέπει να είναι κατά μέγιστο όσο προβλέπει η διακήρυξη.

γ) Να αναφέρουν ότι έχουν λάβει γνώση των όρων της παρούσης Διακήρυξης και όλων των τευχών της προμήθειας και συμφωνούν με αυτούς.

3. ISO 9001:2000 σε ισχύ, είτε της εταιρίας του διαγωνιζομένου, είτε εταιρίας από την οποία προμηθεύεται τα προκατασκευασμένα συστήματα του βιολογικού καθαρισμού. Το ISO 9001:2000 θα πιστοποιεί ότι η εταιρία είναι πιστοποιημένη για εμπορία συστημάτων βιολογικών καθαρισμών.

4. Τεχνική περιγραφή συνοδευόμενη από αναλυτικά τεχνικά φυλλάδια όλων των συστημάτων και συσκευών που θα προσφερθούν και θα συμπεριληφθούν στον φάκελο τεχνικής προσφοράς και όποιο άλλο στοιχείο είναι απαραίτητο για να βοηθήσει την αξιολόγηση των προσφορών. Συστήματα τα οποία είναι ατελή απορρίπτονται κατά την τεχνική αξιολόγηση της προσφοράς.

1.  Ο διαγωνιζόμενος θα προσκομίσει και καταθέσει σε σφραγισμένο κιβώτιο, το οποίο εξωτερικά θα φέρει τις ενδείξεις «PLCcontroller – Λογισμικό», το PLC – controller στο οποίο θα είναι εγκατεστημένο το πρόγραμμα λειτουργίας του βιολογικού και το οποίο θα ανταποκρίνεται σε όσα προβλέπονται στη μελέτη και τις τεχνικές προδιαγραφές. Στο σφραγισμένο κιβώτιο θα αναγράφονται τα στοιχεία του προσφέροντος καθώς και τα στοιχεία του διαγωνισμού. Το υπόψη κιβώτιο θα θεωρείται παράρτημα της τεχνικής προσφοράς.

Ο διαγωνιζόμενος θα πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει επίδειξη στην επιτροπή αξιολόγησης μόλις του ζητηθεί, των δυνατοτήτων του συστήματος ελέγχου του βιολογικού (PLC – controller – πρόγραμμα λειτουργίας), καθώς και να πραγματοποιήσει επίδειξη των δυνατοτήτων επέκτασης που το σύστημα έχει, όπως αυτές περιγράφονται στην μελέτη και την τεχνική προδιαγραφή, ώστε να διασφαλισθεί η δυνατότητα κάθε πιθανής επέκτασης του βιολογικού με το μικρότερο δυνατό κόστος.

2.  Αναλυτική κατάσταση ανά δεξαμενή – θάλαμο – διαμέρισμα όπως αυτά απεικονίζονται στα σχέδια, των αντλιών, συσκευών, συστημάτων που θα προσφέρει, τα οποία πρέπει να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της μελέτης και συνολικά θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις του σχεδιασμού και της λειτουργίας της μονάδας. Σε περίπτωση μη υποβολής του συνόλου των ζητουμένων συστημάτων η προσφορά απορρίπτεται ως απαράδεκτος.

Προσφορά η οποία παραλείπει την προσφορά συσκευής ή συστήματος, όπως αυτό περιγράφεται στην μελέτη απορρίπτεται ως απαράδεκτη κατά την φάση της τεχνικής αξιολόγησης.

Προσφορά η οποία υποβάλλει αντλία, συσκευή, σύστημα μικρότερης της απαιτουμένης δυναμικότητας – δυνατότητας από την απαιτουμένη από την μελέτη και την Τεχνική προδιαγραφή, απορρίπτεται ως απαράδεκτος κατά την φάση της τεχνικής αξιολόγησης.

8. Για να διαπιστωθεί η φερεγγυότητά, η επαγγελματική αξιοπιστία, η χρηματοπιστωτική και οικονομική γενικότερα κατάστασή και οι τεχνικές δυνατότητές των προμηθευτών, οι διαγωνιζόμενοι υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/86 στην οποία θα δηλώνουν ότι:

α)   Δεν υφίστανται νομικοί περιορισμοί λειτουργίας της επιχείρησής τους.

β)   Δεν έχει αποκλεισθεί νομικά η συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του δημοσίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).

γ) Δεν έχουν υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα κατά την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

δ)   Η επιχείρησή τους είναι συνεπής στην εκπλήρωση τόσο των συμβατικών της υποχρεώσεων, όσο και των υποχρεώσεών της προς υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

ε)   Δεν έχουν κάνει ψευδείς ή ανακριβείς δηλώσεις κατά την παροχή πληροφοριών που ζητούνται από την υπηρεσία.

στ)  Θα επισυνάψουν στην παραπάνω δήλωση ισολογισμούς της τελευταίας τριετίας της επιχείρησής τους.

Εάν η επιχείρηση λειτουργεί ή ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα κατά χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπει την έκδοση, κατά νόμο, τριών ισολογισμών, υποβάλλει τους ισολογισμούς που έχουν εκδοθεί και τα σχετικά επίσημα στοιχεία που υπάρχουν κατά το διάστημα αυτό.

Άρθρο 10

Προέλευση των προσφερόμενων αγαθών

1)    Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό υποχρεούνται να δηλώσουν στις προσφορές τους την χώρα προέλευσης και κατασκευής των υλικών που προσφέρουν. Τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται προκειμένου για προϊόντα κοινοτικής προέλευσης. Στην περίπτωση αυτή δηλώνεται απλά ότι είναι κοινοτικής προέλευσης.

2)    Σε αντίθετη περίπτωση, ο προσφέρων πρέπει να δηλώνει στην προσφορά του το εργοστάσιο, στο οποίο θα κατασκευάσει τα προσφερόμενα υλικά καθώς και τον τόπο εγκατάστασής του.

Προσφορά στην οποία δεν θα υπάρχει η παραπάνω δηλώσεις, θα απορρίπτεται ως απαράδεκτη.  Η προσφορά απορρίπτεται ως απαράδεκτη και όταν στο εργοστάσιο που δηλώνεται για την κατασκευή μερικώς ή ολικώς των υλικών έχει επιβληθεί ποινή αποκλεισμού από τους διαγωνισμούς του δημόσιου και των Ο.Τ.Α., που ισχύει κατά την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού.

3)    Όταν οι προσφέροντες δεν θα κατασκευάσουν οι ίδιοι τα προσφερόμενα συστήματα μερικά ή ολικά, εκτός των παραπάνω στοιχείων που πρέπει να δηλώνονται στην προσφορά, πρέπει να επισυνάψουν σ’ αυτή και υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου της εταιρίας από την οποία θα προμηθευτούν τα συστήματα, με την οποία θα δηλώνεται η αποδοχή εκτέλεσης της προμήθειας για την συγκεκριμένη δημοπρασία, σε περίπτωση κατακύρωσης στον διαγωνιζόμενο, υπέρ του οποίου εκδίδει την υπεύθυνη δήλωση.

4)    Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 18 ΕΚΠΟΤΑ

Άρθρο 11

Τρόπος Σύνταξης και υποβολής των Προσφορών

Με ποινή να μην γίνουν αποδεκτές οι προσφορές υποβάλλονται, μέσα σε φάκελο καλά σφραγισμένο, ο οποίος θα φέρει τις εξής ενδείξεις:

α.  Η λέξη ΠΡΟΣΦΟΡΑ με κεφαλαία γράμματα.

β.  Ο πλήρης τίτλος της αρμόδιας υπηρεσίας που διενεργεί την                   προμήθεια.

γ.  Ο αριθμός της διακήρυξης

δ.  Η ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού

ε.  Τα στοιχεία του αποστολέα

Προσφορές που υποβάλλονται ανοικτές, δεν γίνονται αποδεκτές

Στον κυρίως φάκελο προσφοράς τοποθετούνται:

  • Φάκελος με τα δικαιολογητικά συμμετοχής (δύο φάκελοι ο φάκελος με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά και την ένδειξη  ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ και φάκελος με την ένδειξη ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ.
  • Φάκελος τεχνικής προσφοράς (δύο φάκελοι ο φάκελος με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά και την ένδειξη  ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ και φάκελος με την ένδειξη ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ.
  • Φάκελος οικονομικής προσφοράς (ένας φάκελος με την πρωτότυπη προσφορά). Ειδικότερα:

1) Φάκελος δικαιολογητικών συμμετοχής όπου τοποθετούνται όλα τα ζητούμενα δικαιολογητικά συμμετοχής και η εγγύηση συμμετοχής. Ο φάκελος δικαιολογητικών συμμετοχής φέρει τις ενδείξεις:

α.  «ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ή ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ».

β.  Ο πλήρης τίτλος της αρμόδιας υπηρεσίας που διενεργεί την προμήθεια.

γ.  Ο αριθμός της διακήρυξης

δ.  Η ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού

ε.  Τα στοιχεία του αποστολέα

2)    Τα τεχνικά, καθώς και τα λοιπά στοιχεία της προσφοράς,  τοποθετούνται σε χωριστό σφραγισμένο φάκελο, επίσης μέσα στον κυρίως φάκελο, με την ένδειξη:

α. «ΤΕΧΝΙΚΗ  ΠΡΟΣΦΟΡΑ – ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ή ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ».

β.  Ο πλήρης τίτλος της αρμόδιας υπηρεσίας που διενεργεί την προμήθεια.

γ.  Ο αριθμός της διακήρυξης

δ.  Η ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού

ε.  Τα στοιχεία του αποστολέα

3)    Τα οικονομικά στοιχεία της προσφοράς τοποθετούνται σε χωριστό σφραγισμένο φάκελο, επίσης μέσα στον κυρίως φάκελο, με την ένδειξη:

α.  «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ».

β.  Ο πλήρης τίτλος της αρμόδιας υπηρεσίας που διενεργεί την προμήθεια.

γ.  Ο αριθμός της διακήρυξης

δ.  Η ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού

ε.  Τα στοιχεία του αποστολέα

4) Σε περίπτωση που τα τεχνικά στοιχεία της προσφοράς δεν είναι δυνατόν λόγο μεγάλου όγκου να τοποθετηθούν στον κυρίως φάκελο, τότε αυτά συσκευάζονται ιδιαίτερα και ακολουθούν τον κυρίως φάκελο με την ένδειξη «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ» και τις λοιπές ενδείξεις του κυρίως φακέλου.

5) Οι προσφορές δεν πρέπει να έχουν ξύσματα, σβησίματα, προσθήκες, διορθώσεις. Εάν υπάρχει στην προσφορά οποιαδήποτε διόρθωση, αυτή πρέπει να είναι καθαρογραμμένη.

6) Οι προσφορές υπογράφονται από τους ίδιους τους διαγωνιζόμενους ή τους νόμιμους εκπροσώπους τους.

Η προσφορά της ένωσης προμηθευτών υπογράφεται υποχρεωτικά είτε από όλα τα μέλη της ένωσης είτε από εκπρόσωπο διορισμένο με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

7) Προσφορές που αφορούν μέρος μόνο των ζητούμενων συστημάτων δε γίνονται δεκτές.

Άρθρο 12

Αποκλίσεις από τους όρους της διακήρυξης – Διευκρινήσεις

1) Ο προσφέρων θεωρείται ότι αποδέχεται πλήρως και ανεπιφυλάκτως όλους τους όρους της διακήρυξης, εκτός εάν κατά περίπτωση στην προσφορά του ρητά αναφέρει τα σημεία εκείνα τα οποία τυχόν δεν αποδέχεται. Στην περίπτωση αυτή πρέπει ο προσφέρων να αναφέρει στην προσφορά του τους όρους της προσφοράς που είναι διαφορετικοί από τους όρους της διακήρυξης, προκειμένου να αξιολογηθούν.

2) Μετά την κατάθεση της προσφοράς δεν γίνεται αποδεκτή αλλά απορρίπτεται ως απαράδεκτη κάθε διευκρίνηση, τροποποίηση ή απόκρουση όρου της διακήρυξης ή της προσφοράς.

3) Διευκρινίσεις δίνονται από τον προσφεύγοντα μόνο όταν ζητούνται από την επιτροπή διαγωνισμού, είτε ενώπιόν της, είτε ύστερα από έγγραφο της υπηρεσίας. Από τις διευκρινίσεις που δίνονται σύμφωνα με τα παραπάνω, λαμβάνονται υπόψη μόνο εκείνες που αναφέρονται στα σημεία που ζητήθηκαν.

Άρθρο 13

Τιμές

α) Οι τιμές των προσφορών θα είναι σε Ευρώ, σταθερές και δεν αναθεωρούνται, ούτε θα αναπροσαρμόζονται (εκτός αν καθορίζονται με αγορανομική διάταξη). Προσφορά που θέτει όρο αναπροσαρμογής απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

Οι προμηθευτές πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν το κόστος των προσφερομένων συστημάτων και με την συμμετοχή τους στη δημοπρασία θεωρείται ότι παραιτούνται από κάθε δικαίωμα αναπροσαρμογής των τιμών που θα οφείλεται σε οποιαδήποτε αιτία και ιδιαίτερα στο άρθρο 388 του Αστικού Κώδικα.

β) Η προσφερόμενη τιμή αφορά προμήθεια εγκατεστημένου εν λειτουργία εξοπλισμού προκατασκευασμένων συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων, όπως αναλυτικά περιγράφονται στο τεύχος Τεχνικών προδιαγραφών, στις δεξαμενές που προς τούτο θα κατασκευασθούν από την Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α .

Στην τιμή θα περιλαμβάνονται οι τυχόν υπέρ τρίτων κρατήσεις ως και κάθε άλλη επιβάρυνση, εκτός από το Φ.Π.Α., για παράδοση του υλικού στον τόπο και με τον τρόπο που προβλέπεται στην παρούσα διακήρυξη. Το Φ.Π.Α θα αναγράφεται σε χωριστή γραμμή.

γ) Η τιμή προσφοράς θα αναγραφεί αριθμητικώς αλλά και απαραίτητα ολογράφως. Σε περίπτωση διαφοράς μεταξύ της αριθμητικής και ολόγραφου τιμής θα υπερισχύει η τιμή που αναγράφεται ολογράφως.

Εφόσον από την προσφορά δεν προκύπτει με σαφήνεια η προσφερόμενη τιμή ή δεν δίδεται ενιαία τιμή, για το σύνολο των συστημάτων που προσφέρει ο μετέχων στον διαγωνισμό και κυρίως για τα συστήματα που προκηρύχθηκαν, η προσφορά απορρίπτεται ως απαράδεκτη, με απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής ή του κοινοτικού συμβουλίου ύστερα από γνωμοδότηση του αρμόδιου για την αξιολόγηση των προσφορών οργάνου.

δ) Δεν επιτρέπεται η υποβολή εναλλακτικών προσφορών ή προσφορών υπό όρους.

Εναλλακτικές προσφορές δε γίνονται δεκτές και σε περίπτωση που υποβληθούν δε λαμβάνονται υπόψη. Εάν οι κύριες και οι εναλλακτικές προσφορές ή λύσεις δεν κατονομάζονται ρητά από τους προμηθευτές, δε λαμβάνεται υπόψη καμία από αυτές.

ε) Δεν επιτρέπονται οι αντιπροσφορές, δεν γίνονται δεκτές και σε περίπτωση υποβολής τους απορρίπτονται, ως απαράδεκτες.

στ) Η σύγκριση των προσφορών θα γίνεται στην συνολική αξία των προσφερόμενων συστημάτων και όχι σε επί μέρους τιμές συστημάτων.

ζ) Η υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει από τους συμμετέχοντες στοιχεία απαραίτητα για την τεκμηρίωση των προσφερόμενων τιμών, οι δε προμηθευτές υποχρεούνται να παρέχουν αυτά.

Άρθρο 14

Φόροι, Τέλη, Κρατήσεις

Ο ανάδοχος υπόκειται σε όλους τους, βάσει των κείμενων διατάξεων, φόρους, τέλη, κρατήσεις που θα ισχύουν κατά την ημέρα της διενέργειας της προμήθειας. Ο Φ.Π.Α. βαρύνει την  Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.

Άρθρο 15

Εγγυήσεις

1) Οι εγγυήσεις εκδίδονται από τα πιστωτικά ιδρύματα ή άλλα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν νόμιμα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν σύμφωνα με τα ισχύοντα το δικαίωμα αυτό. Τα αντίστοιχα έγγραφα των εγγυήσεων αν δεν είναι διατυπωμένα στην Ελληνική θα συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση.

2) Κάθε προσφορά συνοδεύεται υποχρεωτικά (με ποινή αποκλεισμού) από εγγύηση συμμετοχής υπέρ του συμμετέχοντος για ποσό που θα καλύπτει το 5% της συνολικής προϋπολογισθείσης δαπάνης, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Η εγγύηση πρέπει να ισχύει τουλάχιστον επί ένα (1) μήνα μετά την λήξη του χρόνου προσφοράς που ορίζεται στη διακήρυξη. Εγγύηση που αναφέρει χρόνο ισχύος μικρότερο απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

Η εγγύηση συμμετοχής επιστρέφεται στον ανάδοχο μετά την υπογραφή της σύμβασης και της κατάθεσης της εγγυητικής καλής εκτέλεσης, ενώ στους λοιπούς διαγωνιζομένους επιστρέφεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτούς της οριστικής απόφασης κατακύρωσης του διαγωνισμού.

3) Για την καλή εκτέλεση των όρων της σύμβασης, οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν εγγυητική επιστολή που να καλύπτει το 10% της συνολικής συμβατικής αξίας των ειδών, χωρίς Φ.Π.Α.

Η εγγύηση καλής εκτέλεσης επιστρέφεται στον ανάδοχο μετά την οριστική παραλαβή και της κατάθεσης από αυτόν της εγγυητικής καλής λειτουργίας.

4) Ο ανάδοχος καταθέτει εγγύηση καλής λειτουργίας ύψους 5% επί της συμβατικής αξίας (με συμπεριλαμβανομένου το Φ.Π.Α.) διαρκείας τουλάχιστον δύο ετών, με την ολοκλήρωση της οριστικής παραλαβής των προκατασκευασμένων συστημάτων του εξοπλισμού επεξεργασίας λυμάτων.

Η εγγύηση καλής λειτουργίας επιστρέφεται στον ανάδοχο με την παρέλευση των δύο ετών από την ημερομηνία της οριστικής παραλαβής.

5) Οι εγγυήσεις συμμετοχής και καλής εκτέλεσης πρέπει να προβλέπουν ότι σε περίπτωση κατάπτωσής των το οφειλόμενο ποσό ισχύει και στην περίπτωση κατάπτωσης εγγυητικής επιστολής προκαταβολής, αλλά μόνο επί του ποσού των τόκων. Σε πάγιο τέλος χαρτοσήμου υπόκειται και το τυχόν οφειλόμενο ποσό λόγω επιβολής προστίμου. Οι υπέρ τρίτων κρατήσεις πλην της κράτησης 0,25% υπέρ του Δημοσίου, υπόκεινται στο εκάστοτε ισχύον αναλογικό τέλος χαρτοσήμου και στην επ’ αυτού εισφορά υπέρ Ο.Γ.Α.

6) Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναφερόμενα στο άρθρο 26 του ΕΚΠΟΤΑ.

7) Η εγγύηση συμμετοχής πρέπει να είναι σύμφωνη με το συνημμένο υπόδειγμα Α.

8) Η εγγύηση καλής εκτέλεσης πρέπει να είναι σύμφωνη με το συνημμένο υπόδειγμα Β.

9) Η εγγύηση καλής λειτουργίας πρέπει να είναι σύμφωνη με το συνημμένο υπόδειγμα Β.

Άρθρο 16

Χρόνος ισχύος των προσφορών

Οι προσφορές ισχύουν και δεσμεύουν τους προμηθευτές για χρονικό διάστημα  60 ημερών. Ο Υπολογισμός του χρονικού αυτού διαστήματος αρχίζει από την επόμενη της ημέρας διενέργειας του διαγωνισμού.

Άρθρο 17

Αποσφράγιση προσφορών

1) Η αποσφράγιση των προσφορών γίνεται δημόσια ενώπιον της Επιτροπής παραλαβής και αποσφράγισης προσφορών.

2) Η Επιτροπή προβαίνει στην έναρξη της διαδικασίας αποσφράγισης των προσφορών την ημερομηνία και ώρα που ορίζεται από τη διακήρυξη. Η αποσφράγιση γίνεται με την παρακάτω διαδικασία:

Αποσφραγίζεται ο κυρίως φάκελος καθώς και ο φάκελος της τεχνικής προσφοράς, μονογράφονται δε και σφραγίζονται από την Επιτροπή όλα τα δικαιολογητικά και η τεχνική προσφορά κατά φύλλο. Ο φάκελος της οικονομικής προσφοράς δεν αποσφραγίζεται, αλλά μονογράφεται και σφραγίζεται από την Επιτροπή και παραδίδεται στην Υπηρεσία.

Ο φάκελος της οικονομικής προσφοράς θα αποσφραγισθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των λοιπών στοιχείων σε ημερομηνία. Μετά από σχετική ανακοίνωση .

Οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών, για όσες προσφορές δεν κρίθηκαν – κατά την αξιολόγηση των τεχνικών και λοιπών στοιχείων – αποδεκτές, δεν αποσφραγίζονται, αλλά επιστρέφονται.

Όσοι παρευρίσκονται στη διαδικασία αποσφράγισης των προσφορών λαμβάνουν γνώση των συμμετασχόντων στο διαγωνισμό.

Άρθρο 18

Αξιολόγηση προσφορών – Διευκρινίσεις προσφορών

Η αξιολόγηση των προσφορών (συμφωνία ή όχι της τεχνικής περιγραφής της προσφοράς με τις τεχνικές προδιαγραφές) και η εισήγηση για την ανάθεση της προμήθειας θα γίνει από τριμελή επιτροπή του άρθρου 46 του Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α.

Η επιτροπή αξιολόγησης έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τους διαγωνιζομένους διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενο της προσφοράς τους. Οι διευκρινίσεις είναι υποχρεωτικές για τον διαγωνιζόμενο.

Για την αξιολόγηση των προσφορών λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω στοιχεία:

-Η τιμή

-Ο χρόνος παράδοσης των προκατασκευασμένων συστημάτων

-Η ποιότητα των προκατασκευασμένων συστημάτων με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης

-Η εξυπηρέτηση (service) μετά την πώληση και η τεχνική βοήθεια εκ μέρους του προμηθευτή.

-Τα λειτουργικά και αισθητικά χαρακτηριστικά του υλικού.

-Η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

-Λοιπά κριτήρια όπως παρακάτω αναλύονται.

Η κατακύρωση τελικά γίνεται στον εντός όρων και τεχνικών προδιαγραφών της διακήρυξης και της πρόσκλησης προμηθευτή, του οποίου η προσφορά κρίθηκε με τα παραπάνω στοιχεία ως η πλέον συμφέρουσα. Ισοδύναμες θεωρούνται οι προσφορές που κατά την παραπάνω αξιολόγηση δίνουν το αυτό αποτέλεσμα.

Για την επιλογή της συμφερότερης προσφοράς αξιολογούνται μόνο οι προσφορές που είναι αποδεκτές σύμφωνα με τους καθοριζόμενους στις τεχνικές προδιαγραφές και στη διακήρυξη ουσιώδεις όρους και με βάση την παρακάτω διαδικασία:

Τα προαναφερόμενα στοιχεία εκτός από την τιμή, κατατάσσονται σε τρεις ομάδες, όπως αναλύονται στον παρακάτω πίνακα. Κάθε ομάδα έχει συντελεστή βαρύτητας. Το άθροισμα όλων των συντελεστών βαρύτητας ανέρχεται ποσοστιαία σε 100.

Για κάθε προσφορά βαθμολογούνται τα επί μέρους στοιχεία των ομάδων. Η συνολική βαθμολογία κάθε ομάδας καθορίζεται σε 100 βαθμούς για τις περιπτώσεις που καλύπτονται ακριβώς οι απαιτήσεις της διακήρυξης. Η βαθμολογία αυτή αυξάνεται μέχρι βαθμούς 60 στις περιπτώσεις που υπερκαλύπτονται οι απαιτήσεις της διακήρυξης. Η αύξηση στους 60 βαθμούς πρέπει να προκύπτει από αύξηση όλων των επί μέρους στοιχείων της ομάδας. Η παραπάνω βαθμολογία μειώνεται μέχρι βαθμούς 40 στις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται πλήρως οι απαιτήσεις της διακήρυξης υπό την προϋπόθεση ότι η προσφορά έχει ήδη κριθεί ως αποδεκτή. Η μείωση στους 40 βαθμούς πρέπει να προκύπτει από μείωση όλων των επί μέρους στοιχείων της ομάδας. Η συνολική βαθμολογία κάθε ομάδας σταθμίζεται με τον συντελεστή βαρύτητας της ομάδας.

Συμφερότερη προσφορά είναι εκείνη που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο λόγο του αθροίσματος των σταθμισμένων βαθμολογιών προς την τιμή προσφοράς του διαγωνιζομένου.

Δηλαδή η βαθμολογία κάθε προσφοράς είναι (ισούται με): [(Άθροισμα βαθμολογίας στοιχείων α΄ Ομάδας) Χ 65% +  (Άθροισμα βαθμολογίας στοιχείων β΄ Ομάδας) Χ 25% +  (Άθροισμα βαθμολογίας στοιχείων γ΄ Ομάδας) Χ 15% ]/ τιμή προσφοράς.

Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣΒΑΡΥΤΗΤΑΣ (%) ΒΑΘΜΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
1. Α΄ΟΜΑΔΑ 60%
1.1 Η ανταπόκριση των συστημάτων τις τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης. 30
1.2 Η ορθότητα των υπολογισμών και η αιτιολόγηση των επιλογών. 20
1.3 Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του συνολικού συστήματος. 20
1.4 Η επεκτασιμότητα του συστήματος. 30
Σύνολο βαθμών ομάδας 100
2. Β΄ΟΜΑΔΑ 25%
2.1 Χρόνος παράδοσης 10
2.2 Ποιότητα κατασκευής και αισθητικά χαρακτηριστικά 20
2.3 Εξυπηρέτηση και η τεχνική βοήθεια μετά την πώληση 30
2.4 Παρεχόμενη εγγύηση καλής λειτουργίας 20
2.5 Η μεταφορά τεχνογνωσίας 20
Σύνολο βαθμών ομάδας 100
3. Γ΄ ΟΜΑΔΑ 15%
3.1 Η επιμελής παρουσίαση και σαφήνεια της προσφοράς. 20
3.2 Η πληρότητα της προσφοράς 20
3.3 Πληρότητα παρουσίασης λογισμικού 60
Σύνολο βαθμών ομάδας 100

Προσφορά που είναι αόριστη και ανεπίδεκτη εκτίμησης ή είναι υπό αίρεση, απορρίπτεται ως απαράδεκτη, μετά από προηγούμενη γνωμοδότηση του αρμόδιου για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού οργάνου.

Προσφορές που παρουσιάζουν, κατά την κρίση του αρμόδιου για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού οργάνου, ουσιώδεις αποκλίσεις από τους όρους και τις τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης και της πρόσκλησης απορρίπτονται ως απαράδεκτες.

Αντίθετα δεν απορρίπτονται προσφορές εάν οι παρουσιαζόμενες αποκλίσεις κρίνονται ως επουσιώδεις.

Άρθρο 19

Ενστάσεις

1) Ένσταση κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού ή της νομιμότητας διενέργειάς του, ή της συμμετοχής προμηθευτή σ’ αυτόν, υποβάλλεται εγγράφως ως εξής:

α.   Κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού, στην αρμόδια για τη διενέργεια του διαγωνισμού υπηρεσία, μέσα στο μισό του χρονικού διαστήματος από τη δημοσίευση της διακήρυξης μέχρι την ημερομηνία υποβολής των προσφορών. Για τον καθορισμό της προθεσμίας αυτής συνυπολογίζονται και οι ημερομηνίες της δημοσίευσης της διακήρυξης και της υποβολής των προσφορών. Αν προκύπτει κλάσμα θεωρείται ολόκληρη ημέρα.

β.   Κατά της νομιμότητας της διενέργειας του διαγωνισμού ή της συμμετοχής προμηθευτή σ’ αυτόν, μόνο από προμηθευτή που συμμετέχει στο διαγωνισμό ή αποκλείστηκε απ’ αυτόν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας του και για λόγους που ανακύπτουν κατά το αντίστοιχο στάδιο, στην αρμόδια για την διενέργεια του διαγωνισμού υπηρεσία κατά την διάρκεια του διαγωνισμού, μέχρι και την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την ανακοίνωση του αποτελέσματος του αντιστοίχου σταδίου

2) Ενστάσεις που υποβάλλονται για οιουσδήποτε άλλους από τους προαναφερόμενους λόγους, προ της υπογραφής της σύμβασης δεν γίνονται δεκτές.

Άρθρο 20

Αποτέλεσμα – Κατακύρωση

1) Η κατακύρωση του διαγωνισμού γίνεται με απόφαση του Δ.Σ της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α, ύστερα από γνωμοδότηση της επιτροπής αξιολόγησης.

2) Κατά της κατακυρωτικής απόφασης μπορεί να υποβληθεί ενδικοφανής προσφυγή ή να ασκηθεί προσφυγή στον αρμόδιο υπουργό, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 150 – 152 του Ν.3463/06

Άρθρο 21

Κατάρτιση σύμβασης

Η σύμβαση θα καταρτισθεί στην Ελληνική γλώσσα, με βάση τους όρους που περιλαμβάνονται στα τεύχη δημοπράτησης και την προσφορά του αναδόχου.

Για θέματα που δε θα ρυθμίζονται ρητώς από τη σύμβαση ή σε περίπτωση που προκύψουν αντικρουόμενοι – αντιφατικοί όροι και διατάξεις αυτής, για την επίλυση των διαφορών θα λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά η παρούσα διακήρυξη, η τεχνική προσφορά του αναδόχου και η οικονομική του προσφορά.

Ο ανάδοχος υποχρεούται να προσέλθει και να υπογράψει τη σχετική σύμβαση μέσα σε δέκα ημέρες από την ημερομηνία ανακοίνωσης της κατακύρωσης.

Σε περίπτωση που δεν προσέλθει να υπογράψει σύμβαση και δεν καταθέσει την εγγυητική καλής εκτέλεσης μέσα στην πιο πάνω προθεσμία, κηρύσσεται έκπτωτος και καταπίπτει υπέρ του δημοσίου η εγγύηση συμμετοχής του, χωρίς άλλη προειδοποίηση ή νομική ενέργεια.

Σε αυτήν την περίπτωση η Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α μπορεί να αποφασίσει την ανάθεση της προμήθειας στον επόμενο στη σειρά κατάταξης διαγωνιζόμενο ή την επανάληψη του διαγωνισμού.

Σε περίπτωση που ο προμηθευτής κηρυχθεί έκπτωτος, επιβάλλονται σε αυτόν οι κυρώσεις που αναφέρονται στα άρθρα 33 και 35 της με αριθμό 11389/93 απόφασης του Υπ. Εσωτερικών.

Άρθρο 22

Παραλαβή

Η παραλαβή της προμήθειας θα γίνει από τριμελή επιτροπή του άρθρου 28 του Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α.

Άρθρο 23

Παράδοση – Πληρωμή

Τα υπό προμήθεια προκατασκευασμένα συστήματα περιγράφονται αναλυτικά στο τεύχος των τεχνικών προδιαγραφών και θα παραδοθούν εν λειτουργία στις δεξαμενές του βιολογικού που προς τούτο θα κατασκευασθούν από την Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α στο Μονόδρυ. Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α  θα εξασφαλίσει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για την λειτουργία του βιολογικού, σύνδεση Internet με σταθερή IP, καθώς και το απαιτούμενο εργοταξιακό ρεύμα.

Η προμήθεια θα ολοκληρωθεί σε διάρκεια τριών μηνών από την υπογραφή της σύμβασης και την ολοκλήρωση των δεξαμενών και την παροχή του απαραίτητου ηλεκτρικού ρεύματος λειτουργίας , εκ μέρους της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.

Η προσωρινή παραλαβή των υλικών θα γίνει από την αρμόδια επιτροπή σε δύο στάδια και ειδικότερα:

  • Α στάδιο: με την παράδοση των υλικών στον τόπο του έργου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το αργότερο εντός σαράντα πέντε ημερών (45) από την υπογραφή της σύμβασης.
  • Β στάδιο: με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης και θέσης σε λειτουργία των προκατασκευασμένων συστημάτων. Ως θέση σε λειτουργία νοείται η επιτυχής εκκίνηση – σταμάτημα των επί μέρους προκατασκευασμένων συστημάτων, έστω με το εργοταξιακό ρεύμα. Για την θέση σε λειτουργία θα διαθέσει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού για την εν μέρει πλήρωση των δεξαμενών.

Η οριστική παραλαβή θα γίνει μετά την θέση σε λειτουργία του συνόλου των συστημάτων, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τον συμβατικό χρόνο παράδοσης του συνόλου των προκατασκευασμένων συστημάτων σε πλήρη λειτουργία.

Η συμβατική αξία των προκατασκευασμένων συστημάτων θα πληρωθεί στον προμηθευτή ως εξής:

  • 65% της συμβατικής αξίας (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου παράδοσης των προκατασκευασμένων συστημάτων στον τόπο του έργου, με την έκδοση χρηματικού εντάλματος πληρωμής  που θα συνοδεύεται από τα νόμιμα δικαιολογητικά.
  • 25% της συμβατικής αξίας (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) με την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου παράδοσης των προκατασκευασμένων συστημάτων με την έκδοση χρηματικού εντάλματος πληρωμής  που θα συνοδεύεται από τα νόμιμα δικαιολογητικά.
  • 10% μετά την οριστική παραλαβή του συνόλου των προκατασκευασμένων συστημάτων, με την έκδοση χρηματικού εντάλματος πληρωμής  που θα συνοδεύεται από τα νόμιμα δικαιολογητικά.

Σε περίπτωση που η πληρωμή του συμβασιούχου καθυστερήσει από την αναθέτουσα αρχή εξήντα (60) ημέρες μετά την υποβολή των αντιστοίχων τιμολογίων πώλησης από αυτόν και των λοιπών δικαιολογητικών, η αναθέτουσα αρχή (οφειλέτης), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 166/2003 (ΦΕΚ 138/τ.Α`/5.6.2003) «Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2000/35 της 29.6.2000 για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές», καθίσταται υπερήμερος και οφείλει τόκους χωρίς να απαιτείται όχληση από τον συμβασιούχο. Επισημαίνεται ότι η υποβολή του τιμολογίου πώλησης δεν μπορεί να γίνει προ της ημερομηνίας εκδόσεως του πρωτοκόλλου οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής.

Κατά τα λοιπά ισχύουν τα όσα ορίζει το άρθρο 25 του ΕΚΠΟΤΑ.

Άρθρο 24

Πλημμελής προμήθεια

Εάν κατά την παραλαβή και τη λειτουργία των προκατασκευασμένων συστημάτων διαπιστωθούν αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα στην παρούσα διακήρυξη, τις προδιαγραφές και την προσφορά του προμηθευτή, τότε ο  ανάδοχος υποχρεούται να αντικαταστήσει ή αποκαταστήσει τα είδη σύμφωνα με τις διατάξεις που αναφέρονται στο άρθρο 33 & 35 του Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α.

Άρθρο 25

Ποινικές ρήτρες

Σε περίπτωση που ο ανάδοχος ευθύνη του καταστεί υπερήμερος όσον αφορά τον χρόνο παράδοσης των προκατασκευασμένων συστημάτων, υποχρεούται να καταβάλει ως ποινική ρήτρα για κάθε ημέρα καθυστέρησης 0,2% επί του συμβατικού τιμήματος (μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).

Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα των καθυστερήσεων υπερβεί τον ένα μήνα η Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α κηρύσσει τον ανάδοχο έκπτωτο.

Ποινικές ρήτρες δεν επιβάλλονται εφόσον οι καθυστερήσεις οφείλονται σε υπαιτιότητα του αναθέτοντος.

Σε περίπτωση που ο προμηθευτής κηρυχθεί έκπτωτος, επιβάλλονται σε αυτόν οι κυρώσεις που αναφέρονται στα άρθρα 33 και 35 της με αριθμό 11389/93 απόφασης του Υπ. Εσωτερικών.

Άρθρο 26

Δημοσίευση

Η περίληψη της παρούσας θα τοιχοκολληθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α , θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο (ιστοσελίδα Δήμου Κύμης-Αλιβερίου) , θα δημοσιευθεί κατά τον νόμο και θα αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ κατά τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία.

Περίληψη της παρούσας διακήρυξης θα δημοσιευθεί στο Τεύχος Διακηρύξεων Δημοσίων Συμβάσεων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, στις οικονομικές εφημερίδες………………… …………………… ,  στις εφημερίδες του Νομού ………………………………… καθώς και  στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Περίληψη της διακήρυξης θα αναρτηθεί επίσης στον πίνακα ανακοινώσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α και στην ιστοσελίδα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου,   ενώ ολόκληρη η διακήρυξη θα αποσταλεί στα επιμελητήρια, στους συνδέσμους και στον ΕΟΜΜΕΧ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΑΣ

————————————-

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κύμης Αλιβερίου διακηρύσσει δημόσιο ανοικτό  διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές,  για την «Προμήθεια εξοπλισμού προκατασκευασμένων (compact) συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων  Τ.Κ. Μονοδρύου» με κριτήριο κατακύρωσης την συμφερότερη προσφορά.

Ο διαγωνισμός θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του  Δημοτικού Καταστήματος Αλιβερίου του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου (οδός Κ. Μπακόλα 30) από την αρμόδια  επιτροπή την  Τρίτη 26 Ιουνίου 2012 με  ώρα έναρξης κατάθεσης προσφορών 10.00 π.μ  και  ώρα λήξης υποβολής προσφορών 11.00 π.μ .

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των πεντακοσίων είκοσι  χιλιάδων ευρώ (520.000,00 €) συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Οι ενδιαφερόμενοι για να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, πρέπει να καταθέσουν με την προσφορά τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής που ζητούνται από τη διακήρυξη, καθώς και την εγγύηση συμμετοχής ύψους 21.138,21 € .

Η παρούσα περίληψη θα αποσταλεί για δημοσίευση στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης στις 10/6/2012 και στο τεύχος δημόσιων συμβάσεων στις  18/5/2012.

Για περισσότερες πληροφορίες, τους όρους της διακήρυξης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα Δήμητρα Πιλάτη   στο τηλέφωνο 22230-25276  κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες.

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

Άρθρο 1

Αντικείμενο της προμήθειας

Αντικείμενο της προμήθειας είναι η προμήθεια εγκατεστημένου εν λειτουργία εξοπλισμού προκατασκευασμένων συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων, όπως αναλυτικά περιγράφονται στο τεύχος Τεχνικών προδιαγραφών.

Η συνολική δαπάνη της προμήθειας ανέρχεται στο πόσο των 520.000 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Η υπάρχουσα πίστωση έτους 2012 θα βαρύνει  τον κωδικό Κ.Α. 74.03.0007 με τίτλο “ Προμήθεια εξοπλισμού προκατασκευασμένων (compact) συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων  Τ.Κ. Μονοδρύου ” του προϋπολογισμού οικ. έτους 2012  της  Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α με ποσό 520.000 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Άρθρο 2

Ισχύουσες διατάξεις.

Η διενέργεια της προμήθειας διέπεται από τις διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Προμηθειών Ο.Τ.Α.

Υπουργική απόφαση 11389/93 Φ.Ε.Κ. 185/23.3.93 Τ.Β. του εν ισχύ  Δ.Κ.Κ. Ν. 3463/06 περί κυρώσεως Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.

Η συνολική δαπάνη της προμήθειας ανέρχεται στο πόσο των 520.000 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Η υπάρχουσα πίστωση έτους 2012 θα βαρύνει  τον κωδικό Κ.Α. 74.03.0007 με τίτλο “ Προμήθεια εξοπλισμού προκατασκευασμένων (compact) συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων  Τ.Κ. Μονοδρύου ” του προϋπολογισμού οικ. έτους 2012  της  Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α με ποσό 520.000 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Άρθρο 3

Τρόπος εκτέλεσης της προμήθειας

Η εκτέλεση της προμήθειας αυτής θα πραγματοποιηθεί με ανοικτό διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης την συμφερότερη προσφορά σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 209 παρ.1 του Ν. 3463/06 του άρθρου 4 & 23 παράγραφος 4 & 2 αντίστοιχα του Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α.

Άρθρο 4

Συμβατικά στοιχεία κατά σειρά ισχύος

α) Διακήρυξη

β) Συγγραφή υποχρεώσεων

γ) Προϋπολογισμός

δ) Τεχνικές προδιαγραφές – Σχέδια

Άρθρο 5

Δικαιολογητικά συμμετοχής

Η προσφορά των ενδιαφερομένων θα συνοδεύεται από:

1. Πιστοποιητικό του οικείου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου με το οποίο θα πιστοποιείται σ’ αυτό η εγγραφή του και το επάγγελμά του.

2. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/86 στην οποία θα δηλώνουν ότι:

α) Τα προσφερόμενα είδη είναι σύμφωνα με τις  τεχνικές προδιαγραφές της μελέτης.

β) Να αναφέρεται ο χρόνος παράδοσης των ειδών που θα πρέπει να είναι όσο προβλέπει η διακήρυξη.

γ) Να αναφέρουν ότι έχουν λάβει γνώση των όρων της παρούσης Συγγραφής Υποχρεώσεων της προμήθειας και συμφωνούν με αυτούς.

3. Τεχνική περιγραφή, προσπέκτους  και ότι είναι απαραίτητο στοιχείο για να βοηθήσει την αξιολόγηση των προσφορών.

Άρθρο 6

Αξιολόγηση προσφορών

Η αξιολόγηση των προσφορών (συμφωνία ή όχι της τεχνικής περιγραφής της προσφοράς με τις τεχνικές προδιαγραφές) και η εισήγηση για την ανάθεση της προμήθειας θα γίνει από τριμελή επιτροπή του άρθρου 46 του Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α.

Άρθρο 7

Τόπος παράδοσης

Η παράδοση θα γίνει στο  χώρο της  Τ.Κ Μονοδρύου

Άρθρο 8

Παραλαβή

Η παραλαβή θα γίνει από τριμελή επιτροπή του άρθρου 28 του Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α.

Άρθρο 9

Πλημμελής κατασκευή

Εάν κατά την παραλαβή και τη λειτουργία των μηχανημάτων δεν είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές τις μελέτης και την προσφορά του προμηθευτή τότε ο  ανάδοχος υποχρεούται να αντικαταστήσει ή αποκαταστήσει τα είδη σύμφωνα με τις διατάξεις που αναφέρονται στο άρθρο 33 & 35 του Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α.

Άρθρο 10

Φόροι, Τέλη, Κρατήσεις

Ο ανάδοχος υπόκειται σε όλους τους, βάσει των κείμενων διατάξεων, φόρους, τέλη, κρατήσεις που θα ισχύουν κατά την ημέρα της διενέργειας της προμήθειας. Ο Φ.Π.Α. βαρύνει τον Δήμο.

Αλιβέρι   02  /  04  /2012

ΘεωρήθηκεΣΚΙΑΝΗ ΕΛΕΝΗ

ΧΗΜ. ΜΗΧ. ΠΕ7

Συντάχθηκε
Aριθμ. Μελέτης: 8/2012

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Α/Α ΕΙΔΟΣ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΕΜ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙΣΑ ΔΑΠΑΝΗ (€)
1 Προμήθεια εξοπλισμού συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων Τ.Κ Μονοδρίου ΤΕΜ 1 520.000

Στις  τιμές συμπεριλαμβάνεται  Φ.Π.Α 23%.

Κωδικός αριθμός του αρχείου Ειδών του ΕΠΠ ……

Πηγή Χρηματοδότησης: Χρηματοδότηση ΔΕΗ (75%)

Ίδιοι πόροι (25 %)

Αλιβερι 02  / 04 /2012

ΘεωρήθηκεΣΚΙΑΝΗ ΕΛΕΝΗ

ΧΗΜ. ΜΗΧ. ΠΕ7

Συντάχθηκε
Aριθμ. Μελέτης: 8/2012

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

  1. ΓΕΝΙΚΑ – ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Η μονάδα θα λειτουργεί όλο το έτος και θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη για όλες τις φάσεις της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

1)            Θα διαθέτει παραμετροποιημένο PLC, το οποίο θα παρέχει την δυνατότητα δημιουργίας έως σαράντα προγραμμάτων επεξεργασίας των λυμάτων, ανάλογα με τον όγκο των εισερχομένων λυμάτων. Πρόσθετο πρόγραμμα ECO MODE (economy mode) θα διατηρεί τον βιολογικό σε λανθάνουσα κατάσταση σε περιόδους ελαχιστοποίησης εισροής λυμάτων (για οποιονδήποτε πιθανό ή απίθανο λόγο).

2)            Ο χρόνος επανάληψης του κύκλου λειτουργίας καθώς και η στάθμη στις δεξαμενές επεξεργασίας (SBR) των λυμάτων θα επιλέγονται αυτόματα βάσει του προγραμματισμού του PLC και βάσει του όγκου των εισερχομένων λυμάτων.

3)            Θα παρακολουθούνται όλα τα εγκατεστημένα προκατασκευασμένα συστήματα, μηχανήματα και μηχανισμοί που σχετίζονται με την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια επεξεργασία, καθώς και η ορθή λειτουργία τους, θα δίδεται δε alarm με τρείς τρόπους σε περίπτωση απόκλισης από αυτήν (το alarm θα δίδεται οπτικά σε οθόνη, οπτικά – ηχητικά σε φάρο – σειρήνα και με email).

4)            Η δυνατότητα τηλεπαρακολούθησης και τηλεελέγχου του συστήματος είναι προϋπόθεση επιλογής του συστήματος.

Σημειώνεται ότι τα προκατασκευασμένα συστήματα του βιολογικού τα οποία σχετίζονται με επί μέρους επεξεργασίες (π.χ. συμπύκνωση ιλύος κ.λπ.) και τα οποία θα λειτουργούν περιοδικά, θα λειτουργούν με βάση τους απαιτούμενους αυτοματισμούς λειτουργίας τους αλλά με ανθρώπινη (ούτως ή άλλως) παρουσία.

Για λόγους ασφαλείας, κάλυψης εξαιρετικά ακραίων συνθηκών εκτός των ορίων του σχεδιασμού της μονάδας, εξαιρετικά μεγάλων αιχμών ιδίως κατά τις ημέρες εορτών, θα διαμορφωθεί δεξαμενή ασφαλείας η οποία θα προσφέρει ασφάλεια σε περιπτώσεις ακραίων μεταβολών της ωριαίας παροχής, αλλά κυρίως σε περιπτώσεις σοβαρών βλαβών ή συντηρήσεων ενόσω ο βιολογικός είναι σε λειτουργία.

Το σύνολο των συστημάτων του βιολογικού θα είναι ανελκύσιμα ώστε να διευκολύνεται η συντήρηση.

Οι παροχές και τα λοιπά στοιχεία (συγκεντρώσεις ρύπων) προσδιορίζονται παρακάτω.

Τα προκατασκευασμένα συστήματα θα έχουν σχεδιασθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς απαιτήσεις και ο τεχνικός εξοπλισμός θα ακολουθεί τα τελευταία τεχνικά πρότυπα.

  1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΠΑΡΟΧΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΛΥΜΑΤΩΝ

Ο βιολογικός θα εξυπηρετεί 1.500 ισοδυνάμους κατοίκους κατά την μεγίστη ημερήσια αιχμή λειτουργίας του.

2.1. Αστικά λύματα

Αναφορικά με τα αστικά λύματα, οι κύριες ποιοτικές και ποσοτικές παράμετροί τους σύμφωνα με τις οποίες θα γίνει η διαστασιολόγηση του συνόλου καθώς και των επί μέρους προκατασκευασμένων συστημάτων εγκατάστασης επεξεργασίας παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Η ημερήσια ποσότητα λυμάτων ανά ισοδύναμο κάτοικο, υπολογίζεται σε 160 lt.

Η σύνθεση των ανεπεξέργαστων αποβλήτων λαμβάνεται ως η αναφερόμενη στον Πίνακα Ι, γεγονός που δίδει μεσαία συγκέντρωση ρυπαντών (Πηγή: METCALF & EDDY, τέταρτη έκδοση, Α τόμος, Πίνακας 3.15).

Πίνακας Ι

g/ικ g/m3
BOD ανά ισοδύναμο κάτοικο ανά ημέρα 60,0 375
COD 132,0 825
ΤSS 72,0 450
Συνολικό Kjeldahl άζωτο 8,0 50,0
Ολικός φώσφορος 1,5 9,4

Αλκαλικότητα (ως CaCO3) 200.

2.2         Παράμετροι σχεδιασμού

Με βάση τα παραπάνω οι παράμετροι σχεδιασμού των προκατασκευασμένων συστημάτων του βιολογικού διαμορφώνονται ως ακολούθως (Πίνακας II):

Πίνακας II– Παράμετροι σχεδιασμού

Α/Α ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΙΜΗ
1. Μέγιστη ημερησία παροχή Qmax (m3/d) 240,00
2. Μέση ωριαία παροχή Qa(m3/hr) 10,00
3. Μεγίστη ωριαία παροχή αιχμής Qmax (m3/hr) 40,00
4. Ημερήσια ποσότητα BOD5 (kg/ημ) 90,00
5. Ημερήσια ποσότητα στερεών (kg/ημ) 108,00
6. Ημερήσια ποσότητα αζώτου (kg/ημ) 12,00
7. Ημερήσια ποσότητα φωσφόρου (kg/ημ) 2,25

Θερμοκρασία λυμάτων:

-                 Μέση ετήσια: 18 0C

-                 Μέση χειμερινή: 15 0C

-                 Μέση θερινή: 23 0C

-                 Θερμοκρασία σχεδιασμού: 12 0C

Υψόμετρο εγκατάστασης: 150 m

2.3         Πρόσθετες παράμετροι

Το σύνολο καθώς και τα επί μέρους προκατασκευασμένα συστήματα θα ανταποκρίνonται στα εξής πρόσθετα «δεδομένα»:

Παράμετρος σχεδιασμού Τιμή Μονάδα
Μέγιστος ενεργός όγκος δεξαμενής SBR (VT) 165,3 m3
Αριθμός δεξαμενών 2 Αριθμός
Συνολικός ενεργός όγκος δεξαμενών 330,6 m3
Μέγιστο ενεργό βάθος δεξαμενής SBR 2,80 m
Ελάχιστος χρόνος κύκλου 6,00 h
Χρόνος παραμονής (στον βιοαντιδραστήρα): τυπική τιμή15 – 40 h h
SRT τυπική τιμή10 – 30 d d
F/M gBOD/gMLVSS.d τυπική τιμή0,04 – 0,10 g / g * d
Ογκομετρικό φορτίο του BOD  gBOD/m3.d τυπική τιμή0,1 – 0,3 Kg/m3.d
MLSS τυπική τιμή 2.000 – 5.000 g/m3
SVI έως 150 Αναλογία
  1. ΟΡΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Με βάση την Κοινοτική Οδηγία 91/271 απαιτούνται τα παρακάτω όρια διάθεσης των επεξεργασμένων αποβλήτων.

Παράμετρος Τιμή Ελαχίστη μείωση
pH 6,5 – 8,5
Βιολογικά Απαιτούμενο Οξυγόνο BOD5 (mg/l) ≤ 25 70 – 90 %
Χημικά Απαιτούμενο Οξυγόνο COD (mg/l) ≤ 125 75 %
Συνολικά Αιωρούμενα Στερεά TSS (mg/l) ≤ 35 90 %
Ολικά Κολοβακτηρίδια  (MPN*/100 ml) 100
Ολικός φώσφορος (mg/l) 2 80 %
Ολικό Άζωτο (mg/l) 15 70 – 80 %

* MPN: Συχνότερος αριθμός

4.   ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΜΕΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΡΟΗΣ

Τα χαρακτηριστικά των επεξεργασμένων λυμάτων θα είναι σύμφωνα με την οδηγία 91/271/ΕΚ 21-5-1991 (ΚΥΑ 5673/400 – ΦΕΚ 192/Β/14-5-1997) και επιπρόσθετα θα ικανοποιούν τα παρακάτω κριτήρια:

Παράμετρος Τιμή
pH 6,5 – 8,5
BOD (mg/lt) 15
COD (mg/lt) 70
Συνολικά Αιωρούμενα Στερεά TSS (mg/lt) 20
Συνολικό Άζωτο T-Ν (mg/lt) 8,3
Αμμωνιακά, NH4-N (mg/lt) 4,9
Νιτρικά Ιόντα, ΝΟ3-Ν (mg/lt) 2,1
Οργανικό Άζωτο Νorg (mg/lt) 1,3
Συνολικός Φωσφόρος T-Ρ (mg/lt) 0
Ολικά Κολοβακτηρίδια  (MPN*/100 ml) 100
Λίπη – έλαια  (mg/lt) 0

* MPN: Συχνότερος αριθμός

5.   ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΡΓΟΥ

Με βάση τα παραπάνω ο απαιτούμενος ελάχιστος βαθμός απόδοσης της μονάδας επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων στην εκροή της δευτεροβάθμιας επεξεργασίας, για κάθε ρύπο, παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα.

Παράμετρος Ποσοστό
BOD5 άνω του 95%
TSS άνω του 95%
Kjeldahl άζωτο άνω του 87%

6.   ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΚΚΡΟΗΣ.

Τα χαρακτηριστικά των επεξεργασμένων λυμάτων στην εκροή της τριτοβάθμιας επεξεργασίας μετά την απολύμανση θα είναι σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 145116 (ΦΕΚ 354/Β/8.3.2011) – «Επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων» για απεριόριστη άρδευση. Ειδικότερα:

Παράμετρος Τιμή
BOD (mg/lt) <= 10 για το 80% των δειγμάτων
Συνολικά Αιωρούμενα Στερεά TSS (mg/lt) <= 10 για το 80% των δειγμάτων
Θολότητα (NTU) <= 2 διάμεση τιμή
Escherichia coli (EC/100 ml) <= 5 για το 80% των δειγμάτων
Escherichia coli (EC/100 ml) <= 50 για το 95% των δειγμάτων

6.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

6.1.1 ΓΕΝΙΚΑ

Η απαιτουμένη μέθοδος επεξεργασίας είναι η SBR επεξεργασία, δηλαδή διεργασία εναλλασσομένων φάσεων διαλείποντος έργου.

6.2 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

6.2.1 Το concept

Θα δημιουργηθούν δύο SBR προκατασκευασμένοι βιοαντιδραστήρες με μία δεξαμενή τροφοδοσίας – εξισορρόπησης (βλέπε συνημμένα σχέδια).

Η δεξαμενή τροφοδοσίας, θα είναι σχεδιασμένη έτσι, ούτως ώστε, σε συνδυασμό με την απορροφητικότητα των δύο βιοαντιδραστήρων, να μπορεί να καλύψει  το σύνολο της μεγίστης ημερήσιας παραγωγής λυμάτων, ακόμη και εάν αυτή συμβεί στο σύνολό της εντός έξη ωρών.

6.2.2 Το δομικό μέρος της μονάδας

Το δομικό μέρος της μονάδας θα κατασκευασθεί από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η στατική μελέτη και κατασκευή δεν αφορούν την παρούσα.

4

5

6

6.2

6.2.3    Τα στάδια επεξεργασίας και διαθέσεως των λυμάτων θα είναι:

6.2.3.1                Α. ΜΗΧΑΝΙΚΗ – ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

6.2.3.1.1           Εσχαρισμός χονδρόκοκκων (Διαχωρισμός) – Ανύψωση των λυμάτων (Φρεάτιο εσχάρωσης και ανύψωσης)

6.2.3.1.2           Εσχαρισμός επιπλεόντων – αιωρουμένων άνω του 1 mm. Περιστρεφόμενο τύμπανο.

6.2.3.1.3           Εξάμμωση – Διαχωρισμός λεπτόκοκκων  – Λιποσυλλογή (Διαχωριστής)

6.2.3.2                ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ

Δεξαμενή ασφαλείας

6.2.3.3 ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

  • Δεξαμενή τροφοδοσίας – εξισορρόπησης
  • Απονιτροποίηση – Αερισμός – Νιτροποίηση – Καθίζηση (Δεξαμενές SBR).

6.2.3.4 ΔΙΥΛΙΣΗ

Φίλτρανση επεξεργασμένων νερών σε φίλτρο άμμου

6.2.3.5 ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ

Χλωρίωση – Μηχανική αποχλωρίωση

6.2.3.6 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ – ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΙΛΥΟΣ

  • Απομάκρυνση περίσσειας ιλύος
  • Αποθήκευση – καθίζηση ιλύος
  • Κροκύδωση – συμπύκνωση ιλύος (σακκόφιλτρα σε συνδυασμό με κροκκιδωτικό).
  • Επιστροφή στραγγισμάτων

6.2.3.7                ΑΠΟΣΜΗΣΗ ΑΕΡΑ – ΦΙΛΤΡΑ ΕΝΕΡΓΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

Ειδικότερα στο σύστημα θα έχει προβλεφθεί:

-                 Ο έλεγχος και η επίβλεψη του συστήματος να μπορεί να γίνεται από απόσταση από τον κατασκευαστή, μέσω Internet. Αυτό σημαίνει μείωση των αναγκών για εξειδικευμένο προσωπικό

-                 Εργασίες ρουτίνας να γίνονται από προσωπικό του βιολογικού.

-                 Προληπτική συντήρηση θα γίνεται από τεχνίτη του βιολογικού υπό την επίβλεψη και σε συνεργασία με τον κατασκευαστή.

-                 Η ετήσια συντήρηση μπορεί να γίνεται από τον κατασκευαστή σε συνεργασία με τεχνίτη του βιολογικού.

-                 Οι επείγουσες βλάβες διορθώνονται από τον τεχνίτη του βιολογικού σε συνεννόηση με τον κατασκευαστή.

7. ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

7.1 Δυνατότητες του λογισμικού του βιολογικού

Το λογισμικό του βιολογικού, ανεξάρτητα από τις ανάγκες της παρούσας εφαρμογής και δεδομένου ότι πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα κάθε πιθανής επέκτασης με το μικρότερο δυνατό κόστος, θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει:

A)            Πρωτοβάθμια επεξεργασία

1)            Ένα φρεάτιο εσχάρωσης και τροφοδοσίας του βιολογικού με λύματα. Ειδικότερα θα πρέπει να μπορεί να παρακολουθεί την ορθή λειτουργία της αντλίας (θερμικό αντλίας) και ένα ψηφιακό αισθητήριο στάθμης.

2)            Έναν διαχωριστή και ειδικότερα τις παρακάτω, παραμετρικά επιλέξιμες, λειτουργίες διαχωρισμού:

  1. Αντλία συλλογής και απομάκρυνσης του διαχωρισμένου λίπους. Η αντλία απομάκρυνσης του λίπους θα ενεργοποιείται από αναλογικό αισθητήριο μέτρησης λίπους.
  2. Αντλία άμμου και ιζημάτων. Η αντλία απομάκρυνσης της άμμου και των ιζημάτων θα ενεργοποιείται από αναλογικό αισθητήριο μέτρησης ιλύος.
  3. Αντλία παροχής αέρα. Η αντλία παροχής αέρα θα ενεργοποιείται από αναλογικό αισθητήριο μέτρησης οξυγόνου.

Θα υπάρχει η εναλλακτική δυνατότητα, τα παραπάνω αναλογικά αισθητήρια να μην ενεργοποιούν τις αντίστοιχες αντλίες αλλά να χρησιμεύουν μόνο για πληροφοριακούς λόγους ή και να μην τοποθετηθούν καθόλου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προβλέπεται η χρονική λειτουργία των αντλιών. Η χρονική παραμετροποίηση των ως άνω αντλιών θα έχει την δυνατότητα τριψήφιου αριθμού ωρών και ακρίβεια έως ένα δευτερόλεπτο.

3)            Έως δύο, παραμετρικά επιλέξιμες, πρωτοβάθμιες δεξαμενές διαχωρισμού. Σε περίπτωση που επιλεγεί η ύπαρξη πρωτοβάθμιας δεξαμενής διαχωρισμού, αυτομάτως θα προβλέπεται η ύπαρξη αντλίας απαγωγής ιζημάτων η οποία θα ρυθμίζεται χρονικά.  Η χρονική παραμετροποίηση της ως άνω αντλίας θα έχει την δυνατότητα τριψήφιου αριθμού ωρών και ακρίβεια έως ένα δευτερόλεπτο.

4)            Παραμετρικά επιλέξιμη, δεξαμενή ασφαλείας. Στην περίπτωση επιλογής ύπαρξης δεξαμενής ασφαλείας, αυτομάτως θα προβλέπεται η ύπαρξη αντλίας επιστροφής των λυμάτων στην δεξαμενή τροφοδοσίας που πιο κάτω αναφέρεται, καθώς και ψηφιακός αισθητήρας στάθμης ο οποίος θα ειδοποιεί για την έναρξη της διαδικασίας υπερχείλισης των λυμάτων προς την δεξαμενή ασφαλείας.

B)            Δευτεροβάθμια επεξεργασία

1)             Έως δύο, παραμετρικά επιλέξιμες, δεξαμενές τροφοδοσίας. Στο σύστημα των δεξαμενών τροφοδοσίας (μία ή δύο ανάλογα με την παραμετρική επιλογή) θα προβλέπεται η ύπαρξη έως δύο αντλιών απαγωγής ιζημάτων (ανά μια ανά δεξαμενή τροφοδοσίας εφόσον έχουν προβλεφτεί δύο δεξαμενές) και έως τέσσερις συνολικά αντλίες τροφοδοσίας του ενός ή των δύο βιοαντιδραστήρων που παρακάτω προβλέπονται. Επίσης θα προβλέπονται έως δύο αναλογικοί αισθητήρες μέτρησης στάθμης (ένας ανά δεξαμενή τροφοδοσίας, ανάλογα με την παραμετρική επιλογή). Οι αναλογικοί αισθητήρες στάθμης θα ρυθμίζουν την λειτουργία της επιστροφής των λυμάτων από την δεξαμενή ασφαλείας στην δεξαμενή τροφοδοσίας, καθώς και την αυτοματοποιημένη επιλογή ζώνης εκ μέρους του βιολογικού ανάλογα με το ύψος των εισερχομένων στον βιολογικό λυμάτων και άρα τον όγκο αυτών.

2)            Έως δύο, παραμετρικά επιλέξιμους, βιοαντιδραστήρες. Στο σύστημα των βιοαντιδραστήρων (ένας ή δύο ανάλογα με την παραμετρική επιλογή) θα είναι δυνατή η συνολική παραμετρική πρόβλεψη:

  1. Έως δύο αντλιών απαγωγής ιζημάτων (μια ανά δεξαμενή τροφοδοσίας εφόσον έχουν προβλεφτεί δύο δεξαμενές).
  2. Έως τεσσάρων συστημάτων ανάμειξης του λύματος
  3. Έως τεσσάρων συστημάτων αερισμού του λύματος
  4. Έως δύο πλωτές αντλίες απαγωγής των επεξεργασμένων λυμάτων μετά την καθίζηση.
  5. Έως δύο αναλογικοί αισθητήρες μέτρησης στάθμης (ένας ανά βιοαντιδραστήρα, ανάλογα με την παραμετρική επιλογή).

Οι αναλογικοί αισθητήρες στάθμης θα ρυθμίζουν την αυτοματοποιημένη επιλογή ζώνης εκ μέρους του βιολογικού σε συνεργασία με τους αντίστοιχους αναλογικούς αισθητήρες της (των) δεξαμενής (ων) τροφοδοσίας, ανάλογα με το ύψος των εισερχομένων στον βιολογικό λυμάτων και άρα τον όγκο αυτών, καθώς και το ύψος των προς επεξεργασία εισερχομένων λυμάτων στον βιοαντιδραστήρα (και άρα τον όγκο αυτών).

  1. Έως δέκα τέσσερις συνολικά αναλογικοί αισθητήρες (επτά ανά βιοαντιδραστήρα, ανάλογα με την παραμετρική επιλογή). Οι αναλογικοί αυτοί αισθητήρες θα μπορούν να πληροφορούν για τις παρακάτω παραμέτρους ανά βιοαντιδραστήρα:
    1. i.        Οξυγόνο
    2. ii.        PH
    3. iii.        Θερμοκρασία του λύματος
    4. iv.        REDOX
    5. v.        NH4-N
    6. vi.        NO3-N
    7. vii.        TSS

Όλες οι αντλίες που ανωτέρω αναφέρονται και βρίσκονται στους θαλάμους πρωτοβάθμιας επεξεργασίας (πλην αυτής του φρεατίου διαχωρισμού), στον θάλαμο τροφοδοσίας, καθώς και οι αντλίες ιλύος των βιοαντιδραστήρων παρακολουθούνται από επιτηρητές τάσης ώστε να βεβαιώνεται η ορθή λειτουργία τους. Σε περίπτωση διαπίστωσης μη ορθής λειτουργίας το σύστημα θα δίδει alarm.

  1. Έως δύο  συνολικά ψηφιακούς αισθητήρες (ένας ανά βιοαντιδραστήρα) οι οποίοι θα εξασφαλίζουν το ελάχιστο όριο του ύψους της στάθμης των λυμάτων κάτω από το οποίο σταματά η λειτουργία του βιοαντιδραστήρα, προκειμένου να προστατευθούν από ξηρά λειτουργία οι υπάρχουσες σε αυτόν αντλίες και συσκευές.

C)            Τριτοβάθμια επεξεργασία

1)            Την παραμετρική επιλογή ύπαρξης θαλάμου υποδοχής των επεξεργασμένων λυμάτων του βιολογικού σηματοδοτεί την έναρξη της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των επεξεργασμένων λυμάτων.

Με την επιλογή ύπαρξης θαλάμου υποδοχής των επεξεργασμένων λυμάτων αυτομάτως το λογισμικό προβλέπει την ύπαρξη αντλίας μεταφοράς των επεξεργασμένων λυμάτων προς την επόμενη φάση της τριτοβάθμιας επεξεργασίας και την ύπαρξη ψηφιακού αισθητήρα στάθμης για τον έλεγχο της υπόψη αντλίας.

Προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα λειτουργίας της υπόψη αντλίας σε κενό προβλέπεται, παραμετρικά ρυθμιζόμενος χρόνος προειδοποίησης ότι η αντλία λειτουργεί πέραν του προβλεπομένου ικανού χρόνου άντλησης του συνολικού όγκου των επεξεργασμένων λυμάτων που η δεξαμενή υποδοχής έχει δεχθεί και απάγει προς επόμενη φάση της τριτοβάθμιας επεξεργασίας.

2)            Κατά την άντληση των επεξεργασμένων λυμάτων από τον βιοαντιδραστήρα στον θάλαμο υποδοχής δύναται παραμετρικά να επιλεγεί παρεμβολή διαδικασίας χημικής απομάκρυνσης του φωσφόρου με την χρήση θειικού Αργιλίου. Η επιλογή της ως άνω διαδικασίας αυτομάτως συνεπάγεται την επιλογή ύπαρξης mixer ανάδευσης του διαλύματος του θειικού Αργιλίου και δοσομετρικής αντλίας τροφοδοσίας του διαλύματος. Το λογισμικό προβλέπει τον παραμετρικό χρονισμό του mixer ανάδευσης με δυνατότητα τριψήφιου αριθμού ωρών και ακρίβεια έως ένα δευτερόλεπτο.

3)            Κατά την άντληση των επεξεργασμένων λυμάτων από τον θάλαμο υποδοχής προς επόμενη φάση της τριτοβάθμιας επεξεργασίας, δύναται παραμετρικά να επιλεγεί παρεμβολή διαδικασίας φίλτρανσης των επεξεργασμένων λυμάτων με σκοπό την απομάκρυνση πιθανών αιωρούμενων στερεών από φίλτρο άμμου.

4)            Στη συνέχεια της διαδικασίας φίλτρανσης, δύναται παραμετρικά να επιλεγεί παρεμβολή διαδικασίας χλωρίωσης των επεξεργασμένων λυμάτων. Η επιλογή της ως άνω διαδικασίας αυτομάτως συνεπάγεται την επιλογή ύπαρξης mixer ανάδευσης του διαλύματος του χλωρίου και δοσομετρικής αντλίας τροφοδοσίας του διαλύματος. Το λογισμικό προβλέπει τον παραμετρικό χρονισμό του mixer ανάδευσης με δυνατότητα τριψήφιου αριθμού ωρών και ακρίβεια έως ένα δευτερόλεπτο.

Τα χλωριωμένα επεξεργασμένα χλωριωμένα λύματα οδηγούνται στον θάλαμο αναμονής – χλωρίωσης τους. Το λογισμικό προβλέπει την ύπαρξη αντλίας μεταφοράς των επεξεργασμένων λυμάτων προς την επόμενη φάση της τριτοβάθμιας επεξεργασίας και την ύπαρξη ψηφιακού αισθητήρα στάθμης για τον έλεγχο της υπόψη αντλίας.

Προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα λειτουργίας της υπόψη αντλίας σε κενό προβλέπεται, παραμετρικά ρυθμιζόμενος χρόνος προειδοποίησης ότι η αντλία λειτουργεί πέραν του προβλεπομένου ικανού χρόνου άντλησης του συνολικού όγκου των επεξεργασμένων λυμάτων που η δεξαμενή υποδοχής έχει δεχθεί και απάγει προς επόμενη φάση της τριτοβάθμιας επεξεργασίας.

5)            Επιπρόσθετα το λογισμικό να προβλέπει παραμετρικά ρυθμιζόμενο χρόνο υστέρησης έναρξης λειτουργίας της αντλίας, δεδομένου ότι η αντλία δεν πρέπει να εκκινήσει αμέσως μόλις λάβει εντολή από τον ψηφιακό αισθητήρα αλλά μετά από καθοριζόμενο κατά περίπτωση χρόνο, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της χλωρίωσης. Το λογισμικό προβλέπει τον παραμετρικό χρονισμό της υστέρησης έναρξης της λειτουργίας της αντλίας με δυνατότητα τριψήφιου αριθμού ωρών και ακρίβεια έως ένα δευτερόλεπτο.

6)            Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της χλωρίωσης τα επεξεργασμένα λύματα μεταφέρονται στον θάλαμο αποχλωρίωσης πριν διατεθούν στο περιβάλλον. Μηχανικό σύστημα δημιουργίας καταλλήλων συνθηκών διαχωρισμού – απαγωγής του χλωρίου από τα επεξεργασμένα λύματα, παρεμβάλλεται καθώς και σύστημα εξαερισμού το οποίο εκκινεί ταυτόχρονα με την αντλία του θαλάμου αποχλωρίωσης και σταματά με υστέρηση (προβλέπεται η δυνατότητα για παραμετρικό χρονισμό του συστήματος εξαερισμού με δυνατότητα τριψήφιου αριθμού ωρών και ακρίβεια έως ένα δευτερόλεπτο) μετά την λήξη της λειτουργίας της.

7)            Τα αποχλωριωμένα λύματα συλλέγονται σε δεξαμενή διάθεσης από όπου αντλούνται προς τον χώρο διάθεσης. Προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα λειτουργίας της αντλίας διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων σε κενό προβλέπεται, παραμετρικά ρυθμιζόμενος χρόνος προειδοποίησης ότι η αντλία λειτουργεί πέραν του προβλεπομένου ικανού χρόνου άντλησης του συνολικού όγκου των επεξεργασμένων λυμάτων που η δεξαμενή υποδοχής έχει δεχθεί και απάγει προς τον χώρο διάθεσης. Επιπρόσθετα το λογισμικό προβλέπει παραμετρικά ρυθμιζόμενο χρόνο υστέρησης έναρξης λειτουργίας της αντλίας διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα η αντλία να μην εκκινεί αμέσως μόλις λάβει εντολή από τον ψηφιακό αισθητήρα αλλά μετά από καθοριζόμενο κατά περίπτωση χρόνο, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποχλωρίωσης. Το λογισμικό προβλέπει τον παραμετρικό χρονισμό της υστέρησης έναρξης της αντλίας με δυνατότητα τριψήφιου αριθμού ωρών και ακρίβεια έως ένα δευτερόλεπτο.

D)            Διαδικασία σταθεροποίησης της ιλύος

8)            Κατά την διαδικασία απαγωγής της περίσσειας ιλύος από τους θαλάμους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας επεξεργασίας του βιολογικού, το λογισμικό θα προβλέπει την παραμετρική επιλογή διαδικασίας σταθεροποίησης της ιλύος, ούτως ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία οσμών κατά την φύλαξή της και έως ότου συμπυκνωθεί και απομακρυνθεί οριστικά. Η παραμετρική επιλογή της ως άνω διαδικασίας αυτομάτως προβλέπει την επιλογή ύπαρξης mixer ανάδευσης του διαλείμματος του ασβεστίου, δοσομετρική αντλία παροχής του διαλύματος στην προς απομάκρυνση περίσσεια ιλύος και αντλία απαγωγής της σταθεροποιημένης περίσσειας ιλύος προς την δεξαμενή φύλαξής της. Προβλέπεται ο παραμετρικός χρονισμός του mixer ανάδευσης, της δοσομετρικής αντλίας και της αντλίας απαγωγής με δυνατότητα τριψήφιου αριθμού ωρών και ακρίβεια έως ένα δευτερόλεπτο.

E)             Συνολική πρόβλεψη δυνατότητας λογισμικού (PLC και λογισμικού εφαρμογής) του βιολογικού.

1)            Το λογισμικό εφαρμογής και το PLC του βιολογικού θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα λήψης εξήντα τεσσάρων ψηφιακών εντολών (imputes), δέκα τριών αναλογικών εντολών (imputes) και την δυνατότητα σαράντα δύο εντολών εξόδου (outputs).

2)            Η παρέκκλιση λειτουργίας οποιουδήποτε τμήματος του βιολογικού από όσα στο παρόν καθορίζονται θα σημαίνει την εκ μέρους του συστήματος δημιουργίας alarm το οποίο θα γνωστοποιείται με τους εξής τρόπους:

  • Οπτικό στο θάλαμο χειρισμού
  • Οπτικοακουστικό σε εμφανές σημείο του περιβάλλοντα χώρου
  • Email σε δύο προκαθορισμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

3)            Η οποιαδήποτε διαδικασία παρέκκλισης ή αλλαγής σεναρίου λειτουργίας του βιολογικού καταγράφεται σε ειδικό φύλλο Ιστορικού της λειτουργίας του λογισμικού του βιολογικού.

4)            Θα προβλέπεται διαδικασία ασφαλούς έναρξης και διακοπής της λειτουργίας του βιολογικού.

5)            Θα προβλέπεται διαδικασία καθορισμού των ορίων των αναλογικών αισθητήρων (όρια οργάνου) και των ορίων λειτουργίας τους.

6)            Θα προβλέπεται η διαδικασία αποθήκευσης διαφόρων παραμετρικών ρυθμίσεων σε επί μέρους λειτουργίες του βιολογικού χωρίς να απαιτείται η διακοπή της λειτουργίας του.

7)            Θα προβλέπεται η δυνατότητα χειροκίνητης (από το λογισμικό χειροκίνητης) εκκίνησης ή διακοπής λειτουργίας ή αλλαγής κατάστασης οιασδήποτε ηλεκτρικά ελεγχόμενης συσκευής του βιολογικού.

7.2. Δυνατότητες Παραμετροποίησης του βιολογικού

1)            Θα αναφέρονται Γενικά στοιχεία του βιολογικού όπως:

  1. Ιδιοκτήτης του βιολογικού
  2. Ποιος είναι ο προγραμματιστής του λογισμικού του βιολογικού
  3. Η ημερομηνία εγκατάστασης του προγράμματος
  4. Η έκδοση – αναβάθμιση του προγράμματος που ισχύει

2)            Θα αναγράφεται το email του βιολογικού, το οποίο θα μπορεί να αλλάξει χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του

3)            Θα δίδεται στο λογισμικό του βιολογικού η δυνατότητα να αποστείλει email σε δύο διευθύνσεις προκειμένου να ειδοποιήσει για οποιοδήποτε alarm ή οποιαδήποτε προβλεπόμενη άλλη κατάσταση. Οι ως άνω διευθύνσεις θα πρέπει να μπορούν να αλλάξουν χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του βιολογικού.

4)            Θα υπάρχει η δυνατότητα παραμετροποίησης όλων των συσκευών, αισθητηρίων κ.λπ. σε όλες τις επιλεγμένες φάσεις – λειτουργίες του βιολογικού. Η χρονική παραμετροποίηση θα έχει την δυνατότητα τριψήφιου αριθμού ωρών και ακρίβεια έως ένα δευτερόλεπτο.

5)            Σε περίπτωση που προβλέπεται δεξαμενή ασφαλείας, αναλογικό αισθητήριο στάθμης ευρισκόμενο στην δεξαμενή τροφοδοσίας θα καθορίζει το ανώτατο ύψος των λυμάτων στη δεξαμενή τροφοδοσίας, κάτω από το οποίο θα επιτρέπεται η επιστροφή λυμάτων από την δεξαμενή ασφαλείας στην δεξαμενή τροφοδοσίας. Η ακρίβεια της ρύθμισης θα είναι παραμετροποιημένη με ακρίβεια εκατοστού.

6)            Προκειμένου να αποφευχθεί η συνεχής έναρξη – διακοπή λειτουργίας της αντλίας που αντλεί τα λύματα από την δεξαμενή ασφαλείας στην δεξαμενή τροφοδοσίας, θα πρέπει να προβλέπεται διαφορά στάθμης από την ως άνω ανωτάτη στάθμη, πάνω από την οποία θα επιτρέπεται η λειτουργία της αντλίας επιστροφής των λυμάτων έως την ανωτάτη στάθμη. Η ακρίβεια της ρύθμισης θα είναι παραμετροποιημένη με ακρίβεια εκατοστού.

7)            Το λογισμικό του βιολογικού θα διαθέτει έως σαράντα σενάρια λειτουργίας (συν ένα). Στα σενάρια αυτά λειτουργίας θα μπορούν να παραμετροποιηθούν πλήρως, όπως:

  1. Ο συνολικός χρόνος του κύκλου λειτουργίας του βιολογικού (σενάρια λειτουργίας).
  2. Το άνω και κάτω όριο της ζώνης τροφοδοσίας του κάθε σεναρίου λειτουργίας.
  3. Το άνω και κάτω όριο της ζώνης λειτουργίας του βιοαντιδραστήρα (ων) για το κάθε σενάριο λειτουργίας.

Θα πρέπει δηλαδή ο βιολογικός να έχει την ικανότητα να αυτοδιαστασιολογείται (να αλλάζει δηλαδή μέγεθος μεταβάλλοντας το ύψος των λυμάτων – δηλαδή τον όγκο των προς επεξεργασία  λυμάτων – στον βιοαντιδραστήρα, ανάλογα με το ύψος των λυμάτων (δηλαδή τον όγκο των λυμάτων) που βρίσκονται στη δεξαμενή τροφοδοσίας.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις ύψους των διαφόρων σεναρίων λειτουργίας στη δεξαμενή τροφοδοσίας και στον βιοαντιδραστήρα (ες) θα είναι πλήρως παραμετροποιημένη με ακρίβεια εκατοστού.

Σε κάθε σενάριο λειτουργίας θα προβλέπεται ζώνη ανοχής κάτω του άνω ορίου της ζώνης λειτουργίας του βιοαντιδραστήρα, ώστε να μην μεταβάλλεται το σενάριο λειτουργίας του βιολογικού σε περιπτώσεις μικρών αποκλίσεων. Το ύψος της ζώνης ανοχής του βιοαντιδραστήρα θα είναι πλήρως παραμετροποιημένο με ακρίβεια εκατοστού.

8)            Δεδομένης της μεταβολής του όγκου του βιοαντιδραστήρα για κάθε σενάριο λειτουργίας (όπως πιο πάνω αναλύεται), θα πρέπει το λογισμικό του βιολογικού να έχει την δυνατότητα παραμετροποίησης όλων των υπολοίπων συνθηκών λειτουργίας για κάθε σενάριο και ειδικότερα:

  1. Τον χρόνο έναρξης της ανάμειξης κατά την φάση της προαπονιτροποίησης.
  2. Τον χρόνο ανάμειξης, τον χρόνο διακοπής της ανάμειξης (κύκλος start – stop), καθώς και τον αριθμό των κύκλων που απαιτούνται ώστε να ολοκληρωθεί η προαπονιτροποίηση κατά την φάση γεμίσματος του βιοαντιδραστήρα.
  3. Τον χρόνο παροχής αέρα, τον χρόνο διακοπής παροχής αέρα (κύκλος start – stop), καθώς και τον αριθμό των κύκλων που απαιτούνται ώστε να ολοκληρωθεί η νιτροποίηση – απονιτροποίηση κατά την φάση επεξεργασίας των λυμάτων στον βιοαντιδραστήρα.
  4. Στην ως άνω διαδικασία νιτροποίησης – απονιτροποίησης θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα παρεμβολής ανάμειξης – διακοπής ανάμειξης των λυμάτων εφόσον οι συνθήκες το απαιτούν.
  5. Τον χρόνο καθίζησης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επεξεργασίας

Η χρονική παραμετροποίηση όλων των ως άνω παραμέτρων θα έχει την δυνατότητα τριψήφιου αριθμού ωρών και ακρίβεια έως ένα δευτερόλεπτο.

Οι ως άνω διαδικασίες σε συνδυασμό με τον απαιτούμενο χρόνο άντλησης των επεξεργασμένων λυμάτων και τον χρόνο λειτουργίας της αντλίας απαγωγής της περίσσειας ιλύος, ολοκληρώνουν τον κύκλο του κάθε σεναρίου τα χαρακτηριστικά του οποίου διαφέρουν από κάθε άλλο σενάριο.

Κάθε θάλαμος της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας επεξεργασίας του βιολογικού θα διαθέτει πέραν των υπολοίπων προβλεπομένων μία τουλάχιστον αντλία απαγωγής περίσσειας ιλύος ή καθιζημάτων. Η λειτουργία της κάθε μιας των αντλιών αυτών θα ρυθμίζεται με χρονική παραμετροποίηση με δυνατότητα χρονικής παραμετροποίησης τριψήφιου αριθμού ωρών και ακρίβεια έως ένα δευτερόλεπτο.

7.3. Απομεμακρυσμένη παρακολούθηση και χειρισμός

Πρόγραμμα παρακολούθησης και διαχείρισης εξ αποστάσεως (μέσω Internet) του βιολογικού θα επιτρέπει την εξ αποστάσεως διαχείριση της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας επεξεργασίας όπως αυτές στο παρόν περιγράφονται.

7.4. Επίπεδα ασφαλείας διαχείρισης

Για λόγους ασφαλείας, θα διαθέτει πέντε επίπεδα ασφαλείας χρήσεως και ως εξής από το υψηλότερο προς το χαμηλότερο επίπεδο:

1)            Επίπεδο ασφαλείας Service (κατασκευαστή)

2)            Επίπεδο ασφαλείας Διαχειριστή (εξουσιοδοτημένου Μηχανικού)

3)            Επίπεδο ασφαλείας Χειριστή (υπευθύνου του βιολογικού)

4)            Επίπεδο ασφαλείας Συντηρητή (εργοδηγού του βιολογικού)

5)            Επίπεδο ασφαλείας Χρήστη (Με καμία δυνατότητα επέμβασης, παρά μόνο λήψης πληροφοριών λειτουργίας).

8. Νομοθεσία

Οδηγία 91/271/ΕΟΚ/21-5-91: “Για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων”

Η Οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, εκδόθηκε την 21.5.1991 και δημοσιεύθηκε στο φύλλο L135/30.5.1991 της Επίσημης Εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και τέθηκε σε ισχύ στις 30 Ιουνίου 1993.

Οδηγία 2000/60/ΕΕ «Για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων»

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την υποβάθμιση της ποιότητας των νερών και την ‘‘πίεση’’ που ασκείται στα υδατικά αποθέματα λόγω της συνεχούς αύξησης της ζήτησης για νερό καλής ποιότητας, σε όλα τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκδόθηκε η Οδηγία 2000/60/ΕΕ «για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων».

ΚΥΑ 5673/400/97 – Μέτρα και όροι για την επεξεργασία αστικών λυμάτων, όπως τροποποιείται από την ΚΥΑ 19661/1982/99

Η απόφαση αυτή, όπως τροποποιείται με την ΚΥΑ 19661/1982/99, αποτελεί θεμελιώδες κείμενο της ελληνικής νομοθεσίας για την ορθολογική διαχείριση των αστικών λυμάτων.

Κ.Υ.Α. Ε1β/221/22.1.65 (ΦΕΚ 138/Β/24.2.1965) – Υγειονομική διάταξη «περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων», όπως τροποποιήθηκε με την Υγειονομική διάταξη Γ1/17831/71 (ΦΕΚ 986/Β/10.12.71).

9. Περιεχόμενα φακέλου τεχνικής προσφοράς

9.1. Ο διαγωνιζόμενος θα πρέπει να υποβάλλει στον φάκελο της τεχνικής προσφοράς:

1)            Αναλυτικό κατάλογο με τα προσφερόμενα προκατασκευασμένα συστήματα, τις επί μέρους συσκευές που τα απαρτίζουν και επεξηγήσεις για τον τρόπο λειτουργίας τους και την ποιότητα κατασκευής τους, ανά δεξαμενή – θάλαμο – διαμέρισμα όπως αυτά απεικονίζονται στα σχέδια.

Τα συστήματα και οι  επί μέρους συσκευές που τα απαρτίζουν, τα οποία θα προσφέρει ο διαγωνιζόμενος, θα πρέπει να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της παρούσης προδιαγραφής το καθένα μεμονωμένα και συνολικά θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις του σχεδιασμού και της λειτουργίας της μονάδας.

Θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιοκατασκευές και τον τρόπο κατασκευής τους.

Ο κατάλογος θα συνοδεύεται από τεχνικά φυλλάδια που θα αποδεικνύουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά που επικαλείται ο διαγωνιζόμενος.

2)            Όλους τους υπολογισμούς που θα αποδεικνύουν ότι τα συστήματα τα οποία προσφέρει ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της μελέτης και τις διεθνείς απαιτήσεις σχεδιασμού.

3)            Πίνακα ως κατωτέρω στον οποίο θα συμπληρώνονται τα ζητούμενα στοιχεία.

Παράμετρος σχεδιασμού Τιμή Μονάδα
Μέγιστη ημερήσια ποσότητα λυμάτων 240,0 m3 /d
Μέγιστος ενεργός όγκος δεξαμενής (VT) 165,3 m3
Αριθμός δεξαμενών 2 Αριθμός
Συνολικός ενεργός όγκος δεξαμενών 330,6 m3
Όγκος γεμίσματος / όγκο δεξαμενή (α%) Aναλογία
Όγκος γεμίσματος ανά δεξαμενή (VF) m3
Όγκος καθίζησης ανά δεξαμενή (VS) m3
Ενεργό βάθος δεξαμενής 2,80 m
Βάθος αδειάσματος m
Χρόνος γεμίσματος tF h
Χρόνος προαπονιτροποίησης (διαδικασία μη αεριζόμενης περιόδου κατά την διάρκεια του γεμίσματος) h
Απαιτούμενος χρόνος αερισμού (νιτροποίηση) h
Χρόνος απονιτροποίησης h
Χρόνος καθίζησης h
Χρόνος αδειάσματος h
Χρόνος κύκλου 6,00 h
Xρόνος παραμονής στον βιοαντιδραστήρα (τυπική τιμή 15 – 40 h): h
SRT (τυπική τιμή 10 – 30 d) d
F/M  (τυπική τιμή 0,04 – 0,10 gBOD/gMLVSS.d) g / g * d
Ογκομετρικό φορτίο του BOD (τυπική τιμή 0,1 – 0,3 gBOD/m3.d) Kg/m3.d
MLSS (τυπική τιμή 2.000 – 5.000 g/m3) g/m3
SVI (έως 150) Αναλογία
Συνολική παραγωγή ιλύος (στο σύνολο των SBR δεξαμενών) kg / d
Πρωτοβάθμια παραγωγή ιλύος kg / d
Συνολική ποσότητα του διαλύματος θειικού αργιλίου που απαιτείται ανά ημέρα για την απομάκρυνση του φωσφόρου Lit θειικού Al/d
Ημερήσια απαιτούμενη ποσότητα υδρασβέστου kg / d
Ημερήσια απαιτούμενη ποσότητα χλωρίου (καλοκαίρι) kg / d
Ημερήσια απαιτούμενη ποσότητα χλωρίου (χειμώνα) kg / d
Ημερήσια απαιτούμενη ποσότητα χλωρίου για την οξείδωση της περίσσειας NH4-N στην εκροή του SBR kg / d
Ρυθμός άντλησης αδειάσματος m3 / min
Μέσο οξυγόνο που χρειάζεται / δεξαμενή kg / d
Ολικός χρόνος αερισμού /d δεξαμενή h
Μέσος ρυθμός μεταφοράς Ο2 ανά δεξαμενή/ημερήσιο χρόνο αερισμού. kg / h
Μέσος ρυθμός μεταφοράς οξυγόνου στις τυπικές συνθήκες ανά δεξαμενή/ημερήσιο χρόνο αερισμού. kg / h
Μέσος ρυθμός τροφοδοσίας αέρα στις τυπικές συνθήκες ανά δεξαμενή/ημερήσιο χρόνο αερισμού. m3 / h

4)            Με την κατάθεση των προσφορών θα προσκομίσει και καταθέσει σε σφραγισμένο κιβώτιο, το οποίο εξωτερικά θα φέρει τις ενδείξεις «PLCcontroller – Λογισμικό», το PLC – controller στον οποίο θα είναι εγκατεστημένο το πρόγραμμα λειτουργίας του βιολογικού. Ειδικότερα:

  1. Το PLC – controller θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τις δυνατότητες input, output και υποδοχής αναλογικών αισθητηρίων που περιγράφονται στη μελέτη.
  2. Ο προσφέρων θα πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει επίδειξη στην επιτροπή αξιολόγησης μόλις του ζητηθεί, των δυνατοτήτων του συστήματος ελέγχου του βιολογικού (PLC – controller – πρόγραμμα λειτουργίας), καθώς και να πραγματοποιήσει επίδειξη των δυνατοτήτων επέκτασης που το σύστημα έχει, όπως αυτές περιγράφονται στην μελέτη, ώστε να διασφαλισθεί δυνατότητα κάθε πιθανής επέκτασης του βιολογικού με το μικρότερο δυνατό κόστος.

5)            Θα υποβάλλει ISO 9001:2000 σε ισχύ, είτε της εταιρίας του, είτε εταιρίας από την οποία προμηθεύεται τα συστήματα του βιολογικού καθαρισμού. Το ISO 9001:2000 θα πιστοποιεί ότι η εταιρία είναι πιστοποιημένη για εμπορία συστημάτων βιολογικών καθαρισμών.

Προσφορά η οποία παραλείπει την προσφορά συσκευής ή συστήματος, όπως αυτό περιγράφεται στην παρούσα απορρίπτεται ως απαράδεκτη κατά την φάση της τεχνικής αξιολόγησης.

Προσφορά η οποία υποβάλλει αντλία, συσκευή, σύστημα μικρότερης της απαιτουμένης δυναμικότητας – δυνατότητας από την απαιτουμένη από την παρούσα, απορρίπτεται ως απαράδεκτος κατά την φάση της τεχνικής αξιολόγησης.

6)            Θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι συνδέσεις σωληνώσεων, ηλεκτρικών καλωδίων κ.λπ. δεν θα προκαλέσουν βλάβες στα συστήματα από πλημμελή τοποθέτηση ή και ατυχήματα.

Αλιβέρι  02/04/2012