Δήμος Κύμης Αλιβερίου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΒΑΚ | ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΙΟΥ
Κανονισμός Καθαριότητας
Facebook Page
Blog
Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
Ινστιτουτο Παπανικολαου
Πολιτική Προστασία SPOT
Your Europe
Σύνδεσμοι

«Ο Λούλης της Κύμης και της Θάλασσας»

Δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

 

Εκδήλωση – Παρουσίαση βιβλίου του Κουμιώτη συγγραφέα Βασίλη Λούλη, για τα 40 χρόνια από τον θάνατο του. Το βράδυ της Παρασκευής 9 Αυγούστου στον θαυμάσιο χώρο του Χωνευτικού Κύμης, έγινε εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου «Θαλασσινές Γυναικών Οπτασίες», που εξέδωσε τον χειμώνα ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου, με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατο του Κυμαίου συγγραφέα Βασίλη Λούλη.

Το βιβλίο αποτελείται από τρία διηγήματα, που εκδόθηκαν για πρώτη φορά και τα οποία εντόπισε ο Μιχάλης Ποντίκης, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της έκδοσης, σε εφημερίδες και περιοδικά, που είχαν δημοσιευτεί σε συνέχειες, από το 1951 έως το 1956 Ανήκουν στα θαλασσινά γραπτά του Βασίλη Λούλη, για τα οποία  έχει καταξιωθεί ως συγγραφέας και έχει απασχολήσει πολλούς κριτικούς της λογοτεχνίας, συγκρίνοντάς τον μάλιστα με τον Νίκο Καββαδία. Και τα τρία αυτά διηγήματα αναφέρονται σε περιπέτειες ναυτικών στη θάλασσα και στη στεριά. Ήταν μία πραγματικά υψηλού πολιτιστικού επιπέδου εκδήλωση, την οποία απόλαυσαν και καταχειροκρότησαν όσοι την παρακολούθησαν.

Την εκδήλωση προλόγισε η Αντιδήμαρχος κα Αρετή Μπάτσα, η οποία εκτός των άλλων, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τους παρευρισκόμενους και ιδιαιτέρως  τον κ. Βαγγέλη..Νάνο  για την παραχώρηση του χώρου, καθώς και τον κ. Αντρέα Τράκο. Την παρουσίαση έκανε η Αμφιτρίτη Τσακουμάνη – Σαραφιανού, ενώ για το έργο του συγγραφέα μίλησε η φιλόλογος Δήμητρα Γκιντίδου. Ο ηθοποιός Αντώνης Μπαμπούνης, διάβασε αποσπάσματα από τα διηγήματα, που πλαισιώθηκαν από θεατρικά δρώμενα με παιδιά  και μεγάλους, ερασιτέχνες ηθοποιούς, μουσική και τραγούδια της θάλασσας.

Στα θεατρικά δρώμενα έλαβαν μέρος οι : Ζωή Νικολοπούλου, Ντίνα Θεοδώρου, Θοδωρής Σπαγγούρος,Σπυριδούλα Λιάπη, Ντίνα Σκουτέλη & τα παιδιά:Βαλίνα Θωμά,Δέσποινα Δημά, Ευτύχιος Καμπούρης,Αγγελική Μαργέλη. Τραγούδησαν : Έλενα Παντελή,Θοδωρής Σπαγγούρος, Δέσποινα Δημά, Γιώργος Πηλιχός, Ελένη Λεοντή,Αντώνης Μπαμπούνης Έπαιξαν ο οι Μουσικοί :Ελένη Λεοντή (κιθάρα) ,Γιώργος Πηλιχός (Βιολί-Λαούτο-Λύρα). Τα σκηνικά επιμεληθήκαν : Αντώνης Μπαμπούνης και Άννα Σταμπέλου ενώ την αφίσα σχεδίασε η κα Νίνα Γαλάνη.

Ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου Δημητρης Θωμάς στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη δέσμευση του Δήμου να ολοκληρώσει την έκδοση των απάντων του Κουμιώτη συγγραφέα, αφού αυτός έχει κληροδοτήσει στον Δήμο Κύμης τα πνευματικά του δικαιώματα. Συνεχάρη επίσης όλους αυτούς που συνέβαλαν τόσο στην έκδοση του βιβλίου, όσο και εκείνους που διοργάνωσαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση και ιδιαιτέρως τον Μιχάλη Ποντίκη, γιατί, όπως τόνισε, χωρίς την έρευνα εκείνου, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η έκδοση, και τον Αντώνη Μπαμπούνη για τη συμβολή του στην προαγωγή του πολιτισμού στον τόπο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός από τον  ο Δήμαρχο Κύμης – Αλιβερίου, ο πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Σταμπέλος, γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παππάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κατερίνα Κουιμητζή και Λούλα Καραγιάννη, τοπικοί σύμβουλοι, και κόσμος από την ευρύτερη περιοχή που κατέκλυσε τον χώρο. Μια εκδήλωση που κατά γενική ομολογία ήταν άριστα οργανωμένη, οι συμμετέχοντες εξαιρετικοί και ως εκ τούτου οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν μια αξιόλογη βραδιά.

Ο Λούλης της Κύμης και της θάλασσας μεταλαμπαδεύει το έργο του!